»

Urbana prispela tudi na iOS

Slo-Tech - V Ljubljani je mestne storitve (parkirnine, vožnjo z mestnimi avtobusi, vzpenjačo in izposojo koles BicikeLJ) že leta možno plačati tudi z virtualno kartico Urbana, ki jo v obliki aplikacije namestimo na pametni telefon. A doslej je bila uporaba omejena na lastnike androidnih telefonov (verzija vsaj 5.0 za plačevanje avtobusov, sicer 4.4), medtem ko na iOS aplikacije ni bilo. Aplikacija je uporabljala tehnologijo NFC v telefonu. Sedaj je prispela tudi na iOS.

Polnjenje virtualne kartice je možno z VALU Moneto, na posebnih avtomatih (urbanomati) in na prodajnih mestih (kioski, bencinski servisi, nekatere trgovine). Polnjenje s kreditnih kartic neposredno ni možno, gre pa preko ovinka. Če si naložimo aplikacijo Valu, je račun Valu možno polniti s plačilnimi karticami, bančnim nakazilom, Moneto ali v Telekomovih prodajalnah. Potem je možno prenesti dobroimetje iz Valuja na virtualno Urbano.

Največja pomanjkljivost ostaja nepovezanost virtualne kartice Urbana s fizično kartico. Z...

101 komentar

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Slo-Tech - Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj...

174 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Applova predstavitev - iOS 5, iCloud, iPodi, iPhone 4S

Cards na iPhone 4

vir: engadget
engadget - Podatkom o prodajnih statistikah, opisanih v prvi novici, je sledila vnovična predstavitev iOS 5. Nova različica Applovega mobilnega operacijskega sistema prinaša obilico novosti, nekaterih že videnih, drugih še ne, sicer pa je bil operacijski sistem že predstavljen na letošnji konferenci WWDC.

Ponujajo novo aplikacijo Cards, ki ima še fizično plat. Zajeto sliko lahko namreč uredite, izberete ozadje, pripišete posvetilo ter Applu naročite, da kartico oz. čestitko v fizični obliki pošlje naslovniku. V ZDA bo storitev stala $3 za pošiljanje kartice znotraj države, mednarodna destinacija pa bo ceno dvignila na $5. Storitev bo na voljo 12. oktobra, prav na isti dan pa bo uporabnikom Applovih naprav na voljo še iOS 5....

124 komentarjev

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Ta teden je Informacijski pooblaščenec podjetju Ljubljanski potniški promet prepovedal zbiranje lokacijskih podatkov uporabnikov Urbane ter jim tudi naložil, da morajo iz vseh svojih zbirk osebnih podatkov izbrisati lokacijske podatke vseh potnikov, ki za prevoz uporabljajo t. i. neprenosljive terminske vozovnice (Urbana zelene barve). Podjetje je namreč zbiralo in hranilo podatke o času, kraju in liniji vstopa za vsakega potnika, za kar ni imelo ustrezne pravne podlage. Po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa naj bi bila uporaba prenosljive kartice Urbana (rumene barve) anonimna.

Pooblaščenec je LPP-ju naložil tudi, da mora prilagoditi delovanje validacijske naprave, preko katere potniki ob vstopu na mestni avtobus validirajo svojo kartico Urbana, in sicer tako, da se ob validaciji na monitorju ne bo več izpisoval podatek o vrsti uporabljene terminske vozovnice. Ti podatki so bili namreč neustrezno zavarovani, saj jih je lahko pogledal vsak naključni potnik v avtobusu.

LPP mora...

171 komentarjev