»

Madžarska prekinila primarne volitve v opoziciji zaradi kibernetskega napada

Slo-Tech - Včeraj so na Madžarskem z internimi volitvami (primaries) začeli izbirati kandidata opozicije za skupni nastop prihodnje leto. Glasovanje, ki je potekalo tudi prek interneta, so dve uri po začetku zaradi tehničnih težav prekinili. Po besedah organizatorjev so bili deležni velikega hekerskega napada, zato so glasovanje ustavili. Medtem ko opozicija vlado obtožuje vmešavanja, jim koalicija očita nesposobnost.

Eden izmed organizatorjev glasovanja Gyorgy Magyar je dejal, da bodo potrebovali vsaj 36 ur, da raziščejo, kaj točno se je zgodilo. Župan Budimpešte in eden izmed izzivalcev aktualnega premierja Gergely Karacsony je dejal, da naslovi IP kažejo, da je bil napad izveden iz Kitajske, medtem ko kot naročnika omenja madžarsko vlado. Glasovanje se bo nadaljevalo v ponedeljek in bo trajalo do prihodnje nedelje.

Glasovanje se je začelo v soboto ob 6. uri in je trajalo vsega dve uri. Sprva so dejali, da bo prekinitev trajala do poldneva, ko naj bi nadgraditi strežnike, da bi zmogli...

12 komentarjev

Trump priznal kibernetske napade na Rusijo

Slo-Tech - V intervjuju za The Washington Post se je ameriški predsednik Donald Trump pohvalil, da je leta 2018 odobril kibernetski napad na rusko farmo trolov IRA (Internet Research Agency), s čimer je prvikrat izrecno priznal izvajanje kibernetski napadov. ZDA (in tudi ostale države) namreč običajno zatrjujejo, da nikoli ne izvajajo internetnih napadov, temveč se le branijo pred napadi drugih držav - kar je zanimivo, če jih bojda nihče ne proži. V najnovejšem intervjuju pa je Trump ponosno dejal, da so ustavili Ruse.

Dogajanje sega v letu 2018, ko so bile v ZDA vmesne volitve (za del Senata). Ameriški obveščevalci so že v začetku leta opozarjali, da tuje sile napadajo ZDA in da skušajo vplivati na rezultate volitev. Večinoma gre za propagandne napade, ko farme trolov zasipavajo družbena omrežja z vsebinami in odzivi, ki so videti legitimni, s čimer skušajo preobrniti javno mnenje. Poleg tega naj bi si prizadevali tudi za stare dobre vdore v ameriški sistem za glasovanje in v strežnike...

7 komentarjev

Več kot šestina Estoncev voli prek interneta

Slo-Tech - V nedeljo bodo v Estoniji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih bo dobrih 900.000 volilnih upravičencev določilo sestavo 101-članskega parlamenta. Volitve so posebno zanimive, ker je Estonija edina država na svetu, kjer je mogoče glasovati prek interneta. Elektronske glasovnice so uporabili že marsikod, a povsod z namenskih računalnikov na voliščih; Estonci lahko glasujejo od doma.

Estonci lahko glasujejo prek interneta od koderkoli na svetu. Potrebujejo le računalnik z dostopom do interneta, certifikat, bralnik elektronskih kartic, ustrezno programsko opremo, estonsko elektronsko osebno izkaznico ter številko PIN. Podprti operacijski sistemi so Linux, Windows in Mac OS X ter mobilni Android, iOS in Windows Phone....

98 komentarjev

Norveška ukinja glasovanje prek interneta

BBC - Norveška se je odločila, da po preizkusu na volitvah v leti 2011 in 2013 ukine možnost glasovanja prek interneta in do nadaljnjega ostane pri klasičnih glasovnicah. Glavni razlog za to odločitev ni tehnične, ampak sociološke narave, saj ljudje enostavno niso prepričani o varnosti, zanesljivosti in anonimnosti elektronskih volitev, je sporočila norveška vlada.

Na parlamentarnih volitvah lani je prek interneta glasovalo okrog 70.000 volivcev izmed 250.000, ki so imeli to pravico. Volilna udeležba se zaradi tega ni povečala, prav tako ni glasovalo nič več ljudi iz skupin, kjer je udeležba tradicionalno zelo slaba, denimo mladih. V poročilu dodajajo, da je glasovanje prek interneta omogočalo glasovanje v nenadzorovanih...

142 komentarjev

"Tole tu je kot v kriminalki" (INTA predlagala zavrnitev ACTE)

Razmerje moči v INTI. Skupaj je na voljo 31 glasov, vodilna ljudska stranka jih drži 11.

Evropski parlament - Trgovinski sporazum ACTA počasi zaključuje pot skozi Evropski parlament in ozračje v stekleni stavbi v Strassburgu je temu primerno živčno. Svoja priporočila so že pred tedni oddali štirje odbori, vsi za zavrnitev sporazuma, slabi dve uri nazaj pa je o sporazumu glasovalo še njegovo matično delovno telo, Odbor za mednarodno trgovino (INTA). Z 19 glasovi proti 12 so potrdili stališče poročevalca Davida Martina (UK, Socialisti), se pravi bodo parlamentu predlagali, naj sporazum zavrne. Plenarno glasovanje bo 4. julija, ravno za dobro jutro ameriškemu prazniku neodvisnosti.


Sejna soba je bila že 15 minut pred začetkom nabito polna opazovalcev in novinarjev, prišlo pa je tudi vseh 31 predstavnikov s pravico glasovanja (nekaj sicer preko namestnika) - oboje je v...

158 komentarjev

Glasovanje za majce

Jaz - Tako, prišel je čas, da vsi izrazite svoje mnenje o tem, kakšna bi naj bila Slo-Tech majca. Število kandidatov, ki so se prijavili na natečaj je vsekakor bilo zelo veliko, kar je po svoje presenetljivo glede na letni čas (počitnice pa to...) ter kratek rok za prijave. Kakorkoli, najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste se potrudili z designi, na žalost pa smo vas morali kar nekaj izključiti... Razlogi so najpogostoje bili v nedokončanih designih (samo ena stran majce), prebarvitosti (veljali so sami designi z do dvema barvama), čudnih podlagah ter po našem mnenju neoriginalnih designih.
Glasovanje in izbiranje bo predvidoma trajalo do ponedeljka, toda po potrebi bomo zadevo tudi podaljšali. Za podrobnosti in majce pa kar klik!

30 komentarjev