»

Evropska komisija sprejela še tretji sklep o varnem pretoku podatkov EU-ZDA

Evropska komisija - V tretje gre morda rado, zato je Evropska komisija danes sprejela sklep o ustreznosti za varen in zaupanja vreden pretok podatkov med EU in ZDA. S tem je formalno ugotovila, da ZDA za osebne podatke zagotavljajo ustrezno varstvo, ki je primerljivo z evropskim. To podjetjem dovoljuje, da osebne podatke posredujejo ameriškim podjetjem oziroma jih tam skladiščijo, ne da bi morali posebej dokazovati varstvo ali uvajati dodatne zaščitne ukrepe.

To je že tretji tovrstni dogovor, saj sta prva dva na sodišču padla. Leta 2015 je Sodišče EU razveljavilo dogovor o varnem pristanu med EU in ZDA, ker je Komisija prekoračila pooblastila, ko v dogovor ni vnesla ustreznih varovalk. Leta 2020 se je zgodba ponovila, saj je sodišče tudi naslednji dogovor razveljavilo. Seveda so se kmalu začela pogajanja o novem sporazumu, saj njegova odsotnost bistveno otežuje poslovanje podjetij, ki želijo podatke shranjevati v ZDA: to so večinoma ameriška podjetja. Meta (Facebook) je bil na primer maja letos...

30 komentarjev

Evropska komisija poizkuša s ponovnim dogovorom z ZDA o iznosu osebnih podatkov

Slo-Tech - Pred sedmimi leti je Sodišče EU prvikrat razveljavilo dogovor med Evropsko komisijo in ZDA o varnem pristanu na področju izvoza osebnih podatkov, ki je evropskim podjetjem omogočal poenostavljeno hranjenje podatkov evropskih državljanov na ameriških strežnikih. Krovni dogovor je namreč to omogočal, ne da bi vsako podjetje posebej dokazovalo, da se s podatki v ZDA ravna v skladu z evropsko zakonodajo. Ko je dogovor na sodišču padel, sta Komisija in ZDA sprejela novega, ki je bil pred dvema letoma na sodišču ponovno razveljavljen. Zato sedaj potekajo pogajanja za sklenitev tretjega dogovora.

Evropska komisija je včeraj objavila osnutek novega dogovora z ZDA, ki bi ponovno omogoča iznos podatkov iz EU na ameriške strežnike. Ta prinaša nekaj dodatnih varovalk, ki so po mnenju Komisije ustrezne in skladne z zakonodajo. Med drugim naj bi ZDA uvedle varovalke, ki bodo preprečevale nepooblaščen dostop obveščevalnih služb do podatkov. To naj bi bilo možno le v obsegu, ki je nujno potreben...

23 komentarjev

Irski informacijski pooblaščenec bo odločil o Facebookovem iznosu podatkov iz EU v ZDA

vir: Pixabay

vir: New York Times
Slo-Tech - Irsko višje sodišče je zavrnilo vse Facebookove pritožbe zoper preliminarno odločitev irskega informacijskega pooblaščenca iz lanskega septembra. V njej je irski informacijski pooblaščenec nakazal, da utegne Facebooku prepovedati iznos osebnih podatkov iz EU v ZDA, kar bi drastično vplivalo na poslovni model in obratovanje podjetja. Facebook se je zato odzval s pritožbo, s katero je skušal doseči sodno odredbo o ustavitvi postopka.

Facebookove težave izvirajo iz razsodbe Sodišča EU, s katero je bila lani poleti odpravljena odločitev Evropske komisije, da je zaščita osebnih podatkov v ZDA primerljiva z evropsko. Že leta 2015 je sodišče razveljavilo dogovor o varnem pristanu med EU in ZDA, kar je potem Komisija rešila s sprejemom mnenja, da je v ZDA zaščita osebnih podatkov ustrezna. Ker sedaj to ne velja več, morajo podjetja sama dokazovati, da res odgovorno ravnajo s podatki. Facebook je to počel s standardnimi pogodbenimi pogoji (Standard Contractual Clauses), ki pa po mnenju...

4 komentarji

Facebook se ne strinja z grozečo prepovedjo iznosa osebnih podatkov v ZDA

vir: Pixabay

vir: New York Times
Slo-Tech - Po pričakovanjih se Facebook ne bo kar sprijaznil z odločitvijo, ki jo je nakazal irski informacijski pooblaščenec glede iznosa osebnih podatkov uporabnikov iz EU v ZDA. V četrtek je irski informacijski pooblaščenec začel uradno preiskavo hrambe osebnih podatkov, ki jo je vzpodbudila julijska odločitev Sodišča EU, da je zaščita osebnih podatkov v ZDA neprimerljiva kot v EU. To pomeni, da ZDA niso več varni pristan, kamor bi podjetja lahko preselila osebne podatke uporabnikov, temveč bodo morala za vsako potezo sama dokazovati, da se bo s podatki v ZDA resnično ravnalo enako varno kakor v EU. To pa je glede na razkritja o vohljanju obveščevalnih služb praktično nemogoče.

Irski informacijski pooblaščenec, ki je zaradi Facebookovega evropskega sedeža na Irskem pristojen za ravnanje s podatki evropskih uporabnikov, bo do konca leta izdal končno odločitev (zoper katero lahko seveda Facebook sproži sodni spor). Facebook je bitko začel že sedaj. V izjavi za javnost so sporočili, da so...

73 komentarjev

ECJ razveljavil odločitev Komisije o primernosti varovanja osebnih podatkov v ZDA

ECJ - Ko smo pred petimi leti poročali o odločitvi sodišča EU, ki je takrat razveljavilo dogovor med Komisijo in ZDA o varnem pristanu na področju izvoza osebnih podatkov, si nihče ni predstavljal, da bo sodišče čez pet let moralo ponoviti odločitev.

Danes je sodišče objavilo sodbo, s katero razveljavlja odločitev Komisije, s katero je ta ugotovila, da je zaščita osebnih podatkov v ZDA primerljiva evropski. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi devetimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA poslušal predavanja Facebookevega prvega pravnika za...

21 komentarjev

ECJ razveljavil dogovor o varnem pristanu med Evropsko komisijo in ZDA

ECJ - Ko smo pred štirinajstimi dnevi poročali o odločitvi generalnega pravobranilca sodišča EU, ki je v svojem mnenju predlagal, da sodišče sporazum med Komisijo in ZDA razveljavi, si nihče ni predstavljal, da bo sodišče reagiralo tako bliskovito.

Danes je sodišče objavilo mnenje, v katerem v celoti sledi mnenju pravobranilca in tako razveljavlja sporazum med Komisijo in ZDA na podlagi ugotovitve, da je Komisija s sklenitvijo prekoračila svoja pooblastila. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno skoraj poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi štirimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA...

15 komentarjev

Dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA pod vprašanjem

ECJ - V postopku pred Sodiščem EU je generalni pravobranilec pravkar podal priporočilo, da naj se krovni sporazum o dopustnosti iznosa osebnih podatkov v ZDA odpravi. Če bi sodišče sledilo temu mnenju, bi to lahko izsililo pomembne spremembe v režimu, kako ameriška podjetja ravnajo z osebnimi podatki nas Evropejcev. Primer seveda zadeva ponudnika družbenega omrežja Facebook in njihovo benevolentno sodelovanje z ameriškimi obveščevalnimi službami. Poglejmo.

Facebook ima trenutno skoraj poldrugo milijardo aktivnih uporabnikov (ki še kar prihajajo), vendar se njihov pravni oddelek trenutno ukvarja predvsem z enim posameznikom, ki njihove storitve pravzaprav ne želi več uporabljati.

O delu avstrijskega pravnika in aktivista Maxa Schremsa smo že pisali. Njegova zgodba se je začela pred dobrimi štirimi leti, ko je tekom študijske izmenjave v ZDA poslušal predavanja Facebookevega prvega pravnika za vprašanja zasebnosti (chief privacy officer) in bil zelo razočaran nad njegovim, "ameriškim"...

14 komentarjev

Nemško sodišče pritrdilo Facebooku glede resničnih imen

Heise - Facebookovi pogoji uporabe že od začetka terjajo vnos resničnega imena in priimka. Kdor vnese neresnične podatke, mu Facebook račun lahko zapre. Lanskega decembra je to zmotilo nemške varuhe zasebnosti, saj je takšna ureditev v neskladju s TMG (Telemediengeset, Zakon o telemedijih), ki določa, da mora ponudnik storitve omogočiti uporabo telemedija na anonimen način oziroma pod psevdonimom, če tehnične možnosti to dopuščajo. Facebook je trdil, da zanj nemška zakonodaja na tem področju ne velja, ker obdelavo osebnih podatkov za Evropo upravlja irska podružnica. Spor je zato v obravnavo vzelo upravno sodišče v Kielu, ki je pritrdilo Facebooku.

Sodišče je odločilo (razsodbi 8 B 60/12 in 8 B 61/12), da nemška zakonodaja Facebooka v tem primeru ne obvezuje, saj za...

9 komentarjev