»

SolarWind napadalci so dostopali do Microsoftove izvorne kode

Slo-Tech - Dobra dva tedna po ambicioznem napadu na ameriške državne institucije in podjetja, ki je potekal prek sistema za posodabljanje omrežnega programja SolarWinds, se počasi slikajo bolj konkretne posledice incidenta. Kot so na silvestrskem blogu sporočili iz Microsofta, so domnevno ruski državni hekerji med napadom uspešno dostopali tudi do njihove izvorne kode. V podjetju so namreč opazili nenavadne dejavnosti na nekaterih internih računih zaposlenih, eden med njimi pa je uspešno dostopal do izvorne kode v različnih repozitorijih. Kot poudarjajo Microsoftovci, račun ni imel dovoljenja za spreminjanje kode in spremljajočih sistemov, poznejša analiza pa naj bi pokazala, da sprememb ni bilo.

Iz poročil ni mogoče razbrati, za katere dele izvorne kode gre, Microsoft trži veliko programskih izdelkov, je pa to precej zaskrbljujoče, saj lahko kaže na precej bolj daljnosežne ambicije vdiralcev. Kakršnekoli spremembe v izvorni kodi tako široko uporabljanih izdelkov kot sta Windows ali Office,...

11 komentarjev

Vdor SolarWinds: Niso bili le Rusi

Slo-Tech - Po odkritju, da so prek napada na programsko opremo SolarWinds najverjetneje ruski hekerji imeli odprta vrata do ameriških podjetij in inštitucij, Microsoft nadaljnje ugotavlja, da je v istem programskem paketu prisluškovala še druga, z Rusi nepovezana skupina hekerjev. Ta je zagotovo napadla vsaj Microsoft, morda pa tudi kakšno drugo tarčo.

Microsoft je pri preiskavi odkril dodatno zlonamerno programsko opremo (malware), ki je napadala isti program SolarWinds Orion, a jo je uporabljala druga ekipa. Drugo zlonamerno programsko opremo so poimenovali SUPERNOVA in gre za kodo, ki imitira Orion, a ni digitalno podpisana. Ostali del napada je tak podpis imel. Sprva so menili, da gre za del prvega napada, a se je izkazalo, da ima drugega avtorja. Ni namreč verjetno, da bi napadalci pozabili podpisati en modul, vse ostale pa bi bili. Nastala je konec marca, ni pa še jasno, ali so z njo dejansko še koga napadli. Skrita je bila v DLL knjžnici App_Web_logoimagehandler.ashx.b6031896.dll.

To...

22 komentarjev

ZDA pod udarom širokopoteznega hekerskega napada

The New York Times - Vse kaže, da so ruski državni hekerji v izredno ambicioznem in dalj časa trajajočem napadu pridobili dostop do pomembnih podatkov v več ameriških vladnih ustanovah ter večjih podjetjih, po tem ko je preiskava prejšnjetedenskega vdora v podjetje FireEye razkrila, da so zlikovci kompromitirali sistem za posodabljanje razširjenega omrežnega programja firme SolarWinds.

Vdor v varnostno družbo FireEye, o katerem smo poročali prejšnji teden, bi kaj lahko bil samo še eden od primerov ravsanja malopridnih hekerjev z varnostnimi strokovnjaki. Toda ko so FireEyejevi uslužbenci dodobra analizirali nerodni incident, so odkrili, da se zadaj v resnici skriva ena najbolj impozantnih in obsežnih hekerskih kampanj v zgodovini! Napadalci so se v sistem namreč pritihotapili skozi okuženo posodobitev za programje za nadzor omrežij Orion, podjetja Solarwinds. Problem? Orion širom sveta uporablja dobrih 33.000 podjetij in državnih organizacij, med katerimi je večina ameriških zveznih agencij, podjetij...

17 komentarjev

Severnokorejski hekerji napadli čilensko omrežje bankomatov

Slo-Tech - Zloglasna hekerska skupina Lazarus, za katero obstajajo močni indici o povezanosti s Pjongjangom, je že decembra izvedla obsežen napad na omrežje bankomatov v Čilu, a so ga oblasti do sedaj prikrivale. Da so hekerji iz Severne Koreje napadli bančno omrežje Redbanc, smo izvedeli šele, ko je čilenski senator Felipe Harboe na Twitterju javno okrcal organizacijo, zakaj tega ni javno obelodanila.

Še isti dan so na uradni strani Redbanca zapisali, da se je zgodil vdor, a niso razkrili nobenih podrobnosti. Šele dan pozneje so podrobnosti na dan izbezali...

14 komentarjev

Prvi izpad električne energije zaradi hekerjev

Termoelektrarna Burštin, Ivano-Frankivsk

Slo-Tech - Dočakali smo prvi izpad električne energije, ki so ga zakrivili hekerji. Lani 23. decembra je 80.000 gospodinjstev v mestu Ivano-Frankivsk na zahodu Ukrajine ostalo brez električne energije. Prvi dokazi so kazali, da je zlonamerna programska oprema (malware) izključila razdelilne transformatorske postaje na širšem območju Ivano-Frankivska. Podrobnejša analiza je razkrila, da je malware odigral pomembno vlogo pri odprtju dostopa do ključne infrastrukture, ni pa bil izključni krivec; napadalci so morali nekaj postoriti tudi sami.

Kot so ugotovili v SANS ICS, je bil izpad energije brez dvoma posledica internetnega napada na ukrajinski elektroenergetski sistem. Napadalci so izvedli dobro načrtovan in skrbno pripravljen...

15 komentarjev

Po Stuxnetu in Flamu še MiniDuke, ki je napadal tudi v Sloveniji

Primer navodil prek Twitterja

vir: Secure List
Secure List - Raziskovalci v Kaspersky Labu so v sodelovanju s strokovnjaki z madžarskega Laboratorija za kriptografijo in varnost sistemov (CrySyS) pri budimpeški univerzi za tehniko in ekonomijo odkrili nov kos zlonamerne programske opreme, ki je v zadnjih 10 dneh okužil več deset izbranih organizacij v 23 državah, tudi v Sloveniji. Poimenovali so ga MiniDuke in predstavlja variacijo 12. februarja letos odkritega ItaDuka, ki je dobil ime zaradi italijanskih komentarjev v kodi (odlomki iz Dantejeve Božanske komedije).

MiniDuke izkorišča ranljivost v Adobe Readerju 9 in novejših, ki mu omogoča zaobiti peskovnik in izvesti kodo na računalniku. Adobe je popravek izdal prejšnjo sredo, a se MiniDuke še vedno širi, saj mnogo sistemov še...

12 komentarjev

APT (Advanced Persistent Threats) napadi iz Kitajske

Wired News - Kot je znano, so pred časom kitajski vladni hekerji napadli Google, zaradi česar je slednji napovedal, da bo razmislil o umiku iz Kitajske. Da gre za resno zadevo, kaže tudi to, da je Googlu svojo pomoč pri preiskavi ponudila ameriška National Security Agency. Po mnenju Schneierja, je napad sicer omogočila zloraba nadzornih tehnologij, ki jih je na zahtevo ameriške vlade v svoje sisteme vgradil Google, omogočajo pa (stranski) dostop do GMail računov s strani pravosodnih organov in tajnih služb.

Vsekakor ne gre za osamljen incident, pač pa za serijo napadov na zahodna podjetja, ki jih je mogoče zaznavati že nekaj let. Pred kratkim so tako napadalci vdrli v tri znana ameriška naftna podjetja. Več o teh napadih je tokrat za Wired spregovoril Kevin Mandia, direktor podjetja, Mandiant, ki se ukvarja z digitalno forenziko. Podrobnejše poročilo o napadih je bilo pred kratkim predstavljeno na zaprti konferenci o informacijski varnosti.

Po njegovih besedah je tarča napada na tisoče...

12 komentarjev