»

V kitajskem mestu Dalian težave na železnici zaradi ukinitve Flasha

HotHardware - Ko je Adobe nehal podpirati Flash in z nadgradnjo aktivno onemogočil stare verzije, so nekateri stari deli interneta obstali - denimo McGrawove animacije za poučevanje biologije. Precej bolj neverjetne težave pa so imeli na Kitajskem, kjer je v mestu Dalian sistem na Flashu skrbel za železniški promet. Zaradi motenj v nadzornih računalnikih se je za nekaj ur ustavil promet.

Včasih je bil Flash samoumeven in celo YouTube je do leta 2015 tekel na Flashu, pa cel kup brezplačnih spletnih kazniojev in seveda cel kup sumljive vsebine. Pred dvema tednoma pa je v Dalianu železniški promet obstal za 20 ur, preden so ga inženirji ponovno usposobili. Flash seveda ni krmilil vlakov, je pa skrbel za dispečerski sistem, brez katerega prometa ne more biti. Brez nadzora na tirih namreč vlaki ne smejo voziti. Težavo so rešili tako, da so namestili starejšo verzijo Flasha, ki je še delovala.

Vse skupaj se sliši precej surrealistično, saj ukinitev Flasha ni nenapovedana naravna katastrofa, temveč...

16 komentarjev

Intel proizvodnjo čipov NAND prodaja Hynixu

Slo-Tech - Intel bo svoj oddelek za proizvodnjo čipov NAND prodal južnokorejskemu Hynixu, so sporočili iz podjetja. Korejci bodo za nakup odšteli 10,3 bilijona vonov (7,6 milijarde evrov), izvedli pa ga bodo postopno v naslednjih petih letih. Intel bo prodal enoto, ki proizvaja polprevodniške pogone (SSD), čipe NAND in silicijeve rezine (wafers), prav tako pa tudi proizvodni obrat v kitajskem Dalianu. S tem se bo Intel lahko bolje osredotočil na svojo osnovno dejavnost, Hynix pa bo nenadoma postal resen konkurent Samsungu in Micronu. Delnice Hynixa so ob napovedi prevzema upadle za slaba dva odstotka.

Hynix bo s prevzemom postal drugi največji proizvajalec flasha na svetu, takoj za Samsungom, ki proizvede tretjino. Medtem ko nekateri analitiki svarijo, da utegne biti prevzem velik zalogaj za Hynix, ki bo moral približno tri četrtine plačati takoj, preostanek pa leta 2025 ob prevzemu intelektualne lastnine, drugi poudarjajo, da si je s tem zagotovil stabilen in visok denarni tok. Predvsem pa...

15 komentarjev

Flash bo res umrl decembra

Slo-Tech - Tolikokrat smo ga že pokopali pa kot izjemo vendarle ohranili pri življenju, da nihče ni verjel, da bo kdajkoli zares umrl. A Adobe bo držal obljubo in decembra letos bo Flash dokončno romal na smetišče zgodovine.

Flash je bil sredi 90. let revolucionarni način, kako v internet vgraditi večpredstavnost. Svoj čas je celo YouTube uporabljal Flash za prikazovanje videoposnetkov. Toda ko sta se začela uveljavljati HTML5 in CSS3, je postalo jasno, da je Flash cokla v razvoju. Dokončno sta mu zadnji žebelj v krsto zabila mobilni internet, saj požrešni Flash ni pametna izbira za mobilne naprave, ter seveda nešteto varnostnih lukenj.

Proizvajalci brskalnikov so polno desetletje napovedovali, da bo Flash zdaj zdaj pokopan. Steve Jobs je že leta 2010 zapisal, da bo Apple v prihodnjih izdelkih nehal podpirati Flash. Večina brskalnikov je Flash že nehala podpirati in ga moramo posebej aktivirati kot izjemo.

Adobe je potrdil, da bo 31. decembra ukinil podporo za Flash. To ne pomeni, da bodo...

28 komentarjev

Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Intel - Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon...

14 komentarjev