»

Kitajska s satelitom preizkuša 6G

Slo-Tech - Medtem ko po svetu šele postavljajo mobilna omrežja pete generacije, kar vključuje tudi Slovenijo, kjer 5G že teče, a na istih frekvencah kot 4G, so Kitajci preizkusili 6G. Kitajci so včeraj na raketi Long March-6 v vesolje poslali 13 satelitov, med katerimi je tudi eden, ki bo služil testiranju tehnologije 6G. V resnici je do standardizacije še dolga pot in prav lahko se zgodi, da tehnične rešitve, ki jih Kitajci preizkušajo, ne bodo našle poti v uradni standard za 6G.

Kitajci z novim satelitom preizkušajo uporabo teraherčnega pasu za komunikacijo, kar obljublja do 100-krat višje hitrosti od 5G, prenos po vesolju z minimalnimi izgubami in z nižjo porabo energije. Pričakujejo, da bo ta tehnologija uporabna zlasti za satelitski internet. Satelit se imenuje UESTC (Star Era-12) po univerzi, kjer so ga razvili (University of Electronic Science and Technology of China).

Z novim satelitom bodo preizkušali komunikacijo v submilimetrskem pasu (100 GHz - 10 THz), kar je med dolgimi...

51 komentarjev

Slovenska satelita končno v vesolju!

Arianespace - Danes ponoči po našem času je po številnih prestavitvah iz Francoske Gvajane naposled le uspešno poletela raketa Vega s 53 sateliti, med katerimi sta prva slovenska, NEMO-HD in Trisat.

Prva slovenska satelita, mikrosatelit NEMO-HD in nanosatelit Trisat, sta v zadnjem letu na Arianinem izstrelišču zares opravila križevpot. V Zemljino orbito bi bila morala oditi že lani, pa je ena od predhodnih misij z njuno nosilno raketo Vego končala v ognjenih zubljih in celoten urnik se je zamaknil v letošnje leto. Nato je prišla pandemija covida-19 in potisnila vzlet v poletni čas ... kjer so še en odločen NE rekli višinski vetrovi in podvig sunili še naprej, proti jeseni, kajti tovor je moral po treh tednih čakanja na izstrelilni ploščadi nazaj v halo na tehnični pregled. Ko je 1. septembra raketa naposled spet odromala na prosto, jo je zagodel še tajfun Maysak, ki je zmotil delovanje nadzornega centra za sledenje raketi v Južni Koreji in mnogi so se mentalno že pripravili na novo mukotrpno...

28 komentarjev

Vremenske razmere vnovič ustavile izstrelitev prvih slovenskih satelitov

raketa Vega

vir: ESA
ESA - Po treh prestavitvah izstrelitve rakete Vega, ki nosi prva dva slovenska satelita - NEMO-HD in Trisat - so višinski vetrovi polet v noči na ponedeljek preprečili še v četrto. Naslednji poskus bo verjetno šele čez več tednov, saj bi teoretično morala raketa in njen tovor zdaj nazaj v halo na pregled in vzdrževanje; toda končne odločitve glede tega še niso sprejeli.

Slovenija se doslej ni mogla šteti v tisti krog držav, ki imajo v vesolju lasten satelit. Namen je, da to spremenita prva satelita na temelju domačega znanja, NEMO-HD in Trisat, ki pa jima kar ne uspe poleteti v orbito. Za nosilno raketo je bila izbrana Arianina Vega, ki pa je prav lanskega julija doživela prvo katastrofalno napako v svoji zgodovini, ko se je njena petnajsta misija dve minuti po izstrelitvi končala z eksplozijo, kar je pobilo tudi upe na lansko izstrelitev naših naprav. Skoraj leto dni je italijanski izdelovalec raketnih motorjev Avio potreboval, da je popravil slabosti na motorju Zefiro-23 in nov poskus...

3 komentarji

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

ESA je morala svoj satelit umikati pred SpaceXovim

vir: ESA
ESA - Evropska vesoljska agencija ESA je sporočila, da je morala premakniti svoj satelit, ker je obstajala zaznavna možnost trka z enim od satelitov SpaceXove konstelacije Starlink. Iz agencije so pozvali k čimprejšnjemu oblikovanju sistema avtomatizirane komunikacije med upravljalci satelitov v Zemljini orbiti.

Število satelitov v Zemljini krožnici se skokovito povečuje, pri čemer bo poglavitni dejavnik v prihajajočih letih rast konstelacij za komunikacijo, ki jih postavljajo SpaceX, OneWeb, Facebook in druga podjetja, saj bodo vključevale od več sto naprav pa vse do 12.000, kolikor naj bi jih imel polno operativen SpaceXov sistem Starlink. To sproža mnoge pomisleke glede gneče tam zgoraj, ki bo bistveno povečala možnost karambolov med plovili. Ti strahovi so se...

23 komentarjev

Amazon postavlja talne postaje za komunikacijo s sateliti

vir: CNBC
CNBC - Amazon Web Services (AWS), Amazonova družba za storitve v oblaku, postavlja mrežo zemeljskih postaj za komunikacijo s sateliti v orbiti, ki jih bo moč fleksibilno najeti po potrebi in bodo vpete v njihov oblak.

S poenostavljanjem pošiljanja satelitov v orbito njihovo število v zadnjem času skokovito raste. Miniaturnih satelitov je že okoli dva tisoč in samo tistih sorte CubeSat je bilo lansiranih že prek osemsto. Toda izstrelitev v vesolje je zgolj ena etapa v delovanju takšne naprave, saj je treba z njo tudi komunicirati z Zemlje. Temu so namenjene talne postaje, ki jih običajno gradijo in upravljajo večji operaterji satelitov, medtem ko morajo manjši lastniki satelitov z njimi sklepati pogodbe o najemu kapacitet, ki so ponavadi zasoljene.

Ravno v to...

6 komentarjev