»

Severna Koreja naj bi bila poizkušala vdreti v Pfizerjeve strežnike

Slo-Tech - Po trditvah južnokorejske obveščevalne agencije naj bi Severna Koreja skušala vdreti v strežnike ameriškega podjetja Pfizer, ki izdeluje eno izmed cepiv proti covidu-19. Severnokorejski hekerji so se še posebej zanimali za informacije in tehnologijo za izdelavo cepiva proti covidu-19 in tudi za protokole zdravljenja.

Ni znano, v kolikšni meri je bil napad uspešen, saj v Pfizerju navedb ne komentirajo. Obtožbe južnokorejskih oblasti zoper Severno Korejo zaradi domnevnih hekerskih napadov pa postajajo stalnica. V zadnjem letu se je število napadov povečalo za tretjino, so dejali v Seulu. Severnokorejce obtožujejo tudi drugi, denimo Microsoft novembra lani, ko naj bi sodelovali še ruski hekerji. Obtožbe se vrstijo tudi zoper kitajske hekerje, medtem pa Kitajci obtožujejo tudi Američane. Skratka, računalniški vdori so postali moderni način vojskovanja. V Severni Koreji sicer trdijo, da nimajo nobenega primera covida-19, bodo pa v prihajajočih tednih vseeno dobili dva milijona odmerkov...

14 komentarjev

Severnokorejski hekerji nad proizvajalce cepiv za Covid-19?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Hekerji naj bi si tako pred dnevi poskušali s pomočjo socialnega inženiringa pridobiti dostop do računalnikov nekaterih zaposlenih britanski družbi AstraZeneca, znani po tem, da je tik pred koncem razvoja svojega cepiva proti Covid-19.

Storilci so nastopili pod krinko ponudnikov zaposlitev na družbenih omrežjih Linkedin in WhatsApp, zainteresiranim posameznikom pa so nato poslali dokumente, povezane s podrobnostmi o zaposlitvi. Dokumenti so vsebovali tudi zlobno kodo, zasnovano za omogočanje dostopa do žrtvine naprave. Med tarčami so bili tudi zaposleni, ki delajo neposredno na razvoju cepiva.

Reutersovi anonimni viri incident povezujejo s Severno Korejo na podlagi v napadu uporabljenih orodij in tehnik, te naj bi bile del obširnejše hekerske kampanje, ki jo varnostni strokovnjaki in predstavniki ZDA prepisujejo prav tej državi. Ta kampanja je bila sicer doslej bolj osredotočena na obrambne ustanove in medijske organizacije, v zadnjih tednih pa se je preusmerila na tarče povezane...

41 komentarjev

Hekerski napadi na bolnišnice in raziskovalne ustanove za covid-19 se nadaljujejo

Slo-Tech - Hekerji iz Rusije in Severne Koreje so v zadnjem času izvedli več hekerskih napadov na podjetja in ustanove, ki se ukvarjajo z raziskavami covida-19, razvojem cepiva in testov, kliničnimi raziskavami ipd. Tarče so v ZDA, Kanadi, Franciji, Indiji in Južni Koreji, izvajajo pa jih skupine, ki so jih v Microsoftu poimenovali Strontium, Zinc in Cerium. Gre za z vladami Rusije in Severne Koreje povezane hekerje, ki delajo po državnih ukazih, trdi Microsoft.

To niso osamljeni primeri, zgolj najnovejši. V bližnji preteklosti so hekerji napadli tudi več sto bolnišnic v ZDA, univerzitetno bolnišnico v češkem Brnu, pariški sistem bolnišnic, španske bolnišnice, tajske bolnišnice, klinike v Teksasu in celo Svetovno zdravstveno organizacijo. V Nemčiji je zaradi hekerskega napada, ki je terjal preusmeritev rešilnega vozila v drugo bolnišnico, po nekaterih podatkih pacientka celo umrla.

V najnovejši seriji napadov so ciljali sedem podjetij, ki neposredno sodelujejo v raziskavah covida-19....

20 komentarjev

ZN: Severna Koreja z internetnimi napadi doslej ukradla dve milijardi dolarjev

Slo-Tech - Združeni narodi v tajnem poročilu, ki so ga dobili pri Reutersu, ugotavljajo, da je Severna Koreja doslej s hekerskimi napadi zbrala že dve milijardi dolarjev. Z napadi zlasti na banke in kriptomenjalnice so pridobili sredstva, ki so jih uporabili v glavnem za razvoj orožja za množično uničevanje ter jedrski in raketni program. Severna Koreja se na poročilo, ki je bilo predloženo Varnostnemu svetu, ni odzvala.

Zakaj bi Severna Koreja uporabljala hekerske napade za financiranje spornih programov, ni težko razumeti. Zaradi sankcij ima Severna Koreja močno otežen dostop do deviz, prav tako ne more nakupovati vseh izdelkov. V poročilu pa ugotavljajo, da Severna Koreja izvaja zelo dovršene hekerske napade, s katerimi...

17 komentarjev

Severna Koreja vdrla v vojaške računalnike Južne Koreje

Slo-Tech - Druga hekerska zgodba danes pa se dogaja na korejskem polotoku, kjer se državi pogosto medsebojno obtožujeta za računalniške vdore. To pot so prst v sosedo uperili Južnokorejci, ki Severno Korejo obtožujejo kraje večje količine vojaških načrtov (tudi za likvidacijo Kim Džong Una), ki jih je država pripravila skupaj z ZDA. Napad se je zgodil lani, je povedal član južnokorejskega parlamenta Rhee Cheol-hee, ki se sklicuje na vire na ministrstvu za obrambo. Napad so odkrili septembra, šele sedaj pa je postalo jasno, kako obsežen je bil.

Hekerji so ukradli 235 GB podatkov, med katerimi je zagotovo 300 dokumentov z nižjo stopnjo tajnosti, ni pa še jasno, koliko najstrožje zaupnih podatkov so pridobili. Okrog 80 odstotkov...

16 komentarjev

Oracle prevzema Phase Forward

BuisnessWeek Online - Oracle, ki ga v zadnjem času omenjamo predvsem zaradi nedavnega prevzema Suna, je napovedal, da namerava prevzeti podjetje Phase Forward, ki je znano po programski opremi za farmacevte. Njihova programska oprema SaaS vodi celotni postopek razvoja novih zdravil, od kliničnih preizkusov do nadzora po odobritvi. Njihovo programje je bilo uporabljeno v več kot deset tisoč kliničnih preizkusih, med več kot tristo njihovimi odjemalci pa najdemo tudi velikane, kot sta AstraZeneca in GlaxoSmithKline.

Podjetje bo postalo del Oraclove enote Health Sciences. To ni prvi tovrstni prevzem, saj je Oracle že lani kupil Relsys, ki je bil neposredni konkurent podjetja Phase Forward. Sicer je Oracle v zadnjih petih letih kupil 23 podjetij, ki razvijajo programsko opremo za specifične odjemalce, kot so na primer telekomunikacijski operaterji.

Prevzem bo vreden 685 milijonov dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na borzno ceno podjetja. Prevzem bo dokončan predvidoma do jeseni, če bodo...

1 komentar