»

UEFI SecureBoot v praksi

ThinkCentri M92 sicer niso nič posebnega. Za ceno 749 dolarjev dobite eno od teh dveh škatel (ne tudi monitorja) z 3.2GHz Core i5-3470, 4GB RAMA, 5000GB 7200rpm diskom, integrirano grafo, troletno garancijo in seveda Okna, čeprav zgolj 7 Pro.

vir: Lenovo
Lenovo - Lani tega časa, ko so bila nova Okna, se je veliko pisalo o nevarnosti, ki jo za uporabnike alternativnih operacijskih sistemov predstavlja specifikacija SecureBoot, sicer del BIOS nadomestka UEFI. SecureBoot namreč dovoljuje namestitev oz. zagon zgolj tistih operacijskih sistemov, katerih zagonska slika je podpisana z ustreznim ključem. Uradno zato, da nas zaščiti pred poganjanjem zloveščih ali spremenjenih operacijskih sistemov. Neuradno je seveda šlo za iniciativo Redmonda, da skozi svojo iniciativo "združljivo z Windows 8" od velikih sestavljavcev računalnikov izsili, da v UEFI namestijo samo ključe za Okna in morda še nekatere izbrane operacijske sisteme, tako da domača inštalacija GNU/Linuxa ne bi bila mogoča brez...

35 komentarjev

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.



Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

Mac OS X Panther na Centrisu 650 s 25 MHz

Slashdot - Morda najnaprednejši namizni operacijski sistem ta hip, Mac OS X 10.3 Panther, deluje tudi na predpotopni strojni opremi. To je dokazal bralec Slashdota, ki je na računalniku s 68 MB pomnilnika RAM, procesorjem 68040 s 25 MHz in diskom kapacitete 4 GB preko emulatorja PearPC na Debianu zagnal sodoben sistem. Ker emulator omogoča skoraj 500-krat počasnejše izvajanje, je preostalo vsega 0,05 MHz. Zagonska slika se je prikazala po uri in pol, ocenjen čas za celotni zagon pa je skoraj natančno en teden.

Medtem je Virginia Tech posodobila superračunalnik z Applovimi XServi.

15 komentarjev

Izkušnje z WineX 2.1

Linuxorbit - Kot že veste Linux še vedno ni operacijski sistem za težkokategornega igričarja in najverjetneje še zelo dolgo časa ne bo. A od zgodnjih začetkov igričarstva na Linuxu se je zgodilo že marsikaj. Skoraj gotovo ste že slišali za program WINE, ki je namenjen poganjanju Okenskih™ programov in se je zadnje čase kar lepo razvil, saj omogoča poganjanje številnih programov in iger, ki smo jih doslej lahko igrali ter poganjali le na Microsoftovih operacijskih sistemih. Trenutno najbolj izpopolnjenega, WineX 2.1, so preizkusili na Linux Orbit, za preizkus pa so vzeli nekaj bolj poznanih iger. Njihovo mnenje o tem emulatorju si lahko preberete tukaj. Ne bo pa odveč, če kar takoj povem, da kljub vsemu WineX 2.1 še vedno potrebuje močan računalnik.

0 komentarjev

Ena za umetnike

BoomGames - Čeprav so zagonske slike, ki jih prilagaja Microsoft svojim operacijskim sistemom dokaj "originalne", se jih marsikateri uporabnik hitro naveliča, saj gledanje vedno iste slike ni prav nič zabavno. Ravno zato se na internetu pojavljajo razni pripomočki/programi s katerimi lahko spreminjamo zagonsko sliko svojega priljubljenega Microsoftovega operacijskega sistema. Ker pa starejši Micrososftovi operacijski sistemi trenutno zamirajo, so najbolj popularni članki o zamenjavi zagonske slike v najnovejših WinXP. Če bi se tudi vi podali na posodabljanje zagonske slike, oddeskajte na to stran in sledite navodilom. Sicer postopek ni ravno med najlažjimi, vendar pa tudi ni nemogoč.

0 komentarjev

WinXP še in še ...

Tom's Hardware - Zanimivo, da so WinXP poželi toliko zanimanja in to še v beta obliki. Mnenja o tem Microsoftovemu novemu umotvoru so sicer deljena, ampak vsaj po mojem mnenju čaka ta operacijski sistem kar precej beleščeča prihodnost, saj bodo po njem posegali predvsem tisti, ki so navajeni klasičnih Microsoftovih operacijskih sistemov z uporabniku prijaznim videzom in splošno nezahtevnostjo. Da bi vam spet malce vzbudil apetite, sem vam poiskal še test na WinXP na Tom's Hardware, kjer imajo po mojem mnenju, kljub nekaterim predsodkom o poštenosti tamkajšnjih novinarjev, še vedno najboljše teste daleč naokoli.

4 komentarji

Izdelava zagonskih CDjev

HardOCP - Vsi vemo, da je čas zagonskih disket davno minil, saj so v modi zagonski CDji. Zadeva je precej bolj praktična in hitra, pa tudi skrb o tem, da vam bo disketa nehala delovati ravno takrat, ko jo boste najbolj potrebovali, odpade. Na tej strani si lahko celo ogledate, kako si sami izdelate zagonski CD. Postopek ni ravno 5 minutno opravilo, toda povprečen računalničar resnično ne bi smel imeti problemov z njim. Če se sedaj sprašujete kaj za vraga bi spremenili v zagonski CD, samo pomislite na kakšno Ghostovo kopijo sistema. Slin!

1 komentar