»

14. oktober 2025: konec podpore za Windows 10

vir: Flickr

Slo-Tech - Podpora Windows 10 se bo tako iztekla nekaj več kot desetletje po prvi predstavitvi tega operacijskega sistema, ki se je zgodila le tri leta po splovitvi Windows 8 in dve leti po 8.1. Deset let sicer predstavlja nekako običajen Microsoftov podporni cikel, obenem pa to pomeni, da se bo morala naslednja različica, ki jo bomo spoznali čez dober teden dni, med uporabniki - Windows 10 jih ima 1,3 milijarde - dodobra zasidrati v naslednjih štirih letih. Kar je pred petnajstimi leti povzročalo težave, saj zlasti poslovni uporabniki zlepa niso želeli s popularnih XP na razmajano Visto.

Microsoft je novico objavil precej pritajeno, s popravki svoje lifecycle politike na straneh za podporo, kjer uradno govori le o različicah Home, Pro, Education in Workstations. Ni pa jasno kaj to pomeni za Enterprise ali pa različice Windows Server, ki temeljijo na desetici, in imajo običajno svoj cikel podpore.

V resnici še najmanj vemo o poimenovanju nove verzije, saj so Windows 10 na začetku...

33 komentarjev

Prihaja nova generacija Windows 10 - ali 11?

Slo-Tech - Microsoft je ob izidu operacijskega sistema Windows 10 večkrat povedal, da je to zadnja verzija, ki jo bomo potrebovali, saj se bo v neskončnost posodabljala. Več let je to veljalo, sedaj pa se glasno špekulira o Windows 11, ki naj bi ga redmondski velikan pripravljal. Nekaj več bo znanega 24. junija, ko bo potekal dogodek o Windows, kjer Microsoft obljublja informacije o tem, kaj je novega in kaj prihaja. Poleg novega logotipa, seveda.

V Redmondu so seveda mojstri PR, zato ne presenečajo drobci informacij, ki so jih dostavili medijem. Podpredsednik Yusuf Mehdi je dejal, da vse od izida Windows 95 ni bil tako navdušen kakor sedaj. Prvikrat po izidu Windows 10 je nekdo iz Microsofta omenil novo verzijo. Izvršni direktor Satya Nadella pa je javno povedal, da testira "novo generacijo Windows". Ta naj bi bila najvidnejša v zadnjem desetletju. Ali bo nova različica Windows 11 ali pa samo nadgradnja Windows 10, je bolj ali manj semantično vprašanje. Vemo namreč, da bo sprememb precej.

...

71 komentarjev

Windows File Manager je nazaj

Microsoft - Do Raziskovalca, ki ga je prinesel prenovljeni uporabniški vmesnik v Windows 95, smo za brskanje po disku in urejanje datotek uporabljali File Manager. Nekaj različic je Microsoft še prilagal File Manager v Windows, potem pa je - tako smo menili - romal na smetišče zgodovine. Sedaj se vrača, in to v prosti obliki. Microsoft je izdal izvorno kodo, ki omogoča njegovo poganjanje celo na Windows 10.

Izvorna koda je na voljo na Githubu pod licenco MIT open source. Ponujajo dve verziji. Prva verzija (original_plus) je praktično identična originalni, le nekaj popravkov za delovanje na modernih sistemih ima, vključno s podporo za 64-bitne sisteme. Druga verzija (current master) je posodobljena z nekaj funckionalnostmi, ki so nam danes samoumevne. Ima na primer...

44 komentarjev

Indija želi Windows 10 po četrtinski ceni

Slo-Tech - V zadnjih mesecih je svetovno računalniško sfero pretresla grožnja izsiljevalskih virusov, ki se je udejanjila v obliki virusov WannaCry in NotPetya. Eden izmed ključnih dejavnikov za širjenje virusa so bili nezakrpani in stari operacijski sistemi, saj sta virusa izkoriščala ranljivosti, za katere je Microsoft popravke izdal že pred meseci. Da mu ni vseeno za uporabnike starejših operacijskih sistemov, je Microsoft pokazal tudi tako, da je izdal popravek celo za Windows XP, ki je že od leta 2014 nepodprt in sicer ne dobiva nobenih popravkov. Kot kaže pa bodo šli še korak dlje, saj se Indija hvali, da bo Microsoft indijskim državljanom ponudil izjemno ugodno nadgradnjo na Windows 10 ravno v izogib podobnim težavam v prihodnosti.

Po besedah indijskega...

29 komentarjev

Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Microsoft - Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft...

28 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev