»

IEEE: Najpopularnejši jeziki ostajajo Python, C, C++ in C#

IEEE Spectrum - IEEE že devet let vsako poletje objavi lestvico najpopularnejših programskih jezikov, ki se v tem času zanemarljivo spreminja. Tudi letos je na prvem mestu priljubljenih jezikov Python, ki mu sledi družinica C, C++ in C#. Za njimi so se zvrstili še Java, SQL, JavaScript, R in HTML. Ta vrstni je enak že leta, jeziki le občasno medsebojno zamenjajo mesta.

Prav tako se vrstni red pošteno premeša, če se osredotočimo na specifične uporabe. Pri zaposlitvah, kar so ocenili zgolj iz portalov IEEE Jobs Site in CareerBuilder, so najuporabnejši SQL, Java in Python. Pri tem je SQL tako visoko zato, ker ga večina oglasov omeni poleg glavnega jezika, katerega znanje pričakujejo od kandidatov. V oglasih še vedno najdemo tudi znanje zbirnika, medtem ko so specializirani višji jeziki (R, Julia) zahtevani glede na konkretne potrebe.

Lestvico priljubljenosti jezikov IEEE oblikuje iz več indikatorjev: Google Search, Twitter, Stack Overflow, Reddit, IEEE Xplore Digital Library, IEEE Job Site,...

77 komentarjev

Na vrhu nič novega, Python ostaja najpriljubljenejši

Slo-Tech - IEEE že sedem let zapovrstjo objavlja lestvico najpopularnejših programskih jezikov, v katerih se je v preteklem letu največ programiralo. Tega seveda ni možno neposredno pogledati, zato uporabljajo 11 različnih indikatorjev iz različnih spletnih virov. Merili so priljubljenost 55 jezikov in ugotovili, da se v primerjavi z minulim letom kaj dosti ni spremenilo. Na prvem mestu je še vedno Python, sledijo pa mu Java, C, C++ in JavaScript. Prva štiri mesta so zasedli isti jeziki kakor lani, peto in šesto mesto pa sta JavaScript in R zamenjala.

Velik skok je uspel Arduinu, ki se je znašel na sedmem mestu. Arduino sicer tehnično gledano ni jezik, a je pri programiranju za to platformo v varianti C/C++ to termin, pod katerim ljudje iščejo (in najdejo) primere. Ali je Python res tako zalo razširjen, kakor kažejo indikatorji, se že dolgo krešejo mnenja. Ker je eden prvih jezikov, v katerih se tudi poučuje, veliko povpraševanja ustvarijo študentje. Svoj čas je bil BASIC zelo popularen, a...

33 komentarjev

IEEE: najpriljubljenejši jezik je Python

Slo-Tech - IEEE Spectrum je objavil že šesto letno razvrstitev jezikov po priljubljenosti, ki je letos uporabljala nekoliko drugačno metodologijo kot doslej. Podatke so zbrali iz osmih virov in pri tem primerjali 11 metrik, s čimer so želeli biti čim bolj objektivni. Rezultati pa niso precej drugačni kot v minuli letih.

Na prvem mestu je Python, ki je z naskokom prvi jezik na številnih področjih. Sledita mu Java in C, z večjim zaostankom pa sledijo še C++, R, JavaScript, C#, Matlab, Swift in Go. Pythonova popularnost izvira iz njegove enostavnosti...

22 komentarjev

Najbolj priljubljeni in osovraženi programski jeziki

Najbolj všečni

Slo-Tech - Stack Overflow je objavil vsakoletno analizo svojih uporabnikov in prispevkov, ki razkriva veliko informacij o trenutnih trendih na področju programiranja. V raziskavi je sodelovalo 90.000 razvijalcev, ki uporabljajo Stack Overflow. Rezultati kažejo, da večjih sprememb od lanskega leta ni bilo.

Med najpopularnejšimi večnamenskimi jeziki ostajata Python na četrtem mestu in JavaScript na...

69 komentarjev

Python najbolj vroč programski jezik

Slo-Tech - IEEE Spectrum je objavil vsakoletno lestvico najbolj vročih programskih jezikov, v katerih so 47 programskih jezikov razvrstili po njihovi priljubljenosti. V resnici je lestvic več, ker imajo jeziki različno zgodovino, namen in uporabo. Tako jih lahko razvrstimo glede na platforme - splet, mobilne, poslovne, embedded - in poljubno obtežimo glede na vir podatkov - Google, Github, Stack Overflow, Reddit itd. Končni rezultat je tako odvisen od nastavljenih parametrov, več o metodologiji pa si lahko preberemo v izčrpnem opisu.

In rezultat? Na privzeti lestvici, ki naj bi najbolje odsevala interese tipičnega člana IEEE, so na prvih treh mestih Python, C++ in C. V prvi deseterici najdemo še Javo, C#, PHP, R, JavaScript, Go in zbirnik. Python je bil na vrhu...

122 komentarjev

Prihodnost JavaScripta

reddit - JavaScript ni pretirano čislan programski jezik, večina nas je še vedno pod vtisom težav, ki so ga težile pri starejših brskalnikih, ampak odkar ga je pod okrijle vzela Ecma, se stvari izbolšujejo. JavaScript 2, ki ga snuje skupina neodvisnih stokovnjakov ter predstavnov Adobe, Microsofta in Mozille, bo tako vseboval kar nekaj novih jezikovnih konstruktov, naprimer iteratorje, generatorje in transformacije seznamov (list comprehension), dobro poznane že iz Pythona.

Zadnje čase se vsi zgledujejo po Pythonu, najprej C#, sedaj tole. Kdo bo naslednji? (Na tem mestu me ni potrebno raztrgati, vem, Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj. Niste imeli v mislih Lispa? Smola, kajti Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj.)

9 komentarjev

Ruby - programski jezik

Slashdot - Kljub že kar lepemu številu programskih jezikov, se še vedno pojavljajo novi. Vendar ti novi programski jeziki v večini primerov niso namenjeni vsestranskemu programiranju (C++), ampak so namenjeni le nekateremu ožjemu področju. Eden izmed novincev je programski jezik Ruby, ki je bil narejen na Japonskem in je nekakšna variacija na Perl in tudi druge programske jezike, kot so C++ in Python. Po besedah avtorja članka je Ruby dokaj preprost in lahek za uporabo, vendar zelo močno orodje za uporabo. Če vas Ruby zanima, potem oddeskajte na to stran, kjer boste našli kratko lekcijo, ter nekaj povezav do ostalih virov. Ampak začetnega "Hello world" se pa še vedno ne boste morali znebiti :).
Za novopečene programerje bi še dodal, da se raje za nekaj dni ustavite na enem primeru, kot pa da bi na hitro preleteli vse skupaj, saj boste drugače odnesli zelo malo ali skoraj nič. Sam se spomnim, ko sem se učil programiranja v HTML, JavaScriptu in Javi in sem v vsej svoji zagnanosti na hitro...

3 komentarji