»

Virgin Galactic začel komercialne polete v vesolje

vir: BBC
BBC - Podjetje Virgin Galactic, ki želi ustvariti posel iz turističnih poletov v vesolje, je danes izvedlo prvi komercialni polet. Galactic 01 je poletel z izstrelišča Spaceport America v Novi Mehiki z dvema pilotoma in štirimi potniki na krovu. Trije so bili pravi komercialni turisti - v resnici italijanski vojaki - eden izmed četverice pa je bil inštruktor iz Virgin Galactica, ki je nadziral polet.

Po več letih zamud in premikov je torej Virgin Galactic poletel, kar se bo naslednjič zgodilo že avgusta. VMS Eve se je povzpel do višine 14 kilometrov, kjer je odvrgel raketo VSS Unity, ki je začela pot proti orbiti. Od tam je bilo možno opazovati ukrivljenost Zemlje, vesoljsko črnino in lebdeti v občutku breztežnosti. Dvajset let po začetku sanj je Richardu Bransonu torej uspelo, da je dobil prve komercialne potnike in jih uspešno pripeljal do orbite.

Polet je trajal 72 minut, dosegel pa je višino 85 kilometrov. To je že v območju, ki ga NASA priznava kot vesolje. Virgin Galactic sicer...

7 komentarjev

Bezosov polet v vesolje uspešen

četverica pred raketo, ki jih je pred tem ponesla v vesolje

vir: Space News
Space News - Po Richardu Bransonu je tudi Jeff Bezos uspešno poletel v vesolje na krovu kapsule New Shepard, svojega podjetja Blue Origin.

Tekma milijarderjev v letenju v vesolje se je odvila natanko po napovedih. Po tem, ko je 11. julija na plovilu VSS Unity vzletel Richard Branson, je tudi njegov tekmec Jeff Bezos izstrelitev izvedel natanko na napovedani 20. julij. Raketa New Shepard se je z izstrelišča v Teksasu pognala približno deset minut čez tretjo popoldan po našem času. Enajstminutni let je bil voden povsem avtomatsko; potisnik je kapsulo sunil ravno kanec nad sto kilometrov višine, kjer je posadka lahko uživala v nekaj minutah breztežnosti, nakar se je plovilo varno spustilo nazaj na tla s pomočjo padal. Uspešno se je na tla vrnila tudi potisna stopnja, ki so jo udeleženci po dogodku prav tako obiskali.

V četverici prisotnih na krovu sta bila poleg Jeffa Bezosa in njegovega brata Marka še 82-letna nekdanja pilotka Wally Funk in pa 18-letni nizozemski študent Oliver Daemen, ki je s...

29 komentarjev

Richard Branson poletel na rob vesolja

Space News - Virgin Galactic je brezhibno izpeljal polet Unity 22, na katerem je bil tudi njihov ustanovitelj, milijarder Richard Branson. Tako mu je zares uspelo v vesoljskem poletu prehiteti Jeffa Bezosa.

Letošnji julij je eden ključnih mesecev za zgodovino turističnih vesoljskih poletov, saj nosi datuma bržkone medijsko najbolj razvpitih tozadevnih odprav. Tista z 20. julija, ko naj bi poletel Jeff Bezos, nas še čaka, ravnokar pa so svojo uspešno izvedli v Virgin Galacticu. Misija Unity 22 je bila sicer okvirno zastavljena že na začetku leta, toda po uspešnem tesnem letu plovila VSS Unity v maju se je ustanovitelj podjetja, milijarder Richard Branson, odločil, da jo bo uporabil sam in na ta način poglavitnega tekmeca prehitel po desni. Razen krajšega zamika dogodka zaradi nevihtnega vremena je vse potekalo po načrtu. Dvotrupno nosilno letalo VMS Eve je raketno plovilo VSS Unity poneslo do višine 15 kilometrov, kjer so pet minut pred pol šesto popoldan po našem času prižgali raketni motor....

37 komentarjev

Branson skuša prehiteti Bezosa pri letenju v vesolje

posadka misije Unity 22

vir: Virgin Galactic
Virgin Galactic - Le dan potem, ko so v Blue Originu objavili, da bo četrti potnik na vesoljskem poletu Jeffa Bezosa legendarna pilotka Wally Funk, so v Virgin Galacticu potrdili, da bo Richard Branson skušal s plovilom VSS Unity poleteti že prej, 11. julija.

V začetku junija je milijarder Jeff Bezos udaril z najavo, da bosta z bratom Markom med potniki prve človeške odprave vesoljskega plovila New Shepard, ki naj bi poletela 20. julija. Že takrat se je šušljalo, da naj bi ga eden od poglavitnih tekmecev v industriji turističnih poletov v vesolje, šef Virgina Richard Branson, nameraval prehiteti z lastnim poletom na Virgin Galacticovem plovilu VSS Unity, ki je konec maja izvedlo uspešen testni polet. Sprva je bilo mišljeno, da bi bil Branson potnik tretje letošnje misije Unityja, toda Bezosov načrt naj bi premešal karte in Bransona prepričal, da izbere zgodnejšo odpravo.

To se je tudi zares zgodilo, kajti včeraj so v Virgin Galacticu najavili odpravo Unity 22, ki jo bo sestavljalo šest ljudi;...

35 komentarjev

Jeff Bezos gre v vesolje

The Verge - Po novem vemo, kdo bo sestavljal preostanek posadke na prvem poletu New Sheparda z ljudmi na krovu: to bosta Jeff Bezos in njegov brat Mark.

Pred mesecem dni so v vesoljskem podjetju Blue Origin oznanili, da bodo 20. julija naposled prvič leteli s človeško posadko. Takšen podvig je seveda eden najpomembnejših mejnikov v razvoju vesoljskega programa kateregakoli akterja, za Blue Origin pa je dodatno pomemben, ker se je obdobje preizkušanja rakete in kapsule New Shepard vsaj navidez že precej zavleklo. Z nosilno stopnjo so leta 2015 uspeli pristati celo kanec pred SpaceXom, nato pa je firma Elona Muska izvedla enega najbolj navdušujočih razvojnih šprintov v zgodovini in Crew Dragoni danes že veselo vozijo astronavte na ISS, medtem ko so pri tekmecu na videz pohlevno v zrak pošiljali samo kapsule brez posadke. Toda sedaj vemo, zakaj: ker želi njihov lastnik Jeff Bezos, zdaj že nekdanji šef Amazona in najbogatejši Zemljan, leteti na čisto prvi odpravi.

Namero je danes objavil na...

67 komentarjev

VSS Unity po dveh letih zopet v vesolju

Space News - Pri Virgin Galacticu so včeraj uspešno izvedli tretji testni polet plovila Unity, s katerim želijo v bližnji prihodnosti v vesolje voziti turiste. Preizkus je bil za podjetje zelo pomemben iz mnogih razlogov: gre za prvega po dveh letih, prvega z novega vzletišča Spaceport America v Novi Mehiki in tistega, ki je ključen za začetek letošnje sekvence štirih poletov, kjer naj bi nekateri že prevažali turiste.

Medtem ko opazujemo, kako SpaceX in Blue Origin tekmujeta v nameri pognati stalno komercialno storitev vesoljskega turizma, je vse prelahko pozabiti, da je poleg še en igralec, ki je v bistvu prvi obljubljal takšne polete za običajne "civiliste" (ki imajo mimogrede v žepu nekaj sto tisoč evrov): Virgin Galactic. Firma Richarda Bransona skuša komercializirati zamisel Burta Rutana, s katero je ta zmagal na tekmovanju Ansari X Prize: nosilno letalo bi plovilo s posadko poneslo v zrak, nakar bi to z raketnim pogonom izvedlo parabolični let z navišjo višino okoli Karmanove meje. Prvi...

0 komentarjev

SpaceX uvaja vesoljski turizem na ISS

Slo-Tech - Prvo potovanje naj bi se odvilo v drugi polovici prihodnjega leta, novost pa je posledica lanskoletne odločitve NASE, da Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odpre tudi za bolj komercialne dejavnosti. Ameriška vesoljska agencija za nočitev (pa tudi za souporabo vsega drugega tam gori) zaračuna 35.000 ameriških dolarjev na noč. A to seveda ni najdražji del aranžmaja, ki ga trži SpaceX. Ta se je v ta namen povezal s startupom Axiom Space, ki bo skrbel za vso logistiko vesoljskega turizma. Levji delež od 55 milijonov, kolikor vam za potovanje zaračunajo, bo pobral kar sam SpaceX za sedež v kapsuli Crew Dragon, ki jezdi njihovi raketi Falcon 9. Celotno potovanje bo trajalo deset dni, od česar se dva dneva nanašata na potovanje do ISS in nazaj.

Potniško kapsulo Crew Dragon in njen sistem za prekinitev poleta in reševanje posadke so sicer uspešno preizkusili v začetku leta. V njej je prostora za tri turiste, četrti sedež pa je namenjen SpaceXovemu astronavtu, ki bo tudi poveljnik poleta....

9 komentarjev

VSS Unity prvikrat poletel v vesolje. Pa je res?

VSS Unity in SpaceKnightTwo

Slo-Tech - Unity je sicer vesoljsko plovilo podjetja Virgin Galactic, namenjeno turističnim poletom v vesolje in včeraj je nad puščavo Mojave poletelo 82,7 kilometrov visoko nad površje zemlje, s tem pa doseglo mejo, ki jo NASA in ameriško vojno letalstvo pojmujeta kot mejo vesolja. VSS Unity je pri tem svoj raketni motor vžgal za 60 sekund, kar je največ doslej in dosegel 2,9-kratno hitrost zvoka, torej 2,9 macha.

VSS Unity je še vedno v fazi testiranja, po koncu katerega naj bi Virgin Galactic končno pridobil certifikat, ki bo omogočil tudi prevažanje potnikov. Cilj podjetja je namreč tržiti vesoljske polete, pri katerih bodo potnike pripeljali na rob vesolja, kjer bodo lahko uživali tudi v nekajminutnem stanju breztežnosti. VSS Unity ima še eno posebnost; druga vesoljska plovila svojo pot...

22 komentarjev