»

Mrk Telekomovega omrežja onemogočil tudi klice v sili

Slo-Tech - Fiksno in mobilno omrežje Telekoma Slovenje je včeraj med 9. in 12. uro dopoldne doletel obsežen izpad storitev, predvsem IP-telefonije, številk 080 in delno tudi mobilnega omrežja za prenos podatkov. Najhuje je, da je izpad onemogočil tudi delovanje telefonskih številk za klice v sili. Po naših informacijah je policija preusmeritev klicev na številko 113 vzpostavila v 40 minutah.

Splet je bil seveda poln neuradnih razlag izpada, najprej je bil kakopak okrivljen vklop omrežja 5G, ki ga je Telekom izpeljal dan prej, nekateri mediji pa so incident pripisali tudi popravilu oddajnika v Ajdovščini.

Predstavniki Telekoma so danes precej skopo pojasnili ozadje dogajanja, med drugim, da je "prišlo do motenj delovanja programske opreme, kjer imamo sicer vzpostavljeno nadomestno rešitev."

Dan prej se podobno primerilo na Hrvaškem, kjer pa je izpad številk za klice v sili trajal tudi šest ur in več, zaradi česar se je v javnosti odprla precej burna razprava o odvisnosti nujnih služb,...

51 komentarjev

Tudi klici v EU odslej regulirani in zato cenejši

Slo-Tech - V sredo, 15. maja, začenja veljati del evropske direktive o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki omejuje ceno telefonskih klicev in poslanih kratkih sporočil iz domačega omrežja v tujino. Odslej bo najvišja dovoljena cena 19 centov na minuto (in DDV, torej 23,2 centa v Sloveniji) oziroma 6 centov na sporočilo (7,3 centa z DDV). Omejitve veljajo za promet v vse države EU, zelo kmalu pa bodo tudi za Islandijo, Norveško in Liechtenstein.

To je drugi veliki korak proti enotnem trgu mobilnih telekomunikacij v EU. Prvi korak je bila odprava stroškov gostovanja, ki jo je po več letih približevanja EU dosegla leta 2017. Odtlej so cene in drugi pogoji uporabe mobilnih storitev med potovanjem v EU enaki kakor v domačem omrežju, le količina prenesenih...

28 komentarjev

EU pripravlja omejitev cene klicev v tujino

Slo-Tech - Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so se načeloma sporazumeli o ključnih točkah reforme evropskih pravil za telekomunikacije in operaterje, ki bodo med drugim prinesla znižanje cen klicev v druge države EU iz domačega omrežja ("mednarodni klici"). Po trenutnem osnutku dogovora bi bila najvišja cena za čezmejne klice 19 centov na minuto, eno sporočilo pa bi stalo šest centov. Ceni sta brez davka, ki je v državah različen.

Ko je Evropska unija lani ukinila mobilno gostovanje in uvedla princip Gostuj kakor doma (RLAH), smo lahko začeli v vseh državah članicah EU/EEA uporabljati mobilni telefon z enakimi stroški kot doma. Če imamo doma neomejeno količino pogovorov in brezplačna sporočila, to velja tudi v ostalih državah EU. Edina izjema je prenos...

23 komentarjev

V končni verziji iOS 7 najdeni že dve luknji

The Verge - Že po nekaj dnevih od izida stabilne različice iOS 7 je bila najdena prva zanimiva luknja, ki je nadvse podobna tisti, ki se je pojavila ob izidu iOS 6.1. Nadobudni uporabniki lahko namreč zaščiten telefon (z geslom ali s prstnim odtisom) zaobidejo in dobijo dostop do lastnikovih slik, predala elektronske pošte, kratkih sporočil SMS in do računov Twitter, Facebook ter Flickr. Luknja se pojavlja tako na iPhonih kot iPadih (in po vsej verjetnosti tudi iPod Touchih). Apple se luknje že zaveda, krpanje pa je obljubljeno že za prvi popravek operacijskega sistema.



Dostop do luknje je relativno preprost. Na zaklenjeni napravi s prstom potegnete navzgor s spodnjega roba, kar odpre nadzorni center, kjer so hitro-preklopni gumbi za brezžična...

23 komentarjev

Sirija odrezana od interneta

EFF - Med silovitimi ofenzivami, ki potekajo v državljanski vojni v Siriji, je država izgubila povezavo z internetom. Ni še znano, ali so povezavo prekinile sirske oblasti, da bi lažje obračunale z uporabniki, ali pa so jih nemara med prodiranjem pretrgali prav uporniki. Obe strani krivdo pripisujeta druga drugi, verjetnejša pa je prva možnost.

Že lani smo pisali, da je Sirija začela omejevati dostop do interneta. Takrat so se upori šele prav začenjali in oblasti so poizkusile ovirati dogovarjanje z omejevanjem dostopa do interneta. Tudi v kasnejših mesecih je bil dostop do interneta in do tujih strani večkrat moten. Nikoli doslej pa se še ni zgodilo, da bi bila v temi cela država.

Vseh 84...

10 komentarjev

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev