»

Kriptovalute skrivališče premoženja tudi med ločitvami

The New York Times - V ZDA se pojavlja čedalje več ločitev, pri katerih je imel eden izmed zakoncev večje količine kriptovalut, ki so po začetku ločitvenega postopka izpuhtele, piše The New York Times. Kakor so ljudje včasih skrivali denar pod žimnico in kasneje na bančnih računih v tujini, so dandanašnji kriptovalute prikladno skrivališče. Zaradi tega cveti tudi industrija forenzičnih analitikov blockchaina, ki iščejo domnevno izginule kriptovalute.

Kriptovalute namreč v nasprotju s pogostim prepričanjem niso neizsledljive. Velja prav nasprotno; vse transakcije so javne in zapisane v verigi blokov (blokchain), niso pa javno znani lastniki denarnic, ki sodelujejo. Težavo pa predstavlja dejstvo, da je sredstva moč zaseči le s poznavanjem gesla oziroma zasebnega ključa. Pri nekaterih ločitvah so v igri veliki zneski, tudi več milijonov, saj številni bitcoini izvirajo iz nižjih zneskov izpred mnogo let, ki so sčasoma z rastjo tečaja pridobili vrednost.

Četudi kriptovalut včasih ni moč zaseči, pa se...

34 komentarjev

Kanadska policija aretirala najstnika, ki je ukradel za več milijonov dolarjev kriptovalut

Slo-Tech - Kanadski policisti so pridržali mladoletnega osumljenca za krajo kriptovalut v vrednosti 32 milijonov evrov. Po podatkih policije iz Hamiltona v Ontariu gre za največjo krajo kriptovalut posamezniku. Seveda smo bili priče že večjim, večstomilijonskim tatvinam, a so bile žrtve tedaj menjalnice ali druga podjetja. To pot pa je nepridiprav kriptovaluto izmaknil fizični osebi.

Uporabil je klasično metodo napada na drugi del (s telefonom) večstopenjskega zagotavljanja pristnosti (SIM swap scam). Napadalec je pridobil dostop do žrtvine telefonske številke, s čimer je imel odprto pot do kriptovalut. Obtožen bo velike tatvine in posedovanja ukradenih predmetov. Policija je ob aretaciji zasegla za 5 milijonov evrov kriptovalut, preostanek pa še iščejo.

Napadalec prihaja iz Kanade, žrtev pa je bila v ZDA. Policija je njegovo identiteto odkrila, ker je del ukradenega uporabil za nakup posebnega redkega uporabniškega imena v eni spletni igri. Tovrstna uporabniška imena so statusni simbol in...

13 komentarjev

Po vdoru v PolyNetwork heker vrnil vse ukradeno

Slo-Tech - Sredi meseca so neznani hekerji vdrli v PolyNetwork in odnesli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, kar je bil eden največjih vdorov v zgodovini. Čudežno so čez nekaj dni vrnili približno tretjino plena, sedaj pa je nazaj še preostanek. V nedeljo zvečer je neznani heker objavil potrebne tri četrtine zasebnih ključev (multisig), ki so PolyNetworku zadoščali za obnovitev sredstev. Z nakazilom zadnjih 141 milijonov dolarjev je v celoti povrnjena izguba. Vsem komitentom, ki so bili prizadeti v vdoru, bodo sedaj obnovili sredstva na računih. Gre predvsem za kriptožetone Ethereum, Binance in Dogecoin.

Delo pa še ni končano, saj morajo odmrzniti še za 33 milijonov dolarjev USDT in ponovno vzpostaviti polno delovanje Poly Bridgea, ki komitentom omogoča prenos sredstev med različnimi verigami blokom (menjava kriptožetonov). Heker, ki stoji za vdorom, vztraja, da ga je izvedel zato, da bi opozoril na hrošča in preprečil, da bi kriptopremoženje ukradel kdo drug. PolyNetwork je imel reden...

11 komentarjev

Vdor v Poly Network odnesel za 600 milijonov dolarjev kriptovalut, tretjina že nazaj

Slo-Tech - V enem največjih vdorov v zgodovini so hekerji ukradli za 600 milijonov dolarjev kriptovalut s strani Poly Network, ki nudi storitve decentraliziranega bančništva (decentralized finance). To uporabnikom omogoča premikanje sredstev z ene verige blokov na drugo, kreditiranje z zastavo kriptovalut ipd. A še večje presenečenje je sledilo kmalu zatem, ko so napadalci dobro tretjino ukradenega vrnili. Nazaj je prispelo za 3,3 milijona dolarjev ethereuma, za 256 milijonov dolarjev BSC in milijon dolarjev polygona.

Hekerji so ob tem sporočili, da jih denar ne zanima in da se zavedajo, da vdor in odtujitev boli, a da naj se nekaj naučijo iz teh vdorov. Po lastnih besedah se trenutno pogajajo s Poly Networkom, kako bodo vrnili še preostalo, hkrati pa jim želijo svetovati, kako zaščititi svoje omrežje. V Poly Networku so dejali, da pričakujejo vrnitev vsega premoženja, in napovedali sodne postopke. Nekateri analitiki ocenjujejo, da so hekerji v resnici premoženje vrnili, ker ga niso uspeli...

6 komentarjev

Kriptomenjalnica Quadriga je bila prevara

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je presenetila novica, da je spletna menjalnica kriptovalut QuadrigaCX izgubila 190 milijonov kanadskih dolarjev, ker naj bi bil njej ustanovitelj in direktor umrl, podatke o računu pa hranil na šifriranem prenosniku. Kmalu je postalo jasno, da v zgodbi nekaj vsaj smrdi, saj so preliminarne analize kazale, da "izgubljene" kriptovalute morda nikoli niso obstajale. Revizorji so potem hitro dognali, da so bile denarnice QuadrigaCX prazne že leto dni pred incidentom. Temu po preiskavi sedaj pritrjujejo tudi organi pregona. Vse skupaj je bila velika prevara, Ponzijeva shema, ki je bila torej od začetka obsojena na klavrn konec.

Agencija za trg vrednostnih papirjev v kanadskem Ontariu je ugotovila, da je vodja kriptomenjalnice Gerald Cotten odprl več računov z različnimi vzdevki in si pripisal neobstoječa stanja valut in kriptovalut, s katerimi je potem trgoval s strankami. Vse skupaj je bilo podobno trgovanju na kratko. Ko se je tečaj kriptovalut premaknil v...

19 komentarjev

Vdor v japonsko kriptomenjalnico Bitpoint odnesel 28 milijonov evrov

Slo-Tech - Japonska kriptomenjalnica Bitpoint je sporočila, da je bila tarča hekerskega napada, v katerem so napadalci uspeli ukrasti 3,5 milijarde jenov (28 milijonov evrov) kriptovalut, od tega je 2,5 milijarde jenov pripadalo komitentom. Ukradli so pet kriptovalut: bitcoin, bitcoin cash, ripple, ether in litecoin. Vdor je prizadel denarnico za sprotne transakcije oziroma zagotavljanje likvidnosti, ki je bila povezana v internet (hot wallet), medtem ko odklopljeno skladišče (cold wallet) ni bilo prizadeto.

Od zadnjega velikega vdora na Japonskem sicer mineva dobro leto. Pred poldrugim letom so Coinchecku ukradli za pol milijarde dolarjev kriptovalute NEM. Coincheck je sicer tri mesece pozneje dobil novega lastnika, je pa menjalnica preživela. Posledica vdora je bila združitev japonskih...

10 komentarjev

Hekerji Coinchecku ukradli za pol milijarde kriptovalute

Slo-Tech - Japonska borza za prodajo in nakup kriptovalut Coincheck je danes ustavila vso trgovanje in izplačila, ker je bila tarča hekerskega napada. Sprva ni bilo jasno, kaj je botrovalo jutranji zaustavitvi trgovanja, sredi dneva pa so v Coinchecku potrdili, da so jim nepridipravi odnesli več kot 500 milijonov enot valute NEM. Po aktualnih tečajih, ki so sicer za NEM zelo spremenljivi, je škode za 400-450 milijonov evrov, s čimer gre za največjo krajo kriptovalut v zgodovini. Doslej je to titulo držal vdor v Mt.Gox, ki so mu leta 2014 odnesli slabih 300 milijonov evrov. Toda ker so od leta 2014 tečaji kriptovalut in njihovo število zelo zrasli, je relativni vpliv današnje kraje manjši.

Napad in zlonamerne transakcije so se...

36 komentarjev