»

Neznanci napadli Pravno informacijski sistem Republike Slovenije

Slo-Tech - Pravno informacijski sistem Republike Slovenije - PISRS - je nedosegljiv že od ponedeljka. Namesto vsebin se pokaže zgolj opravičilo, da je stran trenutno nedosegljiva. Nekoliko več informacij nudi novica na spletni strani gov.si, ki pove, da je prišlo do varnostnega incidenta v zalednem sistemu spletišča PISRS. Napadalec naj bi vdrl prek zelo stare in varnostnih lukenj polne, nevzdrževane namestitve Apache Solr.

PISRS je v upravljanju Službe vlade za zakonodajo, skozi leta pa je postal nepogrešljiv pripomoček za vpogled v aktualni nabor predpisov, saj je SVZ vsako spremembo dodal v sistem ter s tem javnosti nudil predpise v čitljivi obliki. Predvsem PISRS prihrani ogromno časa posameznikom, saj bralcu ni potrebno zamudno brskanje po Uradnem listu, iskanje zadnjega uradnega prečiščenega besedila, prebiranje za spremembami predpisa, ter ročno dodajanje vseh sprememb, da dobi ažurno različico.

Vse pristojne službe si prizadevajo, da bi PISRS obudili nazaj v delovanje v najkrajšem...

41 komentarjev

Kaj je prinesel Android 11 in kdaj pride

Slo-Tech - V torek je Google izdal novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za mobilne telefone, Android 11. Glavne novosti niso nobena skrivnost, saj smo jih spoznali že v vseh predoglednih verzijah. Android 11 tudi nima nobenega kodnega, delikatesnega imena, saj jih je Google z Androidom 10 ukinil. Koda novega Androida je že na voljo v AOSP, torej lahko kmalu pričakujemo poplavo modificiranih verzij. Bolj pa nas vsakokrat zanima, kdaj bo uradna verzija na voljo tudi za druge telefone, ne le Googlove pixle. To pot je situacija v resnici precej bolj rožnata kot sicer, saj je nova verzija takoj na voljo za vse telefone Pixel 2 in novejše ter za nekatere telefone proizvajalcev OnePlus, Xiaomi, OPPO in realme. Posodobitev se obeta že v naslednjih dneh, a tudi tu se skriva kavelj. Gre za beta verzije, ki jih dobimo, če smo prijavljeni v Developer Program.

Uporabniki ostalih, v Sloveniji prvenstveno razširjenih znamk in modelov, pa bodo morali počakati nekaj mesecev, kot smo pri Androidu...

6 komentarjev

Težave pri otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger povzročil hekerski napad

Slo-Tech - Prireditelji zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji so potrdili, da so bili med otvoritveno slovesnostjo tarče hekerskega napada, ki je povzročil nekaj težav. Identiteta napadalcev ali izvor napada še nista znana, vemo pa, kaj je napad povzročil. Posledice niso bile kritične, so bile pa opazne in za nekatere gledalce tudi zelo moteče.

Ko so zaznali napad, so upravljavci ugasnili prizadete strežnike, da ne bi nastajala dodatna škoda. Poleg prenosa televizijske slike prek interneta je zaradi izklopa strežnikov postala nedosegljiva tudi uradna stran olimpijskih iger. To je na primer gledalcem otvoritve, ki so vstopnice rezervirali prek interneta, povzročilo nemalo sivih las, saj niso mogli natisniti svojih vstopnic. Prav tako je ugasnilo brezžično internetno...

16 komentarjev

Hekerji iz HBO-ja odnesli posnetke in scenarije

Slo-Tech - HBO je potrdil, da so bili žrtve hekerskega napada, v katerem so jim neznani napadalci odnesli za 1,5 TB materiala. O vdoru je prvi poročal Entertainment Weekly, HBO pa se je kasneje odzval z izjavo za javnost. Hekerji so odnesli še nepredvajane dele številnih nadaljevank, med njimi Ballers in Room 104, ki so že ušli na internet. Odnesli so tudi scenarij za (že posneto) četrto nadaljevanje aktualne sezone Game of Thrones, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo.

To ni prvi tovrsten primer, ne glede na vatle, ki jih uporabimo. Spomnimo, da so leta 2015 pred uradnim predvajanjem na internet ušli štirje deli Game of Thrones. Tedaj ni šlo za klasičen hekerski vdor, temveč so podatki pricurljali od insajderjev, ki so imeli predhodni dostop. HBO je zatem ukinil to...

12 komentarjev

Brazilija bo omejila uporabo mobilnih telefonov na certificirane modele

Slo-Tech - V EU sicer ne morete uvoziti elektronike, ki nima ustreznih deklaracij in certifikatov, a če nekako v državo prinesete poceni kitajski ponaredek mobilnega telefona, bo ta deloval. Mobilni telefoni pač niso avtomobili, kjer bi bila uporaba nehomologiranega modela kazniva. Drugače pa je v Braziliji, kjer nepotrjenih modelov sploh ne bo mogoče uporabljati.

Ta teden je v Braziliji začel delovati sistem Siga (Sistema Integrado de Gestão de Aparelhos, integrirani sistem za upravljanje naprav), ki bo blokiral dostop nepotrjenih modelov do mobilnih omrežij v državi. Nacionalna agencija za telekomunikacije (Anatel) bo namreč podeljevala certifikate modelom, ki so naprodaj v Braziliji. Sistem Siga bo...

20 komentarjev

BritneySpears.com pohekan

The Register - Hmm, po vseh teh hekerskih napadih sodeč, imajo hekerji trenutno obilo časa. Največkrat smo videli pohekane strani raznih podjetij, ki imajo opravka z računalništvom (Microsoft, 3D Chipset, Themes.org, ...), sedaj pa smo bili priča tudi drugačnim napadom. Tokrat so se hekerji znesli nad pop pevko Britney Spears (bruh) in ji pohekali uradno stran BritneySpears.com. Kako je stran izgledala, ko je bila pohekana ne morem povedati, ker sem vse skupaj zamudil. Zato se sklicujem na The Register, kjer so objavili krajšo novico na to temo. Mimogrede, stran Britney Spears spet deluje.

3 komentarji