»

LG se zares odreka telefonom

vir: CNet
CNet - LG, drugi največji južnokorejski proizvajalec elektronike, je dokončno obupal nad proizvodnjo pametnih telefonov. Novica ni presenečenje, saj oddelek že skoraj šest let ni pridelal dobička in govorice o opustitvi posla so vztrajale že od začetka leta.

Južnokorejski LG je Androidne telefone proizvajal dvanajst let in večina med nami je bodisi imela katerega bodisi ga je imel družinski član. Tako je bilo tudi še v zadnjem času, ko je imela znamka kljub očitnemu hiranju in zaostajanju za konkurenco še vedno zgledno mesto v spodnjem in srednjem cenovnem segmentu. Toda računica je neizprosna: LGjev oddelek za pametne telefone je bil nazadnje profitabilen v letu 2015 in je po tem nanizal kar 23 četrtletij z rdečimi številkami, s skupno izgubo v višini skoraj štirih in pol milijard dolarjev. Že več kot dve leti ga nismo našli med prvo deseterico na svetovni ravni. Posledično smo že v začetku leta slišali resne namige tudi iz samega podjetja, da se ukvarjanje s telefoni bliža koncu....

53 komentarjev

LG napovedal telefon z zaslonom, ki se spodvije

Slo-Tech - Sprva so bili podobni opekam, kasneje so dobili mehke robove. Prepogljivi mobilni telefoni so imeli ogromno porodnih krčev, a nekaj so jih proizvajalci uspeli narediti. Sedaj pa je LG napovedal telefon, ki se zvije. Na konferenci CES 2021, ki letos poteka virtualno, so pokazali delujoč prototip.

Kaj dosti podrobnosti niso razkrili. Telefon se bo imenoval LG Rollable in bo imel zaslon, ki mu bo možno spremeniti velikost, tako da bo naprava bodisi telefon bodisi tablica. Potrdili so, da bo LG Rollable na voljo še letos, kar ni zelo presenetljivo, saj so ga prvikrat omenjali že lani. To je potrdil tudi tiskovni predstavnika Ken Hong. Kot je razvidno s posnetka, se del zaslona z električnim mehanizmom pomakne v telefon. Telefon se torej ne zvije v dobesednem pomenu, temveč se podobno kot stransko steklo v avtomobilu premika gor in dol, le da v tem primeru govorimo o zaslonu.

Novinec je del Explorer Projecta, kamor LG zapakira novosti, za katere sprva še ni jasno, ali bodo ugledale...

11 komentarjev

LG seli proizvodnjo mobilnih telefonov iz Južne Koreje

Slo-Tech - Korejska multinacionalka LG ugotavlja, da je celo za proizvodnjo njihovih najdražjih modelov Južna Koreja predraga. LG ima večino proizvodnje pametnih telefonov sicer na Kitajskem, v Indiji in Braziliji, a na primer LG G8 ThinQ in prihajajoči V50 ThinQ sta se proizvajala v Južni Koreji. Trg pametnih telefonov je v zadnjih letih v krizi, kar je pripomoglo k LG-jevi 172-milijonski izgubi v tem segmentu samo v enem četrtletju (celotni koncern sicer posluje z dobičkom). Tudi zaradi tega so se odločili proizvodnjo preseliti iz lastne države.

Namesto v Južni Koreji, kjer so proizvedli 10-20 odstotkov vseh svojih pametnih telefonov, jih bodo odslej proizvajali v Vietnamu. V Vietnamu že imajo tovarno, kjer bodo kapaciteto...

23 komentarjev

Veliki korupcijski pretresi v Samsungu in celotni Južni Koreji

Bloomberg - V Južni Koreji se je v velik korupcijski škandal, v katerega je vpletena tudi predsednica, ki je uradno obtožena korupcije in za katero so poslanci začeli postopek razrešitve, ki ga mora potrditi še ustavno sodišče, zapletel tudi Samsung. Južnokorejska policija je minuli teden 22 ur zasliševala Samsungovega izvršnega direktorja Lee Jae-yonga, ki je bil pridržan, sedaj pa tožilstvo zahteva tudi pripor. O tem bo v sredo odločalo sodišče.

Leeja obtožujejo, da je plačeval podkupnine neprofitnim organizacijam, ki so povezane z južnokorejsko predsednico in njeno prijateljico Choi Soon-sil, sicer hčerjo voditelja šamanističnega kulta, obe obtoženi korupcije. V zameno je od korejskega pokojninskega sklada dobil zeleno luč za združitev podjetij Cheil Industries in Samsung C&T....

15 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev

Šc, komar, šc!

CNN.com - Vas med telefoniranjem pikajo komarji? Če ste odgovorili pritrdilno, ima največji južnokorejski mobilni operater pravo stvar za vas. Svojim naročnikom namreč omogoča dolpoteg zvoka za telefon, ki odganja komarje. Zadeva menda deluje v radiju enega metra, mobilnik pa porabi za 30% več energije kot brez odganjalca, saj deluje vedno, ko je mobilnik vključen. Seveda je zvok neslišen za človeško uho. Povezava do izvorne novice.

8 komentarjev