»

Apple testira zmogljive večjedrne procesorje

Bloomberg - V podjetju naj bi tako preizkušali ARM čipe, ki imajo veliko več jeder v primerjavi z M1, procesorjem, ki so ga pravkar predstavili v MacBook Airu, MacBook Proju in Mac miniju. M1 ima sicer po 4 zmogljiva in štiri varčna jedra, procesorji, ki naj bi se pojavili v modelih MacBook Pro in iMac že konec prihodnjega leta, pa naj bi imeli razmerje zmogljivih in varčnih jeder v razmerju 16:4. Prvi namiznik Mac Pro, ki ga bo poganjal Apple Silicon, pa naj bi se ponašal kar z 32 visokozmogljivimi jedri.

Mediji še poročajo, da Apple razvija nove grafične procesorje s 16, 32, 64 in 128 jedri, ki naj bi uspešno konkurirali GPUjem, ki prihajajo s tekočih trakov AMDja in Nvidie. Pravkar predstavljeni M1, ki je zares presenetil z zmogljivostjo na eni in varčnostjo na drugi strani, ima po 7 oz. 8 grafičnih jeder.

Znano je, da Apple že nekaj časa načrtuje prehod vseh svojih naprav na procesorje lastne proizvodnje, ta tranzicija pa naj bi bila tudi za njihove najzmogljivejše modele, ki jih za...

56 komentarjev

Apple predstavil čip M1

Slo-Tech - Apple je predstavil svoj novi čip M1, ki ga bomo našli v novih macih na arhitekturi ARM. Prvi čip, ki je dizajniran posebej za mace in ga drugod ne bo, bo tiktakal v napravah MacBook Air, Mac mini in MacBook Pro.
Gre za enega prvih čipov, ki je zgrajen v 5-nm tehnologiji (podobno kot A14 v novih iPhonih) v TSMC-jevih tovarnah. Ima 16 milijard tranzistorjev, štiri hitra in štiri počasna jedra, osemjedrni grafični čip z zmogljivostjo 2,6 teraflops ter 16-jedrni nevronski procesor (neural engine) z 11 teraflops. Vključena je tudi podpora za Thunderbolt, ki je združljiv z USB 4.

Ena izmed ključnih prednosti naj bi bila tudi nizka poraba energije. Neodvisnih podatkov še ni, Apple pa trdi, da bo novi MacBook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari MacBook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije je tako nizka, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja - ventilatorja, torej je računalnik praktično neslišen. Iz spanja se zbudi v trenutku.

Na novih...

1130 komentarjev

Intel predstavil nove procesorje 8. generacije: Amber Lake, Whiskey Lake

vir: Intel
Intel - Intel je predstavil nekaj novih predstavnikov osme generacije svojih procesorjev, ki sodijo v seriji U (Whiskey Lake) oziroma Y (Amber Lake). Namenjeni so zlasti lahkim in varčnim prenosnikom, ultrabookom in podobnim napravam, denimo MacBookom in MacBookom Air. Načeloma gre za nekoliko izpopolnjen in navit Kaby Lake, saj kakšnih večjih arhitekturnih novosti ni.

Serijo U (Whiskey Lake) predstavljajo procesorji z deklarirano porabo 15 W. Najšibkejši predstavnik Core i3-8165U ima dve jedri (štiri niti) in frekvenco 2,1 GHz (Turbo 3,9 GHz), medtem ko sta i5-8265U in i7-8565U štiri jedra s frekvencama 1,6 (3,9) oziroma 1,8 (4,6) GHz. V seriji Y procesorji porabijo 5 W...

18 komentarjev

Apple je brez pompa osvežil iMace

Vse spremembe se nahajajo v notranjosti

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pri Applu so uporabo Intelovih procesorjev Haswell začeli z MacBook Air, ki so bili osveženi predstavljeni že na junijskem WWDC. V primeru MacBook Air sprememb praktično ni bilo, poleg novejših procesorjev so prenosniki dobili še hitrejše SSD-je, ki se s sistemom povezujejo prek PCIe, nekaj več pomnilnika ter brezžične mrežne kartice s podporo standardu IEEE 802.11ac. Rezultat uporabe procesorjev Haswell je sicer tudi bistveno izboljšana avtonomija, a to tukaj ni pomembno.

Popolnoma enako se je zdaj zgodilo še z iMaci, ki jih je Apple osvežil na hitro, zgolj s PR-ovskim sporočilom, brez posebne prireditve. Večinoma torej ostajajo enaki, le da so dobili novejše procesorje, drugačne pogone SSD (povezovanje prek PCIe) in WiFi s podporo hitrejšim omrežjem ac. Za razliko od...

0 komentarjev

Applove novosti

Applov polnilec baterij

vir: Apple
Apple - Z včerajšnjim dnem je Apple osvežil obilico svojih izdelkov, ki jih je na prvi pogled s predstavitvijo iPada, novega iPhona in njunega operacijskega sistema skorajda zanemarjal. Osveženi so tako iMaci, Mac Proji, končno imamo nekaj novosti pri LCD zaslonih, t.i. Cinema Displayih, šlo pa ni seveda brez nekaj novosti. Največja novost je Magic Trackpad, ki ga na nek način poznamo s prenosnikov, a tokrat povečan in namenjen rabi na namizju....

56 komentarjev