»

Pico 4 je kitajski izzivalec Questa 2

Road to VR - Kitajski Pico bo svoje najnovejše VR naočnike Pico 4 lansiral v Evropi in namerava z agresivno cenovno politiko neposredno tekmovati z naočniki Quest 2.

Meta (oziroma tedaj še Facebook) je z neožičenimi VR naočniki Quest področje navidezne resničnosti za domače uporabnike pred slabimi štirimi leti pognala na novo raven. Medtem ko je prvo generacijo modernega vala VRa zaznamoval kup neprilik, kot so nadležen kabel, potreba po močnem računalniku, visoka cena in ukvarjanje s "svetilniki" za sobno orientacijo, pa Quest in njegov naslednik, Quest 2, označujeta trenutek, ko so se VR naočniki prelevili iz naprav za tehnološke navdušence v dejansko potrošno elektroniko. Ključ je v samostojnem delovanju, oziroma z opcijsko brezžično sprego s PCjem, ter orientaciji v prostoru z IR kamericami. Meta jih je - in jih tudi še po nedavni podražitvi - prodajala pod ceno, s tem pa je tekmece, kot sta HTC in Lenovo, prisilila, da so se namesto na domače uporabnike osredotočili na višjecenovni del...

1 komentar

Playstation VR 2 bo strojno zmogljiv

Playstation - Pri Sonyju na Cesu žal še niso pokazali novih VR naočnikov za Playstation, so se pa razgovorili o njihovih specifikacijah.

Da bo Playstation VR gotovo dobil drugo generacijo, vemo že od lani, toda pri Sonyju niso hiteli, da bi platformo lansirali čim bližje prihodu PS5. Tudi po letošnjem lasvegaškem sejmu še ni jasno, ali prispe letos ali prihodnje letu, pa tudi ne, kako bo videti, so pa Japonci razkrili osnovne tehnične značilnosti, ki so navdušile. Playstation VR 2, kar je sedaj tudi uraden naziv, bo nosil HDR OLED zaslon z ločljivostjo 2000×2040 pik na oko, osveževanjem 90 ali 120 hercev in zornim kotom 110 kotnih stopinj. S štirimi kamericami za zaznavanje okolice ne bo potreboval zunanjih svetilnikov za orientacijo v prostoru, še vedno pa bo strojno odvisen od konzole, do katere pa bo tokrat vodil enoten USB-C kabel, kar bo elegantnejše. Poleg seveda prispejo novi gibalni kontrolerji.



Naprava bo imela tudi bonbončke, ki so danes še rezervirani za čelo napredka: zaznavanje...

19 komentarjev

Znamka Oculus se poslavlja

Project Cambria

vir: Meta
Meta - Čeprav je najava, da se je Facebook preimenoval v Meto, pobrala večino pozornosti, pa je dogodek Connect 2021 postregel še z mnogimi zanimivostmi s področja navidezne resničnosti.

Zuckerbergova uvodna predstavitev (krajši video povzetek) na štartu konference Connect 2021 je najavo preimenovanja krovnega podjetja postavila šele na sam konec, zato je bilo treba na dodatne detajle počakati na objave ter srečanja, ki so sledili. Ker nov naziv izraža predvsem deklarirano usmeritev proti metaverzumu, katerega obvezna komponenta je tehnologija navidezne resničnosti, ni posebej nenavadno, da bodo znamko Meta v bližnji prihodnosti nalepili tudi na svoje VR naočnike. Ime Oculus se tako poslavlja in naj bi ga postopno umaknili preko leta 2022, ko bodo naočniki Oculus Quest 2 postali Meta Quest 2. Če je kdo ob tem pomislil, da bi lahko na smetišče romala tudi dejanska povezava s Facebookom, v katero smo trenutno ob rabi naočnikov prisiljeni, se ni preveč zmotil, kajti v podjetju za prihodnje...

0 komentarjev

HTC predstavil lahkotnejše VR naočnike Vive Flow

HTC Vive - Pri HTCju bodo novembra lansirali VR naočnike Vive Flow, ki se precej razlikujejo od običajnih igričarskih naprav te vrste, saj so namenjeni ljudem, ki se jim današnji VR v splošnem zdi preveč neroden.

Navidezna resničnost se skozi stalne evolucijske posodobitve vztrajno drži pri življenju, a je še zmeraj presneto nišna panoga. Še vedno eden poglavitnih vzrokov za to leži v VR naočnikih, ki so skoraj desetletje po prihodu prvih testnih riftov še zmeraj razmeroma okorni, naporni za rabo in preveč usmerjeni v igričarjenje. V HTCju so zato zasnovali napravo za osebe, ki bi v VR raje počeli ... kaj drugega in za to obenem ne bi radi žrtvovali svojega vratu. Vive Flow so samostojni VR naočniki, ki so manjši in lažji od Vive Focusa 3 ali Oculusovega Questa 2, saj tehtajo le 189 gramov. Resolucija zaslonov je verjetno 1600×1600 na oko - podjetje pravi "3,2K", s frekvenco osveževanja 75 hercev in zornim kotom 100 stopinj. Poganja jih Snapdragon XR1 s 4 GB Rama. Nabor senzorjev vsebuje...

1 komentar

Junija prispejo VR naočniki Vive Pro 2 in Focus 3

Vive Pro 2

vir: HTC Vive
HTC Vive - HTC je na virtualni konferenci ViveCon 2021 predstavil dva nova VR izdelka: naočnike Vive Pro 2 in neožičene Vive Focus 3. V obeh primerih gre za napravi, namenjeni prvenstveno profesionalnemu sektorju, ki sta tudi cenovno precej zasoljeni.

HTC je s svojo linijo očal za navidezno resničnost v zadnjih letih pričel zaostajati za Oculusom in tudi Valvom. Toda če so prisotni na letošnjem dogodku ViveCon povedali, da njihova uporabniška linija Cosmos res ne živi preveč dobro, pa očitno žanjejo zaznaven uspeh na profesionalnem koncu trga - se pravi v inženiringu, usposabljanju in poslovno-komunikacijskih okoljih. Zato napovedana izdelka, Vive Pro 2 in Vive Focus 3, poudarjeno sploh ne ciljata na domače uporabnike, temveč enterprise; če bi slučajno kakšen navaden smrtnik zataval tja navkljub visoki ceni. Poleg samih naprav je tako potrebno omeniti ekosistem Vive Business AppStore, v katerega bodo vpeti Focus 3, in Vive Business Device Management System, kar je okolje za sistemsko...

13 komentarjev

Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2

vir: Oculus
Oculus - Osrednja najava letošnje konference Facebook Connect je posodobitev samostojnih VR naočnikov Quest, ki prispe 13. oktobra. Druga generacija prinaša evolucijsko nadgradnjo, pri kateri je še najbolj izstopajoč podatek nizka cena, toda v zameno za množico bližnjic - in seveda obvezno prijavljanje v Facebook.

Oculus je očala za navidezno resničnost Quest zgradil prvinsko na dostopnosti in prijaznosti uporabniku, saj gre za razmeroma poceni in samostojno napravo, ki ne potrebuje ne dragega PCja za poganjanje iger ne po sobi razpostavljenih nerodnih satelitov za sledenje v prostoru. Poteza se je izkazala za zmagovalno, saj so Quest velika prodajna uspešnica in ko so pred nekaj dnevi na splet pobegnile informacije o skorajšnjem prihodu naslednika, je zainteresirana javnost zastrigla z ušesi; pa čeprav so se avgusta v Facebooku lotili zelo sporne uvedbe prisilnega prijavljanja v Facebookov račun za vse prihodnje Oculusove VR naočnike.



Najava se je zgodila v okviru razvijalskega dogodka...

59 komentarjev

HTCjevi VR naočniki Vive Cosmos prispejo v začetku oktobra

Road to VR - HTC je odprl prednaročila za svoje VR naočnike Vive Cosmos, ki v trgovine pridejo 3. oktobra, za ceno 800 evrov.

Na januarskem sejmu CES je HTC predstavil svoja naslednja očala za navidezno resničnost, Vive Cosmos. V mnogočem odslikavajo dizajn sorodnih naprav v zadnjem letu. Njihov zaslon je kot pri Riftu S ter Indexu tipa LCD in ne OLED, kar zmanjša vidnost pik in meglenje na račun nekaj slabših barv. Ločljivost je 1440×1700 pik po očesu, z zornim kotom 110 stopinj in osveževalno frekvenco 90 hercev. Prav tako je njihova poglavitna razlika glede na starejše člane družine Vive vgrajeno zaznavanje gibanja, brez potrebe po zunanjih satelitih. Temu je namenjenih šest kameric; štiri so vgrajene v same naočnike, še dve pa v privzeto izmenljivo masko, ki je tudi posebnost Cosmosa, saj je...

12 komentarjev

Komplet z VR naočniki Index stane tisočaka

Road to VR - Pri Valvu so pokazali vse podrobnosti svojih očal za navidezno resničnost Index, ki pridejo 28. junija. Jasno so jih osredotočili na zanesenjaški del trga, saj celoten komplet s kontrolerji in baznimi postajami stane čez tisoč evrov. Odprli so tudi prednaročila, ki pa so v manj kot dnevu že pošla.

Ko je pred mesecem dni Valve udaril z najavo lastnih VR naočnikov Index, kaj več od draženja ni ponudil. A na informacije ni bilo treba dolgo čakati, kajti skladno s prvomajskim odprtjem prednaročil je podjetje naposled ponudilo konkreten vpogled v svoj odločen korak na VR prizorišče. Na zaprtem dogodku za novinarje so čisto naravnost povedali, da "naj se s cenovno dostopnostjo in prijaznostjo uporabniku ukvarja kdo drug", medtem ko so oni zavezani zmogljivosti. Pri...

49 komentarjev

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Road to VR - Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina...

15 komentarjev