»

Bizarno dogajanje na trgu polprevodnikov

Financial Times - Medtem ko se proizvajalci avtomobilov spopadajo s hudim pomanjkanjem čipov, zaradi katerega so celo krčili proizvodnjo vozil, je na drugem koncu iste branže situacija povsem drugačna. Ciklov so proizvajalci čipov že vajeni, a trenutno stanje preseneča tudi analitike. Po močnem pokoronskem odboju je prodaja začela upadati, zaloge pomnilnika, procesorjev in ostalih komponent pa rastejo. Proizvajalci zato že črtajo naložbe in se pripravljajo na racionalizacijo poslovanja.

Takoj ob začetku pandemije so se zgodili tektonski premiki, ko so na primer proizvajalci vozil odpovedovali naročila, hkrati pa je začelo naraščati povpraševanje po elektronskih komponentah za pisarniško uporabo. Povpraševanje je presenetilo vse in ko so posamezni sestavljavci in proizvajalci začeli naročati večje količine čipov iz previdnosti, dobavne verige potreb niso zmogle zadovoljiti. Pomanjkanje je zajelo celoten trg.

Položaj se je spričo prihajajoče recesije obrnil. Dan Hutcheson iz VLSI Research, ki že 40...

24 komentarjev

Primanjkuje tudi pasivnih elektronskih komponent

Slo-Tech - Že dobro leto poročamo o previsokem povpraševanju po elektronskih komponentah glede na trenutne zmogljivosti, kar se kaže v podaljšanih dobavnih rokih in vpliva tudi na druge panoge, denimo na avtomobilsko industrijo. Težave se obetajo tudi pri pasivnih elektronskih komponentah, saj julija in avgusta niso obratovalne malezijske in indonezijske tovarne za proizvodnjo kondenzatorjev. Posledice bi lahko občutili v prihodnjih tednih.

Tovarne podjetij Chemi-Con, Nichicon in Rubycon poskrbijo za približno 50 odstotkov vseh kondenzatorjev na trgu, zato bi njihov izpad lahko povzročil zmanjšanje ponudbe za 30-60 odstotkov. To predstavlja težave že v običajnih časih, sedaj pa je povpraševanje rekordno visoko. Dobavni roki se zato močno podaljšali in namesto običajnih 4-6 tednov merijo v mesecih.

Težave povzročajo ukrepi proti covidu v Maleziji in Indoneziji, ki so pretrgali dobavne poti in terjali ustavitev številnih tovarn. Analitiki napovedujejo, da se situacija na trgu zagotovo še ne...

8 komentarjev

Povpraševanje po računalnikih se naposled umirja

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga se noro stanje na trgu računalniških čipov in domala vse elektronske opreme vendarle umirja. Močan dvig povpraševanja na eni strani, ki ga je povzročila pandemija in mrzlično iskanje računalniške opreme za delo od doma, ter padec proizvodnje na drugi strani zaradi pretrganih dobavnih poti, se bosta iznihala.

Iz prodajalca pomnilniških čipov Micron Technology so minuli teden sporočili, da opažajo znake upočasnjevanja povpraševanja po računalnikih in da imajo nekatere stranke že več, kot lahko ta hip prodajo. Zaloge se računalnikov se povečujejo, prodaja peša, podobno pa se kani zgoditi tudi s pametnimi telefoni. Dan pozneje je investicijska banka Morgan Stanley znižala obete za delnice več proizvajalcev čipov zaradi negotove prihodnosti.

Poglejmo številke. Prodaja računalnikov je v drugem letošnjem četrtletju narasla za 13 odstotkov, kar je manj od pričakovanj analitikov in bistveno manj od 55-odstotne rasti četrtletje pred tem. To je seveda še vedno rast,...

15 komentarjev

Čipov še vedno primanjkuje, izboljšanje šele prihodnje leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, ki je zajelo svet po klecanju proizvodnje zaradi covida in kasnejšemu silovitemu odboju povpraševanja, že kaže posledice pri gospodarski rasti. Kot je videti, se bodo težave vlekle še celo leto in vsaj v začetku prihodnjega. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v intervjuju za Barron's povedala, kako se AMD sooča s pomanjkanjem.

Lisa Su pojasnjuje, da se zadnjih 12 mesecev soočamo s povpraševanjem po čipih, ki presega tudi najbolj optimistična pričakovanja. AMD se trudi povečevati proizvodnjo, da bi sledil temu povpraševanju in jo vsako četrtletje tudi povečajo, a bo vsaj do pričetka prihodnjega leta povpraševanja še vedno več od ponudbe, ugotavljajo. Podobnega mnenja so tudi v Intelu, kjer so najhujše razmere napovedali v drugi polovici tega leta, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzgor. Intel ocenjuje, da se bo stanje povsem normaliziralo šele leta 2023, če vmes ne bo dodatnih pretresov.

Kompleksen splet razlogov, ki je povzročil to situacijo, je danes...

15 komentarjev

Ameriške sankcije upočasnile Huaweijevo rast

Slo-Tech - Z zanimanjem smo pričakovali Huaweijev poslovni izid za minulo leto, v katerem so jim sankcije domala blokirale uporabo ameriške strojne in programske opreme, zaradi česar smo dobili androidne telefone brez Googlovih aplikacij. Kljub dodatnim težavam, ki jih je povzročila pandemija, je Huawei lani beležil rast prodaje in dobička.

Prihodki so se v primerjavi z letom pred tem povečali za 3,8 odstotka, kar je seveda manj od predlanske 19-odstotne rasti. Huawei je lani ustvaril 136 milijard dolarjev prihodkov in 9,9 milijarde evrov čistega dobička. To predstavlja triodstotno rast dobička. Marža iz poslovanja se je znižala za eno odstotno točko na 8,1 odstotka.

Upadla je prodaja na Zahod, zlasti v Evropo. Dve tretjini vseh prihodkov ustvarijo na Kitajskem, na območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) pa le še 20 odstotkov. Huawei nikoli ni imel velikega deleža v Severni in Južni Ameriki, kjer ustvari le še štiri odstotke prihodkov. Prodaja pametnih telefonov trpi še posebej, saj...

28 komentarjev

Nvidia sklenila rekordno četrtletje, na trgu še vedno pomanjkanje grafičnih kartic

Slo-Tech - Nvidia je v minulem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo 31. januarja, ustvarila 5,0 milijard dolarjev prihodkov, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. V primerjavi s predpreteklim četrtletjem pa je rast šestodstotna. Ob tem je čisti dobiček znašal 1,5 milijarde dolarjev, kar je 53 odstotkov več kot leto pred tem in 9 odstotkov več kot v četrtletju pred tem. V celotnem fiskalnem letu, ki se je takisto zaključilo januarja, so prihodki poleteli za 53 odstotkov na 16,6 milijard dolarjev, dobiček pa za 55 odstotkov na 4,3 milijarde dolarjev.

Tudi v trenutnem četrtletju, ki je tradicionalno najslabše za prodajo, Nvidia pričakuje pet milijard dolarje prihodkov. Razloga ni treba dolgo iskati. Na trgu vlada hudo pomanjkanje grafičnih kartic, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem četrtletju, ocenjujejo pri Nvidii. Kartice RTX 3080, 3090, 3070 so razprodane in Nvidii vse od izida ne uspeva zadostiti povpraševanju. Maloprodajne cene za več sto dolarjev presegajo...

20 komentarjev

Samsungov dobiček in tržni delež padla

vir: Samsung
Samsung - Medtem ko je Apple presenetil z največjim dobičkom vseh časov, je njegov glavni konkurent na trgu pametnih telefonov Samsung nekoliko nazadoval, dasiravno so presegli pesimistične napovedi analitikov. V zadnjih treh mesecih so poslovali slabše kot v preteklem letu, hkrati pa drsi tudi njihov tržni delež.

V minulem četrtletju so ustvarili 5,29 bilijona vonov dobička (4,2 milijarde evrov), kar je veliko, a še vedno 36 odstotkov manj kot leto pred tem. Padel je tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 10 odstotkov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 11 odstotkov na 52,7 bilijona vonov (42,3 milijarde evrov). Samsung ima seveda bistveno širšo paleto izdelkov od Appla, a na področju mobilnih naprav njihov zalet peša. Dobiček tega oddelka je upadel za 64...

51 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev