»

The Ocean Cleanup iz velike zaplate smeti zajel slabih 30 ton odpadkov

Oceansko smetarsko vozilo prazni vrečo oceanskih smeti

Slo-Tech - The Ocean Cleanup, neprofitna organizacija, ki si je za svoje poslanstvo izbrala, da bo svetovne oceane očistila slabo razgradljivih odpadkov, je sporočila, da so s svojo mrežo za zajem "System 002", poimenovano tudi "Jenny", uspeli zajeti 28.659 kilogramov plavajočih odpadkov, ki se vrtinčijo v Veliki tihomorski zaplati smeti.

System 002 je prva delujoča preizkusna različica mrež za zajem. Po tem uspešnem podvigu bodo začeli graditi serijo System 003, ki bodo trikrat večji in s katerimi načrtujejo, da bodo z desetimi velikimi mrežami uspeli vsakih 5 let zmanjšati obseg plavajočih odpadkov za 50%. Med odpadki se najdejo košare, gajbice, ribiška oprema, čevlji, zobne ščetke in tudi straniščne školjke, nabor tako jasno kaže, da ti prihajajo od ljudi.

Ocean Cleanup bo do izgradnje System 003 nadaljeval z zajemom smeti s System 002, nadaljevalo se bo tudi delo na plavajočih prestreznikih, ki jih nameščajo na reke, da z njimi zajamejo odpadke preden sploh pridejo do oceanov.

141 komentarjev

The Ocean Cleanup je predstavil System 002 - "Jenny"

Primerjava System 001, 002 in 003. Havaji ne ustrezajo velikosti.

Slo-Tech - The Ocean Cleanup je predstavil detajle svojega izboljšanega sistema za pobiranje plastičnih odpadkov, ki sestavljajo velike oceanske zaplate odpadkov. System 001 z nadimkom Wilson je služil praktičnemu preizkusu, da je tovrsten zajem odpadkov tehnično izvedljiv.

Izboljšana različica se imenuje "System 002" oz. "Jenny" in po novem ni več pasiven sistem. Tako se ne bo zanašal zgolj na razliko med hitrostjo vodnih tokov in vetrov nad gladino, ampak bo imel lasten pogon. To mu omogoča, da bo lahko polovi tudi tiste hitrejše kose odpadkov, ki bi pasivnemu sistemu lahko odbrzeli, preden jih uspe ujeti.

Nova različica zbiralnega sistema bo imela razpon 520 metrov, cilj pa je preizkusiti kako se Jenny obnese v produkciji, na morju. Napovedana zmožnost zajema je Sistema 002 je 350 ton odpadkov letno. Za primerjavo so navedene tudi obale Havajev, ki delujejo kot filter in uspejo iz morja zajeti 100 ton odpadkov letno. Če se bo sistem obnesel dobro, je naslednja faza System 003, ki bi imel...

23 komentarjev

Z Antarktike se je odlomila ena največjih ledenih gor

Slo-Tech - Z Antarktike se je odlomila ledena gora D28, ki ima površino 1636 kvadratnih kilometrov, s čimer se uvršča med največje zabeležene ledene gore v zgodovini. Zaradi velikosti ji bo sledil ameriški Državni center za led (NIC), ki meri, analizira in napoveduje stanje ledenikov in ledenih gor na Antarktiki in Arktiki. D28 bo v morju verjetno vztrajala več let, preden se popolnoma raztali. Trenutno je druga največja ledena gora na svetu. Nastanek tako velikih ledenih gor je naraven pojav in v trenutni obliki ne predstavlja razlogov za zaskrbljenost.

Največje ledene gore na svetu nastajajo na Antarktiki, kjer ledeniki tečejo v morje. Lomljenje ledenih gor je normalen pojav, s katerim ledeniki ohranjajo ravnotežje med dotokom svežega snega in ledu ter odstranjevanjem. Ledena gora D28 se je odlomila z ledene police Amery, ki sodi v sektor D. Največje ledene gore v zgodovini sicer prihajajo iz sektorja B, kjer je Rossova ledena polica. V bližnji preteklosti je bila to B15, ki je merila...

2 komentarja

SpaceXov Crew Dragon prestal ultimativni test

vir: Space
Space - SpaceXova kapsula za človeško posadko se je uspešno vrnila s šestdnevnega testnega poleta do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj. NASA je potrdila, da se je kapsula sinoči ločila od ISS in na poti do Zemlje štirikrat uporabila potisne šobe, da bi upočasnila za prehod skozi zemeljsko atmosfero. Tik pred pristankom so za končno zaviranje poskrbela še štiri padala, ki so kapsulo mehko spustila v Atlantski ocean, kakih 200 kilometrov od obale Floride, kjer jo je nato pobrala posebna, za to namenjena ladja Go Searcher. To je tudi ključna razlika od vseh konkurenčnih plovil s človeško posadko, kajti tako Sojuz, kot tudi Boeingova kapsula Starliner pristaneta na trdnih tleh.

Crew Dragon je na ISS ponesel približno 180 kilogramov zalog in lutko po imenu Ripley,...

16 komentarjev

NOAA: Hitrost globalnega segrevanja se ne zmanjšuje

Science Blog - Ameriška oceanografska in podnebna agencija (NOAA) je z analizo meritev temperatur Zemljinega površja in upoštevanjem novih, pravilnejših popravkov za kompenzacijo različnih zgodovinskih načinov meritev ugotovila, da se v zadnjih dveh desetletjih hitrost globalnega segrevanja ni zmanjšala. Povprečna temperatura površja se še vedno povečuje za približno 0,1 stopinje na desetletje, s čimer so demantirali navedbe Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) iz leta 2013. O ugotovitvah pišejo v članku v Science.

Glavni problem določanja kakršnihkoli trendov je pridobiti verodostojne podatke o temperaturi na Zemlji, ki odsevajo resnično povprečje. Zemlja je velika - njena...

182 komentarjev

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII)

Slo-Tech - Mesec dni po potresu na Japonskem in močnem tsunamiju, ki je sledil se razmere okoli JE Fukušima še vedno niso umirile.

Japonska agencija za jedrsko varnost je včeraj objavila preliminarne izračune, ki kažejo, da je iz JE v nekem trenutku po potresu uhajalo okoli 10.000 TBq radioaktivnega materiala na uro (aktivnost banane je okoli 15 Bq), zaradi česar japonska vlada razmišlja o reklasifikaciji jedrske nesreče iz pete stopnje INES na sedmi (najvišji) nivo. Agencija pravi, da je od takrat aktivnost izpustov padla pod 1 TBq na uro, skupno količino izpuščenih radioaktivnih snovi pa še raziskujejo.

Prav tako japonska vlada napoveduje razširitev evakuacijskega območja na nekatera naselja izven 20 kilometrskega pasu, kjer bi prebivalci lahko prejeli doze sevanja nad 20 mSv letno. Razmišljajo tudi o posebni zakonodaji o uvedbi zaprtega območja po ukrajinskem zgledu, saj se na evakuacijsko območje 20km okoli elektrarne nekateri prebivalci vračajo, da bi odnesli svoje (morda...

153 komentarjev