»

Playstation VR 2 bo strojno zmogljiv

Playstation - Pri Sonyju na Cesu žal še niso pokazali novih VR naočnikov za Playstation, so se pa razgovorili o njihovih specifikacijah.

Da bo Playstation VR gotovo dobil drugo generacijo, vemo že od lani, toda pri Sonyju niso hiteli, da bi platformo lansirali čim bližje prihodu PS5. Tudi po letošnjem lasvegaškem sejmu še ni jasno, ali prispe letos ali prihodnje letu, pa tudi ne, kako bo videti, so pa Japonci razkrili osnovne tehnične značilnosti, ki so navdušile. Playstation VR 2, kar je sedaj tudi uraden naziv, bo nosil HDR OLED zaslon z ločljivostjo 2000×2040 pik na oko, osveževanjem 90 ali 120 hercev in zornim kotom 110 kotnih stopinj. S štirimi kamericami za zaznavanje okolice ne bo potreboval zunanjih svetilnikov za orientacijo v prostoru, še vedno pa bo strojno odvisen od konzole, do katere pa bo tokrat vodil enoten USB-C kabel, kar bo elegantnejše. Poleg seveda prispejo novi gibalni kontrolerji.



Naprava bo imela tudi bonbončke, ki so danes še rezervirani za čelo napredka: zaznavanje...

19 komentarjev

HTC predstavil lahkotnejše VR naočnike Vive Flow

HTC Vive - Pri HTCju bodo novembra lansirali VR naočnike Vive Flow, ki se precej razlikujejo od običajnih igričarskih naprav te vrste, saj so namenjeni ljudem, ki se jim današnji VR v splošnem zdi preveč neroden.

Navidezna resničnost se skozi stalne evolucijske posodobitve vztrajno drži pri življenju, a je še zmeraj presneto nišna panoga. Še vedno eden poglavitnih vzrokov za to leži v VR naočnikih, ki so skoraj desetletje po prihodu prvih testnih riftov še zmeraj razmeroma okorni, naporni za rabo in preveč usmerjeni v igričarjenje. V HTCju so zato zasnovali napravo za osebe, ki bi v VR raje počeli ... kaj drugega in za to obenem ne bi radi žrtvovali svojega vratu. Vive Flow so samostojni VR naočniki, ki so manjši in lažji od Vive Focusa 3 ali Oculusovega Questa 2, saj tehtajo le 189 gramov. Resolucija zaslonov je verjetno 1600×1600 na oko - podjetje pravi "3,2K", s frekvenco osveževanja 75 hercev in zornim kotom 100 stopinj. Poganja jih Snapdragon XR1 s 4 GB Rama. Nabor senzorjev vsebuje...

1 komentar

Junija prispejo VR naočniki Vive Pro 2 in Focus 3

Vive Pro 2

vir: HTC Vive
HTC Vive - HTC je na virtualni konferenci ViveCon 2021 predstavil dva nova VR izdelka: naočnike Vive Pro 2 in neožičene Vive Focus 3. V obeh primerih gre za napravi, namenjeni prvenstveno profesionalnemu sektorju, ki sta tudi cenovno precej zasoljeni.

HTC je s svojo linijo očal za navidezno resničnost v zadnjih letih pričel zaostajati za Oculusom in tudi Valvom. Toda če so prisotni na letošnjem dogodku ViveCon povedali, da njihova uporabniška linija Cosmos res ne živi preveč dobro, pa očitno žanjejo zaznaven uspeh na profesionalnem koncu trga - se pravi v inženiringu, usposabljanju in poslovno-komunikacijskih okoljih. Zato napovedana izdelka, Vive Pro 2 in Vive Focus 3, poudarjeno sploh ne ciljata na domače uporabnike, temveč enterprise; če bi slučajno kakšen navaden smrtnik zataval tja navkljub visoki ceni. Poleg samih naprav je tako potrebno omeniti ekosistem Vive Business AppStore, v katerega bodo vpeti Focus 3, in Vive Business Device Management System, kar je okolje za sistemsko...

13 komentarjev

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Vive Pro s Facial Trackerjem

vir: Road to VR
Road to VR - V HTCju so predstavili dve noviteti, ki prispeta konec marca: senzor gibanja obraza in pa tretjo generacijo Vive Trackerja, pritrdilnega tipala za pozicioniranje v prostoru. Toda prva bo na voljo zgolj za Vive Pro, obenem pa podjetje še vedno molči o morebitnih novih modelih naočnikov.

Medtem ko se večina uporabnikov navidezne resničnosti zadovolji že z osnovnimi kompleti, pa imajo power userji na voljo kar nekaj bistvenih nadgradenj. V prvi vrsti zaznavanje gibanja različnih delov telesa, kar dosežemo s pritrjevanjem dodatnih senzorjev, med katerimi standard predstavlja Vive Tracker. 24. tega meseca prispe verzija 3.0, ki je za tretjino manjša od predhodne različice in ima za 75% zmogljivejšo baterijo, kar v praksi pomeni sedem ur delovanja. Cena bo v ZDA 130 dolarjev brez davka. Druga novost, ki prispe na isti datum in za isto ceno, pa je Facial Tracker: snemalnik gibanja obraza, s pomočjo katerega je mogoče animirati uporabnikovega digitalnega avatarja.

Facial Tracker sicer v...

3 komentarji

HTCjevi VR naočniki Vive Cosmos prispejo v začetku oktobra

Road to VR - HTC je odprl prednaročila za svoje VR naočnike Vive Cosmos, ki v trgovine pridejo 3. oktobra, za ceno 800 evrov.

Na januarskem sejmu CES je HTC predstavil svoja naslednja očala za navidezno resničnost, Vive Cosmos. V mnogočem odslikavajo dizajn sorodnih naprav v zadnjem letu. Njihov zaslon je kot pri Riftu S ter Indexu tipa LCD in ne OLED, kar zmanjša vidnost pik in meglenje na račun nekaj slabših barv. Ločljivost je 1440×1700 pik po očesu, z zornim kotom 110 stopinj in osveževalno frekvenco 90 hercev. Prav tako je njihova poglavitna razlika glede na starejše člane družine Vive vgrajeno zaznavanje gibanja, brez potrebe po zunanjih satelitih. Temu je namenjenih šest kameric; štiri so vgrajene v same naočnike, še dve pa v privzeto izmenljivo masko, ki je tudi posebnost Cosmosa, saj je...

12 komentarjev

Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Road to VR - Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina...

15 komentarjev

Oculusovega Rifta bo zamenjal Rift S

Road to VR - Facebook je na GDCju predstavil VR naočnike Oculus Rift S, spomladansko posodobitev izvirnega Rifta, ki ga bodo s tem umaknili iz prodaje.

Kdor mrzlično pričakuje Oculusove naočnike Rift 2, se bo očitno še načakal, kajti Facebook je na letošnjem Game Developers Conferencu najavil zgolj pomladitev, imenovano Rift S. Njena osrednja novost je notranji sistem za orientacijo v prostoru, zasnovan okoli petih vgrajenih kameric. Rift S tako ne potrebuje zunanjih satelitov kot izvirnik in se bo po zmogljivostih sobne navidezne resničnosti bolje kosal z Vivom. Območje igranja je večje kot prej in ga bomo enostavno zarisali s kontrolerjem, kamere pa omogočajo predvajanje realne slike (passthrough). Zaradi sprege z omenjenimi kamericami so morali preoblikovati...

8 komentarjev

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Road to VR - Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive...

18 komentarjev