»

Tesla rekordno zaradi bitcoina in okoljskih kuponov

vir: CNBC
Reuters - Tesla je razkrila poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki so za proizvajalca avtomobilov milo rečeno nenavadni. A Tesla se nikoli ni obnašala kot proizvajalec avtomobilov, temveč bolj kot tehnični gigant, ki proizvaja računalnike na kolesih. V prvih treh mesecih tega leta je beležila rekordno prodajo vozil, a za rekordni dobiček so poskrbeli bitcoin in okoljski kuponi.

Po računovodskih standardih (GAAP) zabeležen dobiček je znašal 438 milijonov dolarjev, kar je največ za katerokoli četrtletje doslej. To je že sedmo zaporedno četrtletje, ki ga je Tesla zaključila z dobičkom. V tem času so dobavili 184.800 vozil modelov 3 in Y, kar je prav tako največ doslej. Model S in X se v tem četrtletju nista proizvajala, so pa prodali 2020 primerkov iz zalog. Novi model S bodo začeli prodajati maja letos, in sicer bodo proizvajali 2000 primerkov tedensko. Skupno želi Tesla letos prodati 750.000 vozil.

V veliki meri se je Tesla izognila težavam, ki so jih imeli drugi proizvajalci...

44 komentarjev

Tesla s četrtim pozitivnim četrtletjem zapovrstjo

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla je drugo letošnje četrtletje sklenil z dobičkom, kar predstavlja 12 nepretrganih mesecev pozitivnega poslovanja. V zadnjih treh mesecih so ustvarili 104 milijone dolarjev dobička, ob čemer so imeli denarni tok +418 milijonov dolarjev. Analitiki so pričakovali trikrat manj dobička. Tesla je sicer ustvarila šest milijard dolarjev prihodkov. V enakem obdobju lani (19Q2) je sicer Tesla ustvarila 408 milijonov dolarjev izgube, ki jih ni pokrilo niti 12 mesecev dobičkov (143, 105 in 16 milijonov dolarjev v 19Q3, 19Q4 in 20Q1).

Pošteno je treba tudi priznati, da je Tesla večino dobička ustvarila s prodajo dovolilnic za emisije(regulatory credits), ki jih morajo imeti proizvajalci vozil. Ker Tesla proizvaja električna vozila, se ji teh dovolilnic nabere več, kot jih potrebuje, zato jih lahko (drago) prodaja drugim proizvajalcem. Tesla je s prodajo teh dovolilnic v zadnjem četrtletju zaslužila 428 milijonov dolarjev.

V minulem četrtletju je Tesla...

11 komentarjev

Tesla pozitivno presenetila analitike

Slo-Tech - Tesla je objavila podatke o proizvodnji električnih vozil v minulem četrtletju, s katerim je presegla pričakovanja analitikov, in napovedi za tekoče leto. Medtem ko so na Wall Streetu pričakovali, da bo Tesla dobavila 106.000 vozil svojim strankam, kar bi bilo v skladu z letno napovedjo 360.000-400.000, so jih dobavili 112.000. Proizvodnja pa je znašala 104.891 vozil. Po neuradnih ocenah so jih 60.000 prodali v ZDA in Kanadi, preostanek pa drugod. Konkretno so dobavili 92.550 modelov 3 ter 19.450 modelov S in X. Pričakovanih je bilo 87.900 prvih in 19.100 drugih. Delnica Tesle je po objavi rezultati pridobila tri odstotke vrednosti in dosegla rekordno vrednost 443 dolarjev.

S tem je Tesla v primerjavi z letom pred tem (2018) prodajo avtomobilov povečala za 50 odstotkov. Za letos analitiki pričakujejo, da bo proizvodnja presegla pol milijona vozil. Spomnimo, da je bila Tesla pred sedmimi leti skoraj 50-krat manjša! Vrednost delnice pri 443 dolarjih je pomembna tudi, ker je Elon...

75 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

The Verge - V prvem letošnjem četrtletju je Tesla zabeležila 702 milijona dolarjev čiste izgube, so sporočili iz podjetja. To je negativno presenečenje, potem ko so zadnje lansko četrtletje sklenili s 139 milijoni dolarjev dobička (in predzadnje tudi poslovali z dobičkom). V celotnem minulem letu je podjetje sicer ustvarilo 976 milijonov dolarjev izgube. Da bo Tesla leto začela z izgubo, je sicer Elon Musk najavil že konec februarja, a tako visoke izgube ni bilo pričakovati. To je četrto najslabše četrtletje v zgodovini podjetja.

Tesla ima še 2,2 milijarde dolarjev denarnih rezerv, kar je poldrugo milijardo manj kot konec leta 2018. Poleg izgube je razlog za znižanje še zapadlost...

38 komentarjev

Tesla lani z dvema milijardama minusa

Slo-Tech - Proizvajalec električnih vozil Tesla sicer navdušuje z napovedmi in prototipi, a podjetje ima še vedno težave z množično proizvodnjo in poslovnim rezultatom. V minulem letu je Tesla ustvarila dve milijardi dolarjev izgube, kar je največ doslej, a hkrati manj od napovedi. Kljub temu Elon Musk ostaja optimističen in zatrjuje, da bodo do sredina leta dosegli proizvodne načrte, ki znašajo 5000 vozil na teden.

Z denarjem Tesla težav nima, saj so lani ljudje množično vplačevali rezervacije za prihajajoč tovornjak Semi in športnika Roadster. V letu 2017 so tako prihodki podjetja znašali 12 milijard dolarjev. Tesla zagotavlja, da so izgube le začasne narave in da se bo poslovanje...

147 komentarjev

Tesla z najvišjo izgubo doslej

Tesla še nobenega leta ni sklenila z dobičkom

Slo-Tech - Najbolj znan proizvajalec električnih vozil Tesla je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, ki razkrivajo precejšnje težave. V zadnjih treh mesecih so ob 3,0 milijardah dolarjev prihodkov ustvarili 620 milijonov dolarjev čiste izgube, kar je največ doslej in za četrtino več od pričakovanj analitikov. V enakem obdobju lani so ustvarili 22 milijonov dolarjev dobička. Tesla tudi krvavi, saj je denarni tok v teh treh mesecih znašal -1,4 milijarde dolarjev. Pozitivna vest pa je zvišanje prihodkov, saj so ti za 30 odstotkov večji kakor v enakem obdobju lani.

Glavni problem so težave v proizvodnji novega modela Tesla Model 3, na katerega Tesla veliko stavi. Šele ob koncu prvega četrtletja 2018 naj bi uspeli proizvodnjo...

52 komentarjev