»

Amazon je več kot leto dni sistematično podplačeval zaposlene

Slo-Tech - Amazon zaposluje več kot 1,3 milijona ljudi po celem svetu. Za upravljanje tako veliko zaposlenih uporabljajo tudi algoritme, avtomatizirane sisteme in druga orodja brez človeške interakcije, kar lahko ima škodljive posledice za zaposlene. The New York Times razkriva zgodbo zaposlene, ki ji je Amazon več mesecev izplačeval 90 dolarjev prenizko plačo. Podatek postane povednejši z dejstvom, da bi morala njena plačati znašati 540 dolarjev in da je zaposlenih z isto težavo več tisoč v 179 Amazonovih skladiščih.

Ko se je naposled pritožila kar izvršnemu direktorju Jeffu Bezosu, je Amazon začel interno preiskavo in ugotovil, da gre za sistemsko težavo. Do današnjega dne identificirajo zaposlene, ki so prejeli prenizko plačilo, in jim izplačujejo razliko, je povedala tiskovna predstavnica Kelly Nantel. Težava je doletela mlade starše, ki so izostajali z dela zaradi nege, kar je Amazon sistematično napako obračunaval. Toda to ni edina težava, ki jo je imel Amazon z odnosom do zaposlenih.

...

16 komentarjev

Amazonu očitajo vplivanje na glasovanje o sindikalnem organiziranju zaposlenih

Slo-Tech - Čeprav so zaposleni v Amazonovih skladiščih v Alabami glasovali proti ustanovitvi sindikata, se val sindikalnega organiziranja v Amazonu nadaljuje. Ob tem sindikalne centralne obtožujejo Amazon, da delavcem aktivno preprečuje glasovanje po svoji vesti, zaradi česar želijo razveljaviti zadnje glasovanje. Zvezna agencija za delo (National Labor Relations Board) je potrdila, da so sindikati poslali več dokazov o Amazonovem vmešavanju v glasovanje, zaradi česar bi lahko glasovanje ponovili.

To ne bi bil prvi tovrstni primer, saj je v minulih letih NLRB že razveljavila nekaj glasovanj zaradi podobnih kršitev. V petek bo tako na NLRB potekalo zaslišanje obeh strani, po katerem se bodo odločili, ali bodo glasovanje razveljavili. Sindikat delavcev v veleprodaji in diskontih (RWDSU) je posredoval več kot dvajset primerov z dokazi, kako naj bi Amazon delavcem preprečil svobodno in neizsiljeno odločanje. Trdijo, da je Amazon grozil tudi z zaprtjem lokacije, če bi izglasovali pridružitev...

22 komentarjev

Amazonove stroge norme in odpuščanja

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da so pogoji dela v Amazonu strogi. Vseeno pa je presenečenje, da Amazon v posameznih distribucijskih centrih letno odpusti več kot 10 odstotkov redno zaposlenih zaradi nesposobnosti in da ima izdelan algoritemski sistem, ki avtomatično identificira manj sposobne delavce. To razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil The Verge.

V distribucijskem centru v Baltimoru je Amazon v enem letu odpustil 300 redno zaposlenih ljudi, ker niso dosegli predpisanih kvot. Tam je danes zaposlenih 2500 ljudi, torej jih je Amazon zamenjal 12 odstotkov. Amazon ima samo v Severni Ameriki v tovrstnih centrih 125.000 zaposlenih, v Evropi pa okrog 75.000. Vzpostavljen ima avtomatiziran sistem, ki samodejno opominja delavce, ki ne dosegajo norme, in potem stopnjuje...

55 komentarjev

Amazonov drugi sedež, ki to ne bo

Slo-Tech - Lani je Amazon napovedal, da želi nekje v ZDA zgraditi drugi sedež, ki bo v vseh pogledih enakovreden prvemu v Seattlu. Amazon je dejal, da se bo preselil tja, kjer bo dobil najboljše pogoje, zato je mesta pozval k oddaji "kandidatur". Podjetje je pač želelo iztržiti davčne odpustke in novo infrastrukturo, imeti izobraženo delovno silo itd. V zameno so obljubljali milijardne investicije in več deset tisoč novih dobro plačanih delovnih mest. Prijavilo se je več ko 200 mest, ponudbe pa so dobivali celo...

56 komentarjev

Za Amazonom najuspešnejša božična nakupovalna sezona

Reuters - Božično-novoletna nakupovalna mrzlica se počasi umirja, vsaj kar se daril tiče, zato je čas za prve statistike. Spletni trgovski gigant Amazon je sporočil, da je bila letošnja nakupovalna sezona, ki je trajala od začetka novembra, daleč najuspešnejša v zgodovini. Z luksuzno storitvijo Amazon Prime so dostavili več kot milijardo izdelkov po vsem svetu, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Najbolj zaželen izdelek je bil Echo Dot, ki so ga zelo hitro razprodali in ga kljub trudu niso uspeli imeti na zalogi v ustreznih količinah. Podobno velja za celo serijo Echo, saj sta šla za med tudi prenosni Tap in zvočnik Echo. Prodaja vseh je lansko presegla za devetkrat in če Echo naročite danes, ga boste prejeli šele po...

10 komentarjev

Amazon in Bezos rekordno

Slo-Tech - Še pred tremi leti se je Amazon soočal s problemi, ko ogromnih prihodkov niso znali ali mogli pretvoriti v dobiček. Investirali so ogromno, občasni polomi, kot je bil Fire Phone, pa so dodatno preizkušali potrpljenje investitorjev. Toda vmes se je zgodilo mnogo, trg oblačnih storitev je poletel in včeraj je Amazon sporočil, da so že tretje četrtletje zapovrstjo sklenili z rekordnim dobičkom. V zadnjih treh mesecih so Amazonovi prihodki zrasli za 31 odstotkov, dobiček pa je kar devetkrat višji od dobičke v enakem obdobju lani. Amazon je pridelal 857 milijonov dolarjev dobička ob 30,4 milijardah dolarjev prihodkov. Zato ni presenetljivo, da so v zadnjih 12 mesecih Amazonove delnice pridobile skoraj polovico.

Razlogov za dobre rezultate je več, vsi pa imajo...

12 komentarjev