»

Nforce2 brez podpore za Visto

Slo-Tech - Nvidia je na svoji spletni strani objavila seznam veznih naborov, ki bodo programsko podprti tudi v prihajajoči Windows Visti. Med njimi pa ni vsem dobro znanega veznega nabora nForce2, saj je najstarejši podprt vezni nabor nForce3. Vista tako uradno ne podpira omenjenega veznega nabora, ki kljub temu ni nekompatibilen z njo. Lastniki nForce2, ki želijo podporo za svoj vezni nabor tudi v prihajajoči Visti, so že organizirali peticijo, s katero želijo opozoriti nVidio na potrebo po programski podpori tudi starejših veznih naborov.

31 komentarjev

Plošče na nForce 3 Pro 150 že v masovni proizvodnji

X-Bit Labs - Nvidia je najavila, da so plošče, ki bodo bazirale na njihovem najnovejšem in sploh prvem procesorskem naboru za profesionalno uporabo (beri: delovne postaje, ...) že v masovni proizvodnji.

Nabor nForce3 Pro 150 je narejen v 0.15 mikronski tehnologiji in podpira Hyper-Transport, 8x AGP, 3 ATA-33/66/100/133 kanale s podporo RAID, USB 2.0 in še marsikaj. Prva matična plošča, ki bo osnovana okrog najnovejšega Nvidiinega nabora za Opterone, bo Asusova SK8N, ki bo poleg standardne opreme podpirala tudi do 8 GB PC1600, PC2100 ali PC2700 DDR SDRAM pomnilnika, omogočala priklop diskov Serial ATA in bila pripravljena na navijanje Opteronov.

To leto se lahko nadejamo še enega Nvidiinega nabora - nForce3 Pro 250, ki bo poleg tistega, kar ponuja nForce 3 Pro 150, nudil 4 priključke Serial ATA in gigabitni ethernet.

1 komentar

nForce 2 plošče na testu

Tom's Hardware - Vsi poznamo besedico nForce. Predvsem se nam je priljubila druga različica tega nabora zaradi odličnih hitrosti in navijaških sposobnosti. Tokrat so si na Tom's Hardware ogledali najnovejše plošče zgrajene okoli tega nabora. Ogledali so si izdelke znanih proizvajalcev kot so na primer Epox, MSI ter Shuttle. Pognali so jih skozi nemalo testov in prišli do zanimivih ugotovitev. Naj omenim še to, da testirane plošče bazirajo na nVidiinem izboljašnem naboru -- nForce 2 Ultra 400. Tukaj!

1 komentar

VIA kupuje AMD?

The inquirer - Computex je, kot kaže, sejem turbulenc. The Inquirer namreč poroča, da je VIA resno razmišljala o tem, da bi kupila AMD. Sicer od tega na koncu ni bilo nič, najbrž zaradi megalomanskih vsot denarja v igri, novonastalem položaju, ki bi ga še bolj odrinil od Intela, in tako dalje. A se lahko vseeno, če je bil Inquirerov vir pravilno obveščen, zamislimo, kakšno moč ima na trgu to podjetje, ki je del velike tajvanske korporacije Formosa Plastics. Je VIA res zmožna narediti tako veliko potezo? Nazadnje, ko je prišlo do nakupa, ki je resno pretresel javnost (beri: pretresel mene, pa pustimo sedaj "združitve" tipa HP & Compaq), je takrat izjemno močni 3dfx kupil STB. Pa najbrž veste, kaj je sledilo.

5 komentarjev

I'm back!

X-Bit Labs - Kot vidite, se je šola za to leto že povsem končala in spet je čas, da šolsko torbo začasno vržem v kot ter do novega leta spet vskočim v staro službo pisuna novic pri najbrž najboljši spletni strani za hardware v Sloveniji, Slo-techu. No, da pa ne bo tale uvod izgledal kot zelo dolgočasen esej, ki so ga pripravljeni brati le redki navdušenci, bom preostanek novice raje posvetil dogodkom, ki so se odvijali v začetku tega meseca in dogodkom, ki se bodo odvijali v prihodnosti. Pa začnimo:
December nam bo poleg tone daril (no ja, kakor pri katerem) prinesel tudi prvo ploščo na naboru SIS650, ki bo namenjena izključno procesorjem Pentium4. Proizvajalec bo podjetje Elitegroup, ki smo ga že kar dodobra spoznali preko njegove odlične plošče na naboru SIS735. Plošča se bo precej "izvirno" imenovala L4S5MG, specifikacije pa ne bodo ravno "za dol past": microATX, podpora 478 pinskim P4 procesorjem, 2 DIMM reže za do 2GB PC2700/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, 1 AGP, 1 CNR in 3 PCI reže. Plošča...

1 komentar

Via vs. nVidia

Tom's Hardware - Pred približno pol leta se je pojavila vest o novem naboru za AMDjeve procesorje z vgrajeno grafično in zvočno kartico podjetja nVidia. Sedaj je ta nabor, nForce imenovan tukaj. Pri Tom's Hardwareu so si zato ogledali 13 matičnih plošč, od tega 11 z Viinim naborom KT266A in 2 z nVidinim naborom nForce - škoda, da na testu niso imeli nobene plošče z naborom Sis 735 ali pa kakšnim izmed ALijevih naborov. Oba testirana nabora podpirata 4 različne procesorje Thunderbirde (stari Athlon), Palomine (Athlon XP), Spitfire (stari Duron) in Morgane (novi Duron). Glavni nForceov adut je dvokanalni 128bitni dostop do DDR pomnilnika, ki pa deluje le, če uporabljate dva enaka modela pomnilnika. Pa kaj bi besedičil, kljub dual-channel pomnilniški tehnologiji se nForce odreže slabše kot Viino KT266A čipovje, ki ima od svojega predhodnika KT266 popravljen prav pomnilniški vmesnik. Klik!

6 komentarjev

Prvi (uradni) testi nForca

več strani - Uradni zato, ker smo lahko zmogljivosti nForca občudovali že konec septembra v Anantechovemu testu (ki pa ga še vedno nisem utegnil prebrati - damn). Iz grafov smo lahko videli, da Nvidiin dolgo opevan čip ni dober samo na papirju, ampak tudi v resničnosti, saj je posekal skoraj vso konkurenco (preglavice sta mu delala SIS735 in VIA KT266A). Kljub vsem odlikam pa smo še vedno brali test inženirskega primerka, ki ponavadi ne slovijo ravno po najboljšem delovanju. No, po tem, ko je Nvidia poslala nForce v prosto prodajo, se lahko veselimo tudi uradnih testov. Enega izmed prvih testov (če odštejemo Italijane, ki so brez vednosti Nvidie nForce opisali že v začetku septembra in Anandtech) so opravili pri nemškem c't. Test najdete tukaj, vendar pa povezava v času, ko pišem to novice (še) ne deluje, zato se sklicujem na The Inquirer. nForce (na MSI-jevi 6373) so primerjali z GeForcem 2, ter naborom D850MD, ki mu je prav tako pomagal GeForce 2....

2 komentarja