»

Natikanje Blue Orba na sistemski nabor

Viper's Lair - Blue Orb je čisto svojevrsten hladilnik, ki bo mnoge razveselil s svojim izjemnim hlajenjem, vendar pa bo novince kaj kmalu zmedel, ko bodo morali hladilnik natakniti na grafično kartico ali matično ploščo in z grozo gledati, kako se tiskano vezje dobesedno krivi pod močnim pritrdilnim mehanizmom, ki so ga Thermaltakovci zdizajnirali za ta hladilnik. Da bi novinci privarčevali živce, so se na Viper's lair odločili, da spišejo kratek članek o tem, kako zamenjati obstoječ hladilnik za procesorski nabor z Blue Orbom. V članku so napisani vsi koraki, kako zamenjati stari hladilnik z novim in nasvet, da nabor pred namestitvijo še dodatno "zalijete" s kvalitetno termalno pasto .

0 komentarjev

Zanimiva modifikacija Blue Orba

Mikhailtech - Tale modifikacija je nastala zaradi nesreče, ki se je zgodila Mikhailu pri modificiranju njegove GeForce 2 MX kartice. Kot po Murphyju mu je v Blue Orba od nekod zašla žica, ki mu je odtrgala krak ventilatorja in Blue Orb je bil neuporaben za hlajenje grafične kartice. Kaj sedaj? Ne preostane drugega kot zamenjava ventilatorja. Za vse tiste, ki se jim je zgodila podobna nesreča, ali pa si želite zgolj učinkovitejšega ventilatorja v vašem Blorbu, je Mikhail spisal zanimiv članek. Vse kar morate znati je, da ventilator snamete iz ležišča, od nekod izbrskate ventilator podobnih mer in ga prilepite tja, kjer...

6 komentarjev

Precej luštna modifikacija

Mikhailtech - Iz vsake slabe stvari se na koncu izcimi kaj dobrega. To je uvidel tudi urednik Mikhail Techa, ko je po nesreči uničil motor svojega Blue Orba (odlomljena plastika ter nedelujoč motor, hehe ). Odstranil je nedelujoč motor, očistil izmenjevalno površino ter hotel iz Blorba naredili nekakšen pasiven hladilnik, ko je v predalu zagledal že dolgo več neuporabljen 50x50 milimetrski ventilator. Razstavil ga je ter motor njega vgradil v Blorba. Seksi.

1 komentar

Cenena hladilna modifikacija

Inside Hardware - Čeprav se sam ne ukvarjam z navijanjem sem mnenja, da se tisto pravo hardcore navijanje ne izplača, ker splošno gledano kar prehitro porabimo toliko denarja za razne ultra zmogljive matične plošče in zelo zmogljive (a drage) hladilnike in ventilatorje, da se nam bolj splača kupiti boljši procesor, kot pa malce slabšega naviti do nezavesti. Vendar raznih overlcokcer freakov najbrž ne boste prepričali, da hardcore navijanje ni ravno ekonomično. Ampak saj veste: sto ljudi, sto čudi. No, sam sem bolj pristaš tako imenovanega lahkega overclockanja, ki ne vključuje glasnih ventilatorjev, tekočega dušika, vodnega haljenja, ter še kakšnih drugih ekstremističnih pripomočkov, ampak se nanaša na...

3 komentarji

Orange Orb

PC Stats - Najbrž se vsi spomnite legendarnega Blue Orba (med brati "blorb"), ki ga je Theramltake izdal pred kakim letom dni. Blue Orb je s svojo revolucionarno zasnovo in majhnostjo prepričal marsikaterega uporabnika v nakup. Vendar časi se spreminjajo in Blue Orb se bo kljub popularnosti moral umakniti drugim rešitvam. Thermaltake ima že pripravljenega naslednika, ki se imenuje Orange Orb (Oorb). Oorb je malce manjši, kar pomeni, da vam ob inštalaciji na grafično kartico ne bo "pojedel" enega PCI slota, vsebuje pa tudi ventilator, ki se vrti z manjšo hitrostjo (5000 RPM). Kaj pa rezultati? Pri testih se je Orange Orb izkazal kot boljši od Blue Orba, vendar samo za stopinjo C. Pričakovali bi malce več, kajne? No, kakorkoli že, Orange Orb je kar dostojno nadomestilo za Blue Orba, ki bo popravil napake predhodnika.

0 komentarjev

Zalmanov hladnjak za grafiæke kartice

OC Prices - Zalmanovi hladilniki so bili od nekdaj poznani kot kvalitetni in tihi hladilniki za centralne procesorje (CPU). Vendar zakaj bi spali na lovorikah, ko pa se lahko v slogu Thermaltaka lotimo tudi drugih področij, so najverjetneje premišljevali Zalmanovi inženirji, ko so izdelovali ZM-17CU hladilnik, ki je prirejen hlajenju grafičnih kartic. V bistvu je to samo nekaj hladilnih reber, ki jih namestimo na grafično kartico in uživamo v navijanju. No, da bomo uživali v najvišjih hitrostih, bo največkrat treba poseči po modifikaciji hladilnika, saj se brez ventilatorja ne obnese ravno najbolje. Z vgrajenim ventilatorjem pa postane Zalmanov hladilnik boljša izbira od Thermaltakovega Blue Orba. Če ne verjamete, potem si nujno oglejte to stran, kjer so dotični hladilnik stestirali. Problem je samo, ker tega hladilnika najverjetneje ne bomo dobili v Sloveniji, zato bomo zaradi poštnin raje posegali po preizkušenih Blue Orbih. Škoda. ...

4 komentarji

Popravljanje BIOS-a

Sysopt - BIOS čip je eden izmed najpomembnejših delov računalnika, saj je le-ta brez njega kot človek brez možganov. Ker pa je BIOS čip tudi precej občutljiv na razne posege, kot so flashanje, je najbolje, da se takih postopkov sploh ne lotimo, če ne vemo, kaj počnemo. Vendar pa se kljub raznim opozorilom vedno najdejo "pametne" glave, ki jim kot po Murphyju vedno gre kaj narobe - lahko dobijo defektno BIOS nadgradnjo, napačno flashajo BIOS ali pa jim med pravilnim flashanjem zmanjka električnega toka. Če ste pred kratkim imeli smolo in pokvarili BIOS, potem imate dve možnosti: ploščo lahko reciklirate kot plastični odpadek s primesjo silicija ali pa si preberete ta članek in pokvarjen BIOS poizkusite popraviti. Uživajte v popravljanju, pa čim manj neuspešnih flashov v prihodnosti .

3 komentarji

Tiho hlajenje računalnika

Mikhailtech - Stric Mikhail Ivanekov, urednik strani Mikhailtech, je napisal članek o tihem hlajenju vaše beštije. Za ohišje vam priporoča Fong Kai FK-603, ki je že pripravljeno za hlajenje in ima že priložena dva 80 mm ventilatorja. Napajalnik je Enermaxov in je prav tako opremljen z dvema ventilatorjema. Tihi 92 mm ventilator za vhod zraka in "pametni" 80 mm za izhod. Pametni zato, ker deluje samo, če je to potrebno. Hladilnik za disk je, na Slo-techu že omenjeni Coolermastrov Cool Drive 4002. Priporoča še nekaj hladilnikov, med drugimi Blue orba in celo vetilator za monitor. Če si nameravate v kratkem izboljšati hlajenje računalnika, si članek le oglejte. Nekatere od omenjenih komponent boste v Sloveniji sicer težko našli, a vseeno se vam lahko porodi kakšna zanimiva ideja.

3 komentarji

Dva BOrba na grafični

RipNet - Heh, po pravici povedano sem že dalj časa pričakoval, da se bo nekdo spomnil na grafikuljo pripopati dva Blue Orba, vse skupaj poslikati, in poskušati prodati OC javnosti kot zadnji dosežek modificiranja . No, končno so se zganili fantje pri RipNetu in se spravili nad ubogo GeForce2 GTS kartico, ter ji napopali po enega Blue Orba na vsako stran procesorja. Moram priznati, da kartica izgleda res vesoljsko, dejanska uporabnost takšne modifikacije pa je, vsaj po moje, vprašljiva. Slikice si oglejte tukaj (ker jih jaz ne morem uploadat na Slo-Tech - reinštalacija sistema).

1 komentar

Blue Orbi na prihodnjih Herculesovih grafikuljah

Insane Hardware - Čeprav Insane Hardware ni ravno znan po verodostojnosti podatkov ki jih razpošiljajo naokoli jim bomo glede te zadeve kar verjeli. Izvedeli so namreč, da sta Hercules in Thermaltake sklenila posebno pogodbo, po kateri bodo prihodnje Herculesove grafikulje (točneje, NV20) uporabljale posebno verzijo Blue Orba. Navadni Blue Orb je visok 25mm in tako blokira sosednjo PCI režo, toda posebna Hercules različica bo velika le 13mm.
V isti novici Insane Hardware omenja tudi informacijo, da bo Nvidia predstavila svoj novi čip na IDFju (Intel Developer Forum) 27. februarja. To se kar ujema s podatkom, da se bo masovna dobava Herculesovih...

8 komentarjev

Kompatiblinost z Blue Orbom

VodkaRedbull - Čeprav je Blue Orb zasnovan tako, da je kompatibilen z večino novih matičnih plošč in grafičnih kartic se še vedno najdejo modeli, na katere ga ne boste spravili. Zato se je pred nakupom dobro pozanimati o kompatibilnosti vaše platke/grafikulje s tem Thermaltakovim čudom. Na strani VodkaRedbull (huh ) so tako pripravili Blue Orb bazo. V njej zaenkrat še ni veliko komponent, toda ne dvomim, da se bo (tudi z vašo pomočjo) zadeva kmalu razširila!

0 komentarjev

Novi overclockerski kralj med GeForce2 MX karticami

Jaz - Na Chip.de so testirali Cardexpertovo GeForce2 MX kartico, seveda pa zadeva ne bi bila tako zanimiva, če bi se omejili samo na merjenje hitrosti. Kartico so torej temeljito overclockali in prišli do ugotovitve, da gre za eno izmed najbolj overclockabilnih GF2 MX kartic, saj so hitrost 5.5ns pomnilnika lahko dvignili na kar 250MHz (500MHz DDR). Njihov test (ki je, žal, v Nemščini) si lahko pogledate tukaj. Thnx, NiggerBob!

1 komentar

Hercules zamenjuje ventilatorje

HardOCP - Zelo veliko kupcev Herculesovih GeForce kartulj se je pritožilo zaradi odpovedovanaj ventilatorja na hladilniku, zato je podjetje naredilo edino pravo potezo ter ponudilo zastonj zamenjavo ventilatorja. Vse, kar morate narediti je izpolnitev tega obrazca in že vam bodo poslali novi ventilator. Mimogrede, nikjer ne zahtevajo kakega potrdila o nakupu, tako da si zastonj ventilator lahko priskrbi kdorkoli [;)].Popravek: zadeva zaenkrat velja samo v ZDA, upajmo, da se bodo kmalu zmigali tudi v Evropi [:(].

3 komentarji