»

Google Earth zdaj vidi pod vodo

SMH - Google je nadgradil svoje brezplačno orodje za pregledovanje Zemljinega površja s funkcionalnostjo, ki razkriva še zadnje neposlikane kotičke sveta. Odslej namreč Google vidi tudi pod vodo. Ne dobesedno, so pa s pomočjo barimetričnih podatkov, ki so jih jim posredovali inštituti, uspeli na karte in posnetke dorisati nagubanost podmorskega dna, globine in ostale kartografske podatke. Tako lahko sedaj pogledamo podvodna gorovja, oceanske hrbte, jarke, grebene in ostala čudesa, ki se skrivajo pod enotno gladino. Nekatera področja, denimo Veliki koralni greben v Avstraliji, so poslikali natačneje, druga pa še bodo. Za ogled potrebujete novo verzijo Google Earth, ki se je na spletu pojavila včeraj.

...

21 komentarjev

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev

PDA za ekstremne pogoje

Slashdot - Podjetje Node je razvilo PDA. A to ni kakršen koli dlančnik, to je Node Explore (fanfare [:D]). Napravica pa se od svojih šibkejših bratcev razlikuje predvsem po vodotesnoti - tako lahko namreč slednji s svojim vodoodpornim ohišjem deluje 3 metre pod vodno gladino, baterija pa ga lahko poganja do šest ur. Če torej nameravate svoj življenski kruh služiti kot potapljač v plitvih vodah, vam bo morda celo všeč. Slashdot.

4 komentarji

Kaj storiti z 80 mio USD?

Akvarij pred oknom

vir: U.S. Submarines
U.S. Submarines - Ste večni popotnik, ki želi odkrivati nove dežele, pokrajine in kulture? Vam v predalu leži 80 milijonov dolarjev? Če ste na prejšnji vprašanji odgovorili z da, si lahko kupite svojo lastno podmornico. Phoenix je luksuzno podvodno plovilo, v katerem je kar 470 kvadratnih metrov prostora in se lahko potopi do globine tristotih metrov. Poleg luksuzno opremljene notranjosti pa so v podmornici skriti tudi čolni, s katerim boste lahko pobegnili na samotno plažo.

21 komentarjev

Podvodna govorilnica je zakon!

Vnunet - Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste s svojo podvodno opremo opazovali vodno floro inu favno, pa ste si zaželeli izvedet, kaj se bo jutri zgodilo z esmeraldo? ('esmeralda': katerakoli osebnost iz katerekoli 'mehiške' nadaljevanke iz katerekoli dežele, po možnosti ženskega spola) Velikokrat? Tudi nam pri Slo-Techu.

Arm. Da Primož ne bo preveč jezen, raje preidimo k dejstvu: francoski telekom je iznašel telefonsko govorilnico, namenjeno uporabi pod vodo. Namenjena sicer ni ljubiteljem nanizank, ampak onim, ki velikokrat oz. poklicno delajo pod vodo. Sodeč po članku na vnunet-u (Klik!) bo potapljač, če se ne bi rad (še) utopil, ugriznil v poseben ventil (znalci podvodnega žargona, na pomoč), pritisnil gumb ter zamomljal svoje sporočilo, senzor pa naj bi ujel vibracije iz potapljačeve lobanje ter jih pretvoril v zvok. Signal se po kablih povzpne do boje na morski gladini, tam pa ga posreduje sistem po načinu GSM.

Čudno? Princip so že poskusili arheologi, ki so v aleksandrijskih...

5 komentarjev

"Želatinasta" tipkovnica

SystemLogic - Se je vam že kdaj zgodilo, da ste po dolgotrajnem in napornem igranju vaše priljubljene igre, ko ste si zaželeli malce osvežilne pijače le-ta zdrsnila iz prepotenih rok in se vam razlila po tipkovnici? Se vam je podoben primer že kdaj zgodil v službi, ko ste pili kavo? Se vam je že kdaj zgodilo, da vam je po uspešnem LAN Partyju tipkovnica padla iz rok, ter se na najtršem betonu razletela na prafaktorje? Da? Če spadate med take, potem je edina rešitev za vas nekakšna polivinilasta tipkovnica, ki ni občutljiva na tekočino in močne udarce. Poleg teh odlik, pa lahko tipkovnico enostavno zvijete in jo spravite v žep. Kar primerno za LAN partyje, kjer vedno primanjkuje polivinilastih vrečk. In kako se obnese pri igranju? Sam je nisem preizkusil, vendar po besedah avtorja testa na tej strani gotovo povsem solidno. Problem je spet samo v tem,...

2 komentarja