»

Francija prepovedala prodajo iPhona 12 zaradi sevanja

Slo-Tech - V Franciji so prepovedali prodajo starejšega modela iPhone 12, ker naj bi po meritvah francoskega regulatorja ANFR (Agence Nationale des Fréquences) presegal dovoljene vrednosti stopnje specifične absorpcije (SAR). Gre za merilo absorpcije energije iz sevanja radijskih valov, ki se ob uporabi absorbira v človeškem tkivu. ANFR je ugotovila, da iPhone 12 dosega vrednost 5,74 W/kg za absorpcijo v udih na razdalji 0 mm, kar presega dovoljeno vrednost W/kg. Vrednost SAR za absorpcijo v celotnem telesu, ki se meri na razdalji 5 milimetrov - to ustreza na primer telefonu v žepu - pa je v skladu z omejitvami.

Zato je ANFR Applu naložil, da takoj izvede potrebne ukrepe, da se SAR zmanjša, sicer bodo morali odpoklicati vse iPhone 12 v Franciji. Kmalu po francoski najavi sta tudi Belgija in Nemčija sporočili, da bo preverila navedbe. Na Nizozemskem so za zdaj Apple le pozvali k dodatnim pojasnilom, v Italiji pa situacijo spremljajo.

Apple je v odzivu pojasnil, da so iPhone 12 že ob izidu...

14 komentarjev

Apple povišal prihodke, a z manjšim dobičkom

vir: Apple
Apple - Apple je včeraj predstavil poslovne rezultate četrtega četrtletja, ki se je zanje računovodsko končalo 26. septembra. V treh mesecih pred tem so ustvarili 64,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je najboljši rezultat tretjega četrtletja v dosedanjih letih. Dobiček se je ob tem s 13,7 milijarde dolarjev lani skrčil na 12,7 milijarde dolarjev, kar 15 odstotkov manj in eden izmed razlogov za skoraj 6-odstotni upad tečaja delnice po razglasitvi rezultatov. Ob tem velja poudariti, da sta iPhone 12 in iPhone 12 Pro na voljo šele od sredine oktobra, verziji mini in Pro Max pa šele prideta, zato se bo ta prodaja poznala šele v naslednjem četrtletju. Prav tako zaradi pandemije Apple ni podal nobenih okvirov za pričakovane rezultate v naslednjem četrtletju. Investitorji niso bili navdušeni.

Apple še vedno največ prihodkov ustvari s prodajo iPhonov, in sicer kar 26,4 milijarde dolarjev. Investitorje za zaskrbelo, da je to 20 odstotkov manj kot lani, čeprav letos zaradi zamika novih iPhonov še...

6 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Apple sklenil najuspešnejši prvi kvartal

Apple - Apple je razkril poslovne rezultate prvega letošnjega kvartala, ki je najuspešnejše prvo četrtletje podjetja doslej. S prihodki v višini 61,1 milijarde dolarjev so za 16 odstotkov presegli lanski rezultat, ob tem pa so ustvarili 13,8 milijarde dolarjev dobička ali za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Izkazalo se je, da so strahovi o slabih rezultatih zaradi nižjega zanimanja za iPhone X pretirani. Po objavi rezultatov so Applove delnice pridobile štiri odstotke. To je tudi posledica napovedi programa odkupovanja lastnih delnic, ki je težak 100 milijard dolarjev. Delničarji so lahko zadovoljni tudi z znižanjem davka na dobiček v ZDA, ki se je letos močno znižal na 21 odstotkov.

Apple še vedno živi večinoma od prodaje...

71 komentarjev

Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Apple - Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v...

118 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev