»

Odkrita zanimiva ranljivost v čipu M1, ki pa ni kritična

Ars Technica - Med projektom prenosa Linuxa na nove mace s sistemskim čipom M1 je bil odkrit še neznan hrošč v čipu, ki dvema aplikacijama omogoča nepooblaščeno komuniciranje med seboj. A ker prijem ne omogoča kraje informacij ali okuževanja naprav z zlobno kodo, zaenkrat ne gre za resnejšo težavo.

Hector Martin je vodja projekta Asahi Linux, katerega namen je prenesti Pingvina na Applove naprave z novim sistemskim čipom M1. Pri igračkanju z drobovjem procesorja pa je naletel na samosvoj register velikosti dveh bitov, ki je dosegljiv v načinu delovanja EL0, to je tisti z najnižjimi sistemskimi privilegiji, ki ga uporabljajo aplikacije. Problem je, da je raba tega registra operacijskemu sistemu praktično nevidna. To pomeni, da ga lahko dve aplikaciji, če to znata, namensko uporabita za medsebojno komunikacijo, ki je ni mogoče zaznati brez posebnih orodij. Po drugi plati te zmogljivosti ni mogoče uporabiti za kukanje v druge registre, oziroma pomnilnik, ali procese. Tako je funkcija uporabna zgolj...

15 komentarjev

Apple predstavil čip M1

Slo-Tech - Apple je predstavil svoj novi čip M1, ki ga bomo našli v novih macih na arhitekturi ARM. Prvi čip, ki je dizajniran posebej za mace in ga drugod ne bo, bo tiktakal v napravah MacBook Air, Mac mini in MacBook Pro.
Gre za enega prvih čipov, ki je zgrajen v 5-nm tehnologiji (podobno kot A14 v novih iPhonih) v TSMC-jevih tovarnah. Ima 16 milijard tranzistorjev, štiri hitra in štiri počasna jedra, osemjedrni grafični čip z zmogljivostjo 2,6 teraflops ter 16-jedrni nevronski procesor (neural engine) z 11 teraflops. Vključena je tudi podpora za Thunderbolt, ki je združljiv z USB 4.

Ena izmed ključnih prednosti naj bi bila tudi nizka poraba energije. Neodvisnih podatkov še ni, Apple pa trdi, da bo novi MacBook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari MacBook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije je tako nizka, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja - ventilatorja, torej je računalnik praktično neslišen. Iz spanja se zbudi v trenutku.

Na novih...

1130 komentarjev

TSMC že sredi množične 5 nm proizvodnje

AnandTech - Na strokovni konferenci TSMC Technology Symposium 2020 je vodilni svetovni proizvajalec polprevodniških vezij razkril zanimive podrobnosti. Medtem ko so svoj 5-nanometrski proizvodni proces že pognali v masovnem režimu, je pri koncu tudi že razvoj njegovega naslednika pri treh nanometrih.

Pandemija koronavirusa je letos večino tehnoloških konferenc pognala v izvedbo v spletni obliki - kar pa hkrati pomeni, da so nekatere bolj nišne tako lahko dobile več pozornosti. Med njimi je vsakoleten konferenčni dogodek tajvanskega proizvodnega velikana TSMC, Technology Symposium, ki se je odvil skozi prejšnji teden. Običajno je namenjen investitorjem in inženirjem, toda mnogo lahko od njega odnesejo tudi zanesenjaki, ki pobližje spremljajo industrijo polprevodnikov. Otvoritev je, kot se za trenutnega prvaka v proizvodnji tiče, minila v znamenju impozantnih številk, ki pa skrivajo več zanimivosti. Tajvanci so se namreč pohvalili, da imajo polovico vseh nameščenih litografskih naprav z...

15 komentarjev

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta...

283 komentarjev

Sony si želi deleža pite Androidnih tablic

S1 na levi, preklopni S2 na desni

vir: engadget
engadget - Sony je podrobneje predstavil koncepta ne le enega, temveč dveh različnih zasnov tabličnih računalnikov, na katerih bo v obeh primerih tekel Android 3.0. Ta bo prvič znatneje predelan, medtem ko smo do sedaj videli le nekoliko spremenjene ikone v spodnjem levem kotu ter nekoliko večje število widgetov. 'Drugi' koncept, zaenkrat poimenovan S2, ima namreč preklopno obliko z dvema zaslonoma, kjer vsak v diagonalo meri 5,5 palcev in ima ločljivost 1024 x 480 pik. Skupaj bosta tako prikazala do 1024 x 960 pik veliko sliko, a je prav uporaba dveh ločenih zaslonov zahtevala predelave operacijskega sistema. Aplikacija za branje elektronskih knjig ima tako občutek bolj podoben pravi knjigi (prikazuje dve fizično ločeni strani), tipkovnica se pokaže le na spodnjem zaslonu, pri...

0 komentarjev