»

Toshiba se bo razdelila na troje

Slo-Tech - Iz Toshibe so včeraj sporočili, da se bo podjetje razdelilo na troje, s čimer želijo pomiriti bolj jeznorite delničarje, ki podjetju očitajo stalne korupcijske škandale. Japonski konglomerat ima začetke v letu 1875, ko je Tanaka Hisashige ustanovil podjetje za izdelavo telegrafske opreme. Do danes je Toshiba zrasla v nepregleden konglomerat, kakršni so na Japonskem pravzaprav normalni, ki ima ob slabih 30 milijardah evrov skoraj milijardo evrov dobička. Sedaj bo šlo podjetje na tri dele.

V prvega bodo oddvojili oddelke za energijo in infrastrukturo, v drugega pa diske in klasično elektroniko. Tretji del bo bolj holdinški, v njem pa bo delež v proizvajalcu polprevodnikov Kioxia Holdings in druge naložbe. Razdelitev naj bi bila končana v drugi polovici poslovnega leta 2023. Načrt je nastal kot odgovor na petmesečno izredno revizijo podjetja, ki so jo naročili po izbruhu zadnjega škandala.

Ta ni bil prvi. Škandali spremljajo podjetje vsaj zadnjih šest lest. Leta 2015 je morala...

1 komentar

Dediči Samsungovega šefa bodo plačali 60-odstotni davek na zapuščino

Slo-Tech - Ker ima Južna Koreja takoj za Japonsko drugi najvišji davek na dediščino, kjer najvišja stopnja za znaša 50 odstotkov (za delnice v vrednosti nad 30 milijard vonov oziroma 22 milijonov evrov), k čemur se prišteje še 10 odstotnih točk, če gre za največjega delničarja podjetja, je po lanski smrti Samsungovega dolgoletnega predsednika in največjega lastnika Lee Kun-heeja v zraku viselo vprašanje, kako bodo dediči odplačali davek, ki bi lahko korenito razredčil njihov delež v podjetju. Lee Kun-hee je zapustil za 17 milijard evrov premoženja, v glavnem kot lastniški delež v štirih Samsungovih podjetjih. Sedaj je prispel račun.

Dediči bodo morali plačati 8,9 milijarde evrov davkov (12 bilijonov vonov), kar predstavlja enega največjih zneskov v državi in na svetu, ter ustreza štirikratniku povprečnih letnih prihodkov od davka na dediščine v Južni Koreji. To predstavlja več kot polovico dediščine. Znesek je po zakonodaji moč poravnati v šestih obrokih, kar na primer počnejo dediči LG...

35 komentarjev

Toshiba se je dokončno poslovila od prenosnikov

vir: ZDNet
ZDNet - Toshiba je Sharpu prodala preostalo petino svojega deleža v prenosniški podružnici Dynabook, s čimer se je podjetje, ki je nekoč proizvajalo legendarne prenosne računalnike, iz tega segmenta naposled povsem umaknilo.

Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja je bila Toshiba pojem med znamkami prenosnih računalnikov z linijami izdelkov, kot sta bili Toshiba Satellite in Portege. Japonska multinacionalka si pravzaprav lasti pionirske zasluge pri snovanju laptopov, saj je njena nalepka na prelomnem T1100, ki so ga leta 1985 najprej lansirali v Evropi. Japonci še vedno radi pravijo, da gre za prvi prenosnik na platformi IBM PC, a pravilneje bi bilo reči, da je šlo za prvi tržno uspešni izdelek te sorte s poklopnim ohišjem. Tako prenosne naprave kot clamshell dizajn smo namreč videli že pred tem, le da v bolj omejenem obsegu. V 35 letih od tedaj je podjetje napravilo impresiven spisek notesnikov, toda po letu 2000 so vedno manj inovirali in tekmeci, kot so takrat še vzhajajoči Lenovo,...

22 komentarjev

Sony kupil del Toshibe, ta bi prodala še oddelek za PC-je

vir: Reuters
Reuters - Sony je sporočil, da so prevzeli Toshibin oddelek za proizvodnjo tipal za fotoaparate (CCD), za kar so odšteli 19 milijard jenov oziroma 142 milijonov evrov. S tem so se znebili enega največjih konkurentov svoje podružnice Sony Semiconductor Solutions, v katero so oktobra letos oddelili svoj oddelek za proizvodnjo tipal CCD. Prevzem Toshibinega oddelka bo končan do aprila prihodnje leto. Sonyjev oddelek za proizvodnjo tipal je eden izmed najbolje delujočih delov podjetja, ki je uspešen tako na trgu dragih fotoaparatov kot tudi komponent za pametne telefone.

Da se je Toshiba sploh odločila prodati to enoto, pa je v veliki meri posledica škandala, v katerem so se znašli letos poleti. Dobičke preteklih let so napihnili za...

4 komentarji

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Norio Sasaki (Toshiba), Hiroaki Nakanishi (Hitachi) in Hiroshi Yoshioka (Sony)

The New York Times - Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek...

23 komentarjev

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev