»

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Bitcoin presegel 60.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes po več kot dveh letih ponovno presegel mejo 60.000 dolarjev in se zelo približal absolutnemu vrhu, ki ga je pri 69.000 dolarjih dosegel konec oktobra 2021. V današnjem trgovanju je bitcoin na večini borz pokukal do 64.000 dolarjev, nato pa se je malo upehal in pristal pri 60.000 dolarjih. Razlogov za rast je več, v zadnji dneh pa je poganjala sama sebe. Ko se začne bitcoin približevati zgodovinskim rekordom, se zanimanje zanj poveča, novi kupci pa ceno potiskajo navzgor.

Bliža se tudi naslednje razpolovičenje (halving), ki bo čez približno 60 dni. Tako imenujemo spremembo višine nagrade, ki jo dobijo rudarji za vsak uspešno potrjen blok. Od leta 2020 ta znaša 6,25 bitcoina, aprila pa bo padla na 3,125 bitcoina. Razpolovičenje se zgodi vsakih 210.000 blokov in je vzrok, da je celotna emisija bitcoinov omejena na 21 milijonov. Doslej so se zgodila 28. novembra 2012, 9. julija 2016 in 11. maja 2020. Zadnji blok bo po predvidevanjih narudarjen okrog leta 2140. To...

96 komentarjev

Dan po lažni objavi SEC vendarle dovolil indeksni sklad za bitcoin

Slo-Tech - Včeraj je močno zanihal tečaj bitcoina, saj je vlagatelje razveselila objava na SEC-ovem profilu na omrežju X, da so izdali dovoljenje za kotacijo indeksnemu skladu (ETF), ki bi sledil ceni bitcoina. Že kmalu je objava izginila, nadomestilo pa jo je pojasnilo, da so v račun @SECGov vdrli hekerji in da je objava lažna. Tečaj bitcoina je vse pridobljeno izgubil in končal nekoliko nižje pri 45.000 dolarjih.

Direktor SEC-a Gary Gensler je dejal, da je šlo za vdor in da SEC ni potrdil nobenega ETF, ki sledi bitcoinu. A prvotna objava na SEC-ovem profilu ni bila tako neverjetna, saj SEC te dni res presoja o izdaji dovoljenja za kotacijo takšnemu skladu, kar se bo zelo verjetno zgodilo kmalu. Zato je bila objava videti zelo verodostojna, marsikdo pa še vedno verjame, da ni šlo za vdor, temveč je nekdo na SEC-u le prehitro kliknil objavi. A tudi iz X-a sporočajo, da je šlo za vdor, a ne v platformo, temveč za prevzem nadzora nad profilom zaradi ukradene telefonske številke. SEC ni...

54 komentarjev

Največji ETF za bitcoin leto po zagonu v velikih težavah

Slo-Tech - Mineva leto dni, od kar je bitcoin v zadnjem ciklu rasti prvikrat dosegel rekord. K temu je izdatno prispeval zagon indeksnega sklada ProShares Bitcoin Strategy ETF, ki je v ZDA začel kotirati lanskega oktobra in je sledil vrednosti bitcoina. Leto dni pozneje je situacija klavrna, vlagatelji pa z zajetno izgubo.

Sklad je bil ob zagonu najuspešnejši v zgodovini, saj je v prvem tednu nabral milijardo dolarjev premoženja. Navdušenci nad kriptovalutami in tudi tisti, ki so želeli zgolj hitro zaslužiti, so vanj vložili milijarde. Bitcoin je končno stopil ob bok tradicionalnim naložbenim razredom, je bilo moč prebrati. Do danes je sklad pridelal 70-odstotno izgubo, s čimer je šesti najslabši novi ETF vseh časov. Napočila je namreč nova kriptozima.

Novi sklad je začel delovati prav na vrhuncu, saj je odtlej bitcoin drsel k tlom, tako pa tudi sklad. V resnici upravljavcem ne moremo očitati veliko, saj sklad mora slediti svoji naložbeni strategiji, ki je bila v tem primeru sledenje...

7 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Za bitcoinom je odličen teden in mesec, saj je včeraj dosegel zgodovinski rekord. Prejšnjo vrednost tik pod 65.000 dolarji, ki jo je zmogel aprila, je včeraj popoldne nadgradil s skoraj 67 tisoč dolarji. Ob tem ne pozabimo, da je bitcoin vmes julija strmoglavil že pod 30.000 dolarjev. Volatilnosti torej ne manjka.

Zadnji pospešek je zagotovo povzročila splavitev prvega indeksnega sklada (ETF), ki se osredotoča na bitcoin in kotira v ZDA (drugod jih že imajo). Imenuje se ProShares Bitcoin Strategy ETF. Torkov začetek trgovanja je bil odličen, pri več kot milijardi prodanih točk pa je zrasel za pet odstotkov. S takšnim volumnom je bil to drugi najuspešnejši začetek kotacije kateregakoli ETF. Novi sklad drži terminske pogodbe in ne bitcoinov, predvsem pa omogoča lažjo izpostavljenost bitcoinu, ne da bi ga morali fizično kupiti in se ukvarjati z njegovim varovanjem.

V naslednjih tednih in mesecih pričakujemo še nove ETF-je, ki bodo prav tako sledili bitcoinu. S tem pa bo vlaganje v...

76 komentarjev

Bitcoin spet blizu rekordov

Slo-Tech - Kljub težavam kriptovalut na Kitajskem, kjer so jih kratko malo prepovedali, bitcoin zadnje tedne doživlja preporod. V zadnjem mesecu je pridobil 50 odstotkov vrednosti in se ustalil tik nad 60.000 dolarji, s čimer se je povsem približal aprilskemu zgodovinskemu vrhu. S tem je povsem izničil izgube, ki jih je utrpel po septembrski odločitvi za prepoved na Kitajskem. Eden izmed razlogov za zadnjo rast je pričakovana odločitev ameriškega regulatorja trgov SEC (Securities and Exchange Commission), ki naj bi kmalu izdal dovoljenje za trgovanje s skladi, ki stavijo na terminske pogodbe za bitcoin. V zadnjih treh mesecih je bitcoin skorajda podvojil svojo vrednost.

V preteklosti je SEC prepovedal ustanovitev kotirajočih skladov (ETF), ki bi sledili ceni bitcoina. Prihajajoči skladi pa ne bodo klasični ETF-ji, temveč bodo sledili terminskim pogodbam (futures). SEC je doslej trdil, da so kriptovalute preveč tvegane za investitorje, da bi jih ponujali v obliki ETF-jev, ki jih kupujejo tudi...

258 komentarjev

Kanada dobiva prvi indeksni sklad, ki sledi bitcoinu

Slo-Tech - Kanadska agencija za trg vrednostnih papirjev (Ontario Securities Commission) je odobrila prospekt indeksnega sklada, ki bo sledil gibanju tečaja bitcoina. To pomeni, da že kmalu pričakujemo začetek delovanja Purpose Bitcoin ETF, ki ga bo upravljal Purpose Investments Inc. To bo prvi kotirajoči indeksni sklad (ETF) na svetu, ki bo investiral neposredno v bitcoine in ne kakšne izvedene instrumente iz kriptovalut, so sporočili iz Purpose Investments.

Nakup bitcoinov je sicer že zelo enostaven, a za varno hranjenje v lastni režiji je nekaj znanja vseeno potrebnega, medtem ko imajo spletne menjalnice in denarnice svoje pasti. Zaradi tega so finančni instrumenti, ki sledijo vrednosti bitcoina, smiselni, saj omogočajo vlaganje v kriptovalute širši množici malih in institucionalnih vlagateljev, ki jim tako ni treba skrbeti za tehnične podrobnosti varnega skladiščenja bitcoinov. Že doslej so obstajali nekateri izvedeni finančni instrumenti na kriptovalute, denimo terminske pogodbe...

11 komentarjev

Bitcoin presegel 10.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel psihološko mejo 10.000 dolarjev, s čimer je presegel tudi najdrznejše napovedi izpred nekaj mesecev. To je seveda takoj vzbudile nove, še drznejše napovedi, kako da bo bitcoin zlahka presegel 40.000 dolarjev v naslednjem letu. Ocene, da bi bil lahko bitcoin čez 10 let vreden 100.000 dolarjev, se ne zdijo več tako neverjetne. Toda prav lahko se zgodi, da bo bitcoin čez 10 let vreden le prgišče dolarjev.

Ne obstaja ena in enotna cena bitcoina, zato moramo precizneje dejati, da je tečaj bitcoina na nekaterih borzah danes presegel 10.000 dolarjev. Spomnimo, da je leto začel pri vrednosti 900 dolarjev. Do neke mere to poganja tudi tečaje ostalih kriptožetonov, a korelacija ni povsod enaka. Bitcoin Cash, ki je nastal z razvejitvijo (fork) iz bitcoina, je bil...

296 komentarjev

Indeksnega sklada za bitcoin ne bo

U.S. Securities and Exchange Commission - Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je po pričakovanjih odklonila izdajo soglasja k ustanovitvi indeksnega sklada, s katerim bi se trgovalo na borzi (ETF) in ki bi vlagal v bitcoin. Takšen sklad bi bil preveč izpostavljen manipulacijam in zato ni primeren finančni produkt, je sklenil SEC.

Sklad z imenom Winklevoss Bitcoin Trust bi kar najtesneje sledil vrednosti bitcoina in bi omogočal vlaganje v bitcoin tudi ljudem in inštitucijam, ki nimajo znanja, interesa ali dovoljenja za neposredno kupovanje bitcoinov na trgu. ETF-ji so izjemno razširjena in popularna oblika investiranja, saj imajo nizke stroške, hkrati pa investitorjem nudijo visoko likvidnost in enostavno hrambo. Namesto fizičnih sodčkov nafte ali terminskih pogodb na borzi enostavno...

18 komentarjev

Bitcoin podira rekorde in prehiteva zlato

Slo-Tech - Bitcoin po manjši korekciji v začetku leta spet nadaljuje v izrazitem bikovskem trendu, ki traja že poldrugo leto. Včeraj je vrednost bitcoina spet dosegla absolutni rekord in hkrati prvič presegla vrednost ene unče zlata. Za 31,10 grama zlata je trenutno treba odšteti 1234 dolarjev, medtem ko stane en bitcoin 1270 dolarjev. Seveda v arbitrarni primerjavi cene ene unče zlata z vrednostjo enega bitcoina ni nič posebej globokega, sploh ker sta trga zelo različno globoka. Tržna kapitalizacija bitcoinov znaša piškavih 20,5 milijard dolarjev, trg pa je zelo likviden. Zlata so do danes nakopali kakšnih 180.000 ton, kar je čez palec vredno okrog 6600 milijard dolarjev.

A vseeno je to priložnost, da se ozremo na poskočno rast vrednosti bitcoina v zadnjih 18 mesecih....

59 komentarjev