»

FreeCiv Intergalactic Tournament

Slo-Tech - V Kiberpipi pripravljamo prvi galaktični turnir v igri FreeCiv (svobodni naslednici legendarne Civilization). Turnir bo potekal v četrtek, 8. 1. 2004, v večernih urah, od 18.00 do 24.00. V tem času se bodo odigrale predvidoma tri do štiri igre.

Na voljo bo deset računalnikov z nameščeno igro FreeCiv. Če posedujete svoj prenosni računalnik ali pa ste pripravljeni prinesti svoj računalnik s seboj, prosim, pišite organizatorju. Prijave so obvezne, saj sprejemamo udeležence do zasedbe vseh mest. Prijave, pritožbe ali kar koli vam že pade na pamet, zbira Maurizio.

3 komentarji

CD prostega programja za Windows

Kiberpipa - V Kiberpipi smo pripravili peto kompilacijo prostega programja za Windows, namenjenega predvsem tistim, ki se s takšnim programjem srečujejo prvič.

Na njem se med drugim najde tudi pisarniški paket OpenOffice 1.0 in 1.1rc3, spletni brskalnik Mozilla 1.4, grafični program Gimp 1.2.5, program za tridimenzionalno risanje Blender 2.28, program za pretvarjanje videa VirtualDub, program za pogled v vesolje Celestia, najučinkovitejši pakirni program 7-zip, poleg tega pa še nekaj prosto dostopnih iger, kot npr. FreeCiv (svobodna civilizacija).

Skratka, če želite narediti svoj prvi korak v svet prostega programja, je to najlažja pot. Seveda lahko...

24 komentarjev

Zgodovina Freeciva

Slashdot - Kje se je začela zgodovina ene najpopularnejših muliplayer iger za Linux (in mnogo drugih OSjev) FreeCiv? V temle članku je razloženo, kako se v bistvu open source igre sploh razvijajo. Piše tudi o tem, zakaj je FreeCiv ena redkih multiplayer iger v katerih je nemogoče goljufati, tudi če se zelo trudite. Zvedeli boste zakaj FreeCiv (in kaka druga open source igra) ni enako igrabilna kot njene komercialne inačice. In kaj je največji problem svobodne civilizacije? Delajo jo predvsem programerji in strašansko jim manjka ustvarjlcev zvokov in grafike.

3 komentarji

Linux kot igričarski sistem?

Slashdot - Do nedavnega je bil Linux sistem, ki je bil namenjen izključno delovnim postajam in spletnim strežnikom, vendar pa bo moral Linux podpreti še nekaj stvari, če se bo hotel uveljaviti med širšo uporabniško srenjo - med drugim tudi igre. Teh je sicer v izobilju, vendar pa prevladujejo bolj razne Open Source igrice, ki pa niso ravno najbolj zanimive, saj se človek hitro naveliča igranja stotih vrst pasjanse, minolovca in podobnih že videnih stvari. Sicer obstajajo tudi izjeme, kot so Tux Racer, X-Plane (pošten simulator, ki v kratkem pride na Linux), BZflag ter ostale, vendar pa številni še vedno prisegajo na igranje iger, ki smo jih navajeni iz okolja Windows. Ti imajo na voljo emulator WINE, kmalu pa se mu bo pridružila povsem prilagojena različica Linuxa, ki bo namenjena izključno igričarjem. To različico pripravlja podjetje MandrakeSoft v sodelovanjem s TransGaming. Njihov izdelek bo prišel na prodajne police novembra, imenoval pa se bo Mandrake Linux Gamer Edition. Osnovan bo na...

25 komentarjev

Ximian .NET?

CNet - dotNET je zelo vroča tema zadnje čase. Ximian bo očitno v ponedeljek najavil nov produkt, ki naj bi tekmoval z (ali vključeval?) .NET. Več o vsem skupaj piše v temle članku. Vprašanji, ki se zastavljata sta dve: ali lahko open source community dovolj hitro ustvari nadomestek za .NET in ali je možno, da bo MS spet (kljub drugačnim obljubam) .NET priklenil na svoje platforme.

0 komentarjev

Open source igre na Linuxu

Linux Journal - Vem, da je Slo-tech bolj resno usmerjen projekt in da nebi smel pisati o igricah, vendar moram, ker se vse skupaj nanaša na Linux in na Open source. Poleg tega pa Linuxaši prav hrepenijo po zabavi in so pripravljeni podpreti vsak komercialen projekt a la Quake 3 za Linux, samo da bi imeli čim manj opravka z Microsoftovimi operacijskimi sistemi. No morda sem malce zapretiraval... Skratka vsak človek se slej ko prej nažre komercialnih naslovov in si kmalu zaželi nekaj preprostejšega in zabavnejšega (samo poglejte si npr. Deluxe Ski Jumping). Tako je tudi na Linuxu. Res je, da igrice dobimo že zraven distirbucij (Red Hat, Caldera, SuSE, ...), vendar se človek kmalu naveliča pasjanse, minolovca, kače in drugih stvari. Če spadate med tiste, ki bi se radi igračkali tudi na Linuxu, potem obiščite to stran in si zastonj snemite špile. Ne pričakujte sicer kakih Quakov ali Unrealov, prej kakšne preprostejše arkade. Skratka nič ni boljšega, kot cel dan pisati kodo kakega Linuxaškega programa...

0 komentarjev