»

V Linuxu še vedno vzdržujejo gonilnik za diskete

Slo-Tech - Linux ne bi bil Linux, če ne bi vsake toliko časa v novih verzijah popravili še kakšnega antičnega hrošča. V novi verziji jedra Linux 6.2 so na primer popravili gonilnik za diskete, čeprav disket že desetletje skoraj nihče ne uporablja več, pred tremi leti pa so to funkcionalnost celo razglasili za opuščeno. A Denis Efremov je poslal pull request za svoj popravek v funkciji floppy_alloc_disk().

Gre za znanega hrošča, ki so ga popravljali že v preteklosti. Če je disketa pokvarjena in jo med poizkusom branja izvržemo, se gonilnik preneha odzivati. Nazadnje so to težave odpravili leta 2020 v Linuxu 5.11, a so v spomladi letos popravek odstranili zaradi drugih težav (neposredni dostop prek FDRAWCMD za nestandardne formate in zaščitene diskete). Zgodba ima sicer še daljšo brado, saj je Jiři Kosina že leta 2016 spisal prvi popravek, ki so ga tudi kasneje odstranili, lani pa še enega.

Da so diskete preživele tako dolgo, je pravzaprav neverjetno. Najbolj znan 3,5-palčni format s...

26 komentarjev

Našel se je izgubljeni posnetek prvega Torvaldsovega predavanja o Linuxu

Slo-Tech - Davnega leta 1994 je tedaj neznani Linus Torvalds na konferenci DECUS (Digital Equipment Computer Users Society) v New Orleansu na dveh predavanjih predstavil nastajajoči operacijski sistem Linux. Prvo predavanje je imelo naslov Uvod v Linux (An Introduction to Linux), drugo pa težave pri implementaciji (Implementation Issues in Linux). Torvalds je seveda v svoji karieri izvedel že ničkoliko predavanj, a na tistem DECUS-u je prvikrat predaval na veliki konferenci, in to v angleščini. Linux, ki je v verziji 0.01 luč sveta ugledal leta 1991, so tedaj poznali le redki. Leta 1994 je bilo jedro po Torvaldsovih besedah prvikrat dovolj stabilno, da si je zaslužilo oznako verzije 1.0.

Torvalds tedaj sploh ne bi mogel na konferenco, če mu ne bi Jon Hall po prošnjah kolegov uredil financiranja poti. Torvaldsa tedaj sploh ni poznal. Hall je, čeprav je imel zgoščenko s kodo že nekaj mesecev v pisarni v predalu, na DECUS-u prvikrat uporabil Linux in bil navdušen. In zato je bil še isti dan med...

21 komentarjev

Linux je star 30 let

Slo-Tech - Linux sicer nima uradnega rojstnega dne oziroma bi lahko praznovali več datumov, a bržčas eden boljših približkov je 25. avgust, ko je Linus Torvalds v novičarski skupini comp.os.minix objavil sporočilo, da razvija prostodostopen operacijski sistem. Pred 30 leti je zapisal, da gre zgolj za konjiček, ki se ne bo nikoli razvil v velik projekt in da ne bo podpiral nič drugega kot x86. Bolj se ne bi bil mogel zmotiti. Linux je danes najbolj popularen operacijski sistem (le na osebnih računalnikih zaostaja), ki poganja vse od pametnih ur in telefonov do superračunalnikov in vesoljskih plovil.

Drugi rojstni dan bi lahko bil 17. september 1991, ko je Torvalds javno obelodanil prvo verzijo (0.01). Tekla je na procesorju 386, zaganjala se je z disket in podpirala je finsko tipkovnico. Verzija 0.12, ki je izšla pol leta pozneje, je z licenco GPL in podporo nekoliko več strojne opreme navdušila prve zanesenjake, ki so se pridružili razvoju. Leta 1994 je izšel Linux 1.0 in Linuxa ni mogel...

53 komentarjev

Vse najboljše, Linux!

Slo-Tech - Linux je eden najlepših dokazov, da iz malega raste veliko, zlasti če pri projektu zaradi lastne zainteresiranosti sodeluje veliko pametnih glav. Pred točno četrt stoletja je Linus Torvalds v zdaj že znamenitem sporočilu zapisal, da v prostem času kot konjiček razvija operacijski sistem za računalnike 386 AT, ki pa žal ni prenosljiv in najbrž ne bo nikoli podpiral kaj drugega kot diske AT. Petindvajset let pozneje Linux teče na več kot milijardi telefonov, poganja milijarde omrežnih usmerjevalnikov in druge mrežne opreme, na milijone strežnikov in osebnih računalnikov ter najdražje superračunalnike na svetu. Odprta koda je postala močna konkurenca zaprtokodnim programom in osebni...

49 komentarjev

Linux 24 let kasneje

Slo-Tech - Če smo že pri visokih obletnicah ... včeraj zvečer je minilo 24 let od Linusove prve javne najave njegovega brezplačnega in odprtokodnega UNIX klona za domače računalnike. Iz nje je ob pomoči številnih zanesenjakov (ter sčasoma tudi podjetij) do danes zrasel moderni in zelo uspešni operacijski sistem GNU/Linux.

Zgodba z njim najbrž ne bi mogla biti bolj drugačna od tiste o nastanku Oken 95 v Redmondu. Linus Torvalds je začel povsem sam, ko je bil še študent računalništva na Helsinški univerzi. Tam se je jeseni 1990 prvič spoznal z UNIX-om (DEC-ovim Ultrixom), ki mu je bil zelo všeč, vendar pa ni tekel na navadnemu smrtniku dosegljivem računalniku. Zato se je odločil, da bo naredil svojo verzijo. Takoj v začetku naslednjega leta je uspel napraskati dovolj denarja za svoj prvi AT PC (Intel 386, 4MB RAMA, 40MB diska) in je v skladu z navodili iz Tannenbaumovega učbenika in njemu priloženega vzorčnega operacijskega sistema Minix začel z eksperimentiranjem. Najprej je spisal preprosti...

101 komentar

Linux star 20 let

Linux 0.01

vir: Heise
Heise - Te dni mineva točno 20 let, od kar je Linus Torvalds začel projekt, ki je popolnoma spremenil svet programske opreme in dojemanje odprtokodnosti. V novičarski skupini comp.os.minix. je 25. avgusta 1991 objavil znamenito sporočilo, v katerem je napovedal razvoj lastnega operacijskega sistema. Dvajset let pozneje jedro operacijskega sistema, za katerega je Torvalds napisal, da je zgolj njegov konjiček, da ne bi nikoli profesionalen kot GNU in da ne bo nikoli prenosljiv na kaj drugega kot x86, poganja naprave vseh velikost od mobilnih telefonov do najhitrejših superračunalnikov na svetu in jedrskih podmornic.

Prva verzija Linux 0.01 je bila dosegljiva 17. septembra 1991, ko ga je Torvalds prenesel na FTP-strežnik in novičarsko skupnost pobaral za mnenje. Tistega...

34 komentarjev

Linux postal polnoleten

Ubuntu.si - Pred 18 leti, natančneje 25. avgusta 1991, je Linus Torvalds v USENET novičarski skupini comp.os.minix objavil sporočilo, v katerem je najavil, da razvija prost operacijski sistem. Dodal je, da gre zgolj za njegov ljubiteljski projekt, ki verjetno ne bo podpiral nič drugega kot AT trde diske.

Septembra 1991 je nato izšla različica 0.01, ostalo pa je zgodovina. Od tistih časov do danes je otrok precej zrasel, se razširil na strežnike, namenske naprave, namizja, mobilne telefone in superračunalnike, v letu polnoletnosti pa je postal tudi konkurenca prevladujočemu operacijskemu sistemu na namizju, Windows.

S polnoletnostjo pa bo mulc moral prevzeti tudi nekoliko več odgovornosti in še odločneje zakorakati v svet velikih...

164 komentarjev