»

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Google na sodišču v boj z EU 27. septembra

Reuters - Več kot štiri milijarde težko globo, ki jo je Evropska komisija Googlu naložila julija 2018 zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za pametne telefone, bodo Američani izpodbijali na sodišču. Reuters poroča, da bo prvo zaslišanje 27. septembra, česar Google uradno ne komentira. Zaslišanja bodo potekala pet dni, česar pa na Splošnem sodišču niso želeli potrditi.

Proti Googlu so sicer potekali trije postopki, a je prav omenjeni najpomembnejši in tudi povezan z najvišjo globo. Zato ni presenetljivo, da se bo Google pritožil in odločitev Komisije izpodbijal na prvostopenjskem sodišču. Komisija je namreč mnenja, da je Google nezakonito oviral konkurenco, ko je v Androidu, ki ga najdemo v 80 odstotkih mobilni telefonov, vzpostavil omejitve glede izbire iskalnika ter obvezno vključitev Google Searcha in Chroma, sicer proizvajalci telefonov ne bi mogli računati na dostop do tržnice Play Store. Brez nje pa so Androidni telefoni zgolj na pol uporabni.

Ne glede...

4 komentarji

Google v Androidu dodal okno za izbiro brskalnika in iskalnika

Slo-Tech - Google je danes izpolnil eno izmed zahtev Evropske unije, ki jo je ta lani postavila poleg visoke globe zaradi oviranja konkurence. Uporabniki Androida na pametnih telefonih v Evropi bodo od danes videli okno, v katerem jim bo Google predstavil alternative za brskalnik Chrome ter alternative za Googlov iskalnik. Med prvimi bodo na primer Edge, Opera in Firefox, med slednjimi pa Bing, DuckDuckGo in drugi.

Še vedno bosta Google Search in Chrome integrirana v Android. Prav tako ju bo Google ponujal na vrhu seznamov kot privzeti možnosti. To seveda razburja združenje FairSearch, ki jo bilo med pobudniki preiskave, ki je na koncu pripeljala do kazni,...

76 komentarjev

Google se je pritožil na milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na 4,34 milijarde evrov težko globo, ki mu je bila izrečena julija zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. V torek so vložili uradno pritožbo, potem ko se je bližal iztek 90-dnevnega roka za njeno vložitev.

Komisija trdi, da Google v svojem operacijskem sistemu Android omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov. Glavni problem je Googlova zahteva, da proizvajalci na telefone namestijo Chrome in Google Search, sicer ne dobijo polnega dostopa do Google Playa. Slednja spletna tržnica je ključni del ekosistema Android, zato nimajo druge izbire, kako da prednaložijo tudi Chrome in Google Search. To uporabnike pogosto premami v njuno uporabo, ne da bi sploh pomislili...

13 komentarjev

Google se je pritožil zoper milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na visoko globo, ki mu jo je Evropska komisija izrekla konec junija. Zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov je dobil 2,42 milijarde evrov kazni, kar je najvišja kazen za kršitev protimonopolne zakonodaje v zgodovini EU. Google je bil takoj napovedal pritožbo, ki jo je formalno vložil včeraj. Zanimivo je, da Google ni zahteval začasne odredbe, ki bi odložila zahtevo Komisije, da Google preneha sporno prakso, temveč je predlagal spremembe lastnih praks.

Sporna praksa je previsoko rangiranje lastnih storitev za primerjavo cen in podobno, ki jih je Google v iskalnih rezultatih prikazoval više, kot bi bilo to upravičeno glede na njihovo ustreznost. Google je torej svoje storitve izpostavljal bolj kot ostale...

3 komentarji

Googlu se bržkone obeta še ena, nova in višja evropska globa

Slo-Tech - Dober teden je minil od rekordne kazni, ki jo je EU izrekla Googlu, pa se govori že o naslednji zaušnici, ki naj bi jo EU prisolila Googlu. Počasi se zaključuje preiskava Googlovih domnevno nepoštenih poslovnih praks glede Androida. Komisija, ki je lanskega aprila Google uradno obtožila, da na področju mobilnih operacijskih sistemov zlorablja prevladujoč tržni položaj, naj bi namreč še letos končala preiskavo in izrekla globo. Glede na ogromno razširjenost Androida naj bi bila ta še višja od 2,4 milijarde evrov, kolikor je Google stalo neupravičeno favoriziranje svojih storitev pri iskanju.

Komisija je na podlagi pritožb FairSearcha (blokiranje reklam), Disconnecta (zasebnost), Aptoida (portugalska spletna tržnica) in Yandexa...

23 komentarjev

Microsoft prekinil sovražnosti z Googlom

Slo-Tech - Microsoft in Google sta tako v domačih ZDA kakor v drugih državah prekinila medsebojne pravne spore, ki so vlekli na več sodiščih po vsem svetu, vključno s pritožbo pri Evropski komisiji. V Microsoftu so dejali, da podjetji odločno tekmujeta za domače in poslovne stranke, a želita to početi na osnovi odličnosti svojih izdelkov, ne pravnih sporov. Tudi v Googlu so zapisali, da želijo prepričati s kakovostjo, ne pa s tožbami omejevati konkurence.

Spomnimo, da je Evropska komisija pred le nekaj dnevi sporočila, da širijo preiskavo Googla zaradi suma zlorabe prevladujočega tržnega položaja pri Androidu. Microsoft in Google sicer poudarjata, da to ni povezano z zadnjo najavo, saj sta podjetji dogovor o prekinitvi pravnih sporov pilili že dlje časa. Patentne tožbe...

19 komentarjev