»

SiS razpada

X-Bit Labs - Ne dobesedno. Različni računalniški viri so danes potrdili, da je podjetje SiS formiralo novo podjetje, ki bo zadolženo izključno za izdelavo in razvoj grafičnih procesorjev. Novoustanovljeno podjetje se bo imenovalo Xabre in se bo promoviralo popolnoma samostojno, kar nakazuje že SiS-ov nakup domene Xabre.com, kjer ime SiS skorajda ni omenjeno. Zazdaj se podjetje ukvarja s proizvodnjo Xabre600 kartic, proti koncu leta pa lahko bojda pričakujemo tudi XabreII. Več o tem.

Seveda bo SiS ostal in še vedno izdeloval ostale izdelke, ki so jih dozdaj.

9 komentarjev

Swiftech MCX462+

Tweak Town - Naši mlinčki se vse bolj grejejo (zaradi navijanja, kakopak) in potrebujejo vedno boljše hlajenje, tako da poznamo že obilico hladilnikov, od takih ki imajo le hladilna rebra, pa do hladilnikov ki na sebi nosijo 80mm ventilatorje ali še večje zverine.

Swiftechova iznajdba spada v drugo skupino. Zanimivost tega hladilnika je to, da nima hladilnih reber, temveč 371 majhnih aluminijatsih palčk, ki ležijo na bakrenem dnu. Da bi izboljšali hlajenje, so na vsako to palčko vrezali še navoje, ki zagotovijo večjo površino in posledično tudi boljše hlajenje. Vsaka stvar ima tudi temno plat in v našem primeru je to cena, ki znaša skoraj 50 ameriških dolarjev. Poleg tega, pa moramo dokupiti še 70mm oz. 80mm ventilator. Klik!

0 komentarjev

Vodni bloki na kupu

HardOCP - Da, da, nedvomno je konec tistih časov, ko smo vodno hlajenje naših mlinčkov šteli pod eksotiko. V želji po iztisku še tistih zadnji megahercev, postaja vodno hlajenje namreč vedno bolj zanimivo in uporabljano tudi pri povprečnih uporabnikih. In brez vodnih blokov pri takem športu pač ne gre. Pravi overclockerji po duši, si jih sicer naredijo sami, vsem ki pa nimate toliko časa ali znanja, pa so na voljo tudi že sestavljeni kompleti.

Na HardOCP so vzeli na test kar devetnajst vodnih blokov in jih dodobra izmučili, saj so jih spojili s trenutno najbolj vročima Pentium in Athlonom na trgu. Vsekakor zanimiv test, škoda je le, da jih večina ni dobavljiva v materi Kokoški.

0 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Micron kupuje Hynix?

EETimes - Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, ki ima pod kapo več kot eno milijardo ameriških dolarjev sredstev za nakup konkurentov, se pogovarja s podjetjem Hynix o poslovnem sodelovanju. Hynix je podjetje (njihove pomnilniške module boste našli na ATIjevih produktih), ki se ponaša z zelo neprofitnim delovanjem, saj svoje izdelke prodaja dobesedno po dumpinških cenah. Medtem ko podjetje druge proizvajalce prisiljuje v nižanje cen, se podjetje ukvarja z ogromnimi izgubami (okoli sedem milijard dolarjev jih že ima). Micron se pogovarja o nakupu Hynixa, a problem je, da čisto noben od borznih analitikov ne vidi večje koristi v tem početju. Je to odgovor na grožnje, da se bosta združila Infineon ter Toshiba? Sicer ima pa najbrž Micron nekaj drugega v načrtu: Nakup podjetja Hynix dobesedno za drobiž, s čimer si posledično zagotovi višje cene ter posledično večji profit na trgu, ker Hynix ne bo več imel pogojev nižanja cen. Micron nato samo še razproda ter zapre podjetje....

0 komentarjev

Vodno hlajenje n-tič

Void Your Warranty - Če podjetja Swiftech še ne poznate, potem pobrskajte malo po arhivu novic in takoj vam bo jasno s čim se podjetje ukvarja. V eni izmed prejšnjih novic sem predstavil Swiftechov zelo učinkovit hladilnik, ki se lahko spopade tudi s takimi težkokategonrniki, kot so Alphe in GlobalWini, vendar pa proizvodnja hladilnikov ni edina stvar s katero se podjetje ukvarja. S popularizacijo raznovrstnih vodnih sistemov za kar najboljše hlajenje procesorja so se začeli ukvarjati tudi s proizvodnjo le-teh. Rezultat truda Swiftechovih inženirjev si lahko ogledate tukaj, kjer so opisali njihov sistem za vodno hlajenje, ki ga lahko enostavno vgradite v ohišje. Problem je edino vodni blok, ki je sestavljen iz aluminija in bakra. Res je sicer, da je aluminij posebno obdelan, da nebi...

0 komentarjev

Infinipro AquaCool vodno hlajenje

Dan's DATA - Vodno hlajenje je tisti način hlajenja, ki se trenutno vedno bolj uveljavlja med raznimi zanesenjaki oz. navijalci (overclockerji). Vendar pa overclocker ni pravi overclocker, če si vodnega hlajenja ne naredi sam. "Ampak jaz nimam volje/znanja, da bi si lahko sam naredil sistem za vodno hlajenje", boste porekli nekateri. Nič panike, tudi za take se najde rešitev, samo potem boste malo manj pravi overclockerji . No ja, kakorkoli že, včasih je oral ledino Senfujev sistem, ki je za svojo ceno nudil kar veliko, potem pa so ga začeli posnemati številni posnemovalci. Ravno enega izmed posnemovalcev so stestirali na Dan's Data. Kaj so ugotovili? AquaCool je dobra konkurenca ostalim komercialnim hlajenjem, vendar pa ima tudi svoje muhe (ne ravno bleščeča črpalka). Kako je Dan prišel do tega zaključka, si lahko ogledate v njegovemu podrobnemu opisu.

0 komentarjev

Cheapass vodno hlajenje

Spode's Abode - Dr. Surlyjoe že kar nekaj časa packa svoje vodno hlajenje sisteme in se smeje celotni overclockerski skupnosti, ki plačuje mastne denarce za svoje hladilne sisteme. Za Surlyjoa bi lahko rekli, da je praktičen in iznajdljiv človek in živi dokaz, da se da tudi najbolj komplicirane stvari poenostaviti do te mere, da postanejo dostopne dobesedno vsakemu bebcu. Če tipa in njegovega dela še ne poznate, potem je njegova zadnja stvaritev kar primerna, da vas seznani z njegovim načinom dela. Grdo, ampak efektivno je izraz, ki ste ga iskali .

0 komentarjev

Kako speči procesor?

Dan's DATA - Kako? Dobite si vodno hlajenje, kjer sta blok in hladilnik iz različnih kovin (aluminij in baker, recimo) in ga pustite delovati pol leta. Po pol leta bi morali imeti črn procesor, zaradi elektro - korozije razjeden vodni blok, ki je zraven tega še zelen od alg. Kako bi stvar morala izgledati, pa lahko vidite tukaj.

0 komentarjev

Mega Alpha

Maximum 3D - Heh, če ste dosedaj mislili, da so Golden Orbi vrhunec masivnosti zračnih hladilnikov, potem zagotovo še niste videli kakšne Alphe ali GlobalWina. Predvsem Alphe so znane po svoji ogromni masi in tudi hladilni moči, model P612TM60 pa sodi v sam vrh ponudbe tega podjetja. V bistvu gre za SECC/SEPP hladilnik, tako da veliki večini uporabnikov že zaradi tega ne bo zanimiv, toda naš server ( v katerem se svaljka Athlon 550 ) se ga zagotovo ne bi branil. Če sta vas spodnji sliki impresionirali, potem si vsekakor oglejte tudi test!

1 komentar