»

Netflix drugo četrtletje zapovrstjo z izgubo naročnikov

The Wall Street Journal - Tudi v drugem letošnjem četrtletju je Netflix zabeležil padec števila naročnikov, kar je prvikrat, da se je negativni trend vlekel več kot eno četrtletje. Potem ko je v prvem letošnjem kvartalu izgubil 200.000 naročnikov, je v drugem izgubo poglobil na 970.000 naročnikov. Trenutno ima Netflix 220,6 milijona naročnikov. Zmanjšanje njihovega števila je povzročilo tudi upočasnitev rasti prihodkov in dobička. V minulih treh mesecih je Netflix povečal prihodke le za 8,6 odstotka na 8 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja 15 odstotkov nižji kot četrtletje pred tem. Čisti dobiček se je sicer povečal za 6,5 odstotka na 1,35 milijarde dolarjev.

Netflix je zmanjšanje števila naročnikov predstavil kot uspeh. Napovedovali so bili upad za dva milijona, zato je polovico manjši odliv investitorje navdušil, tečaj delnice pa je poletel za 7,4 odstotka. Podjetje se namreč sorazmerno uspešno sooča s konkurenco in z inflacijo, hkrati pa uspešno odkriva nove načine monetizacije....

101 komentar

Electronic Arts naprodaj

Slo-Tech - Igralni gigant Electronic Arts je naprodaj in se že pogovarja z več potencialnimi snubci, ki bi podjetje kupili ali pa se z njim združili. Trenutno so glavni kandidati Disney, Apple, Amazon in Comcast, najresnejši pa naj bi bil prav slednji. Electronic Arts se z njim pogaja vse od najave Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda. Nezanemarljive možnosti pa ima tudi Apple.

Electronic Arts si želi, da bi tudi po prevzemu oziroma nakupu na čelu mogel ostati Andrew Wilson. EA je že marca stopil v stik z Disneyjem, ali bi lahko sodelovanje poglobili (trenutno gre v glavnem za licence), a Disney tedaj ni bil najbolj navdušen. Trenutno je v igri morebitna združitev z Disneyjevim ESPN-jem. Resnejši so pogovori s Comcastom, ki ima v lasti tudi NBCUniversal. Načeloma je bilo že dogovorjeno, da bo Brian Roberts obdržal večinski nadzor nad novim podjetjem, Wilson pa bi ostal izvršni direktor. Na koncu se je zataknilo pri ceni in organizacijski strukturi, zato je minuli teden dogovor padel...

16 komentarjev

Črni oblaki nad Netflixom

Slo-Tech - Netflixovi delničarji so se danes soočili z znatnim upadom vrednosti svojega premoženja, ko je delnica zaradi slabih poslovnih rezultatov podjetja zgrmela za 35 odstotkov. Izvršni direktor podjetja je včeraj razkril nič kaj vzpodbudne rezultate, saj je podjetje prvikrat v tem desetletju beležilo padec števila naročnikov. V prvem letošnjem kvartalu so izgubili 200.000 naročnikov, do konca polletja pa naj bi jih odšlo še dva milijona. Razloga sta dva: sankcije zoper Rusijo in množično deljenje gesel med obstoječimi uporabniki.

Netflix ima trenutno 221,6 milijona uporabnikov, torej se je njihovo število zmanjšalo za en promil. A po drugi strani so pričakovali enoodstoten prirast števila uporabnikov. Dodatno naj bi Netflix uporabljalo še 100 milijonov uporabnikov z izposojenimi gesli, nad čemer podjetje seveda ni navdušeno. Njihov delež se sicer ne spreminja bistveno, a predstavlja strop za rast. Tudi konec covidnih karanten in zapiranj javnega življenja povzroča nekaj odpovedi...

52 komentarjev

Prodaja videoiger dosega rekorde

Slika: statista.com

Slo-Tech - Glede na zapovedi o ostajanju doma rezultati niti ni presenetljiv. V minulem četrtletju je prodaja videoiger dosegla rekorde. V ZDA so zanje potrošili 10,9 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so levji delež porabili za dejanske naslove, torej igre, in sicer 9,6 milijona dolarjev. Nekoliko, za dva odstotka, je zrasla tudi prodaja strojne opreme za igre na 773 milijonov dolarjev, medtem ko je prodaja pripadajoče opreme zrasla na 503 milijone dolarjev. To se je odrazilo tudi na borzi, saj so delnice proizvajalcev igre med vsesplošnim padanjem tečajem rasle. Activision Blizzard je letos pridobil že 23 odstotkov, Electronic Arts 8,9 odstotka in Take-Two 7,4 odstotka. Ameriški trg (merjeno z indeksom S&P 500) je v tem času izgubil 12 odstotkov. Najbolj prodajane igre so bile New Horizons, Call of Duty: Modern Warfare, DOOM Eternal, Grand Theft Auto V, Dragon Ball Z: Kakarot, Fortnite, Minecraft, MLB The Show 20, in NBA 2K20.

Medtem se je...

10 komentarjev

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča

Slo-Tech - Nielsen Music je objavil polletno poročilo o prodaji glasbe v ZDA, ki razkriva večinoma pričakovane trende, med nenavadnejše pa gotovo štejemo vztrajno rast prodaje gramofonskih plošč. Ta traja že dobrih osem let.

V zadnjih šestih mesecih se je prodaja glasbe v vseh možnih oblikah in na vseh nosilcih v ZDA povečala za 14 odstotkov in je dosegla 260 milijonov dolarjev. Levji delež je odpadel na neposredno predvajanje (streaming), kjer je rast 92-odstotna. V pol leta so ljudje na ta način kupili 135 milijard skladb. Skupno je rast prodaje prek digitalnih medijev (prodaja in streaming skupaj)...

111 komentarjev

Microsoftovo četrtletje brez večjih presežkov

Microsoft - Izteklo se je drugo četrtletje v fiskalnem letu 2015 za Microsoft, ki je danes razkril svoje poslovne rezultate za minule tri mesece. Prihodki so v primerjavi s preteklim letom zrasli, dobiček pa je malo padel. Prodaja strojne opreme je bila Microsoftova najmočnejša karta, medtem ko je Windows razočaral.

V zadnjem kvartalu so prodali za 26,5 milijarde dolarjev blaga in storitev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za dva odstotka in je znašal 7,8 milijarde dolarjev. Glavni razlog za upad so stroški zaradi reorganizacije in nakupa dela Nokie, ki so čisti dobiček potisnili na 10 odstotkov nižjo raven kot lani, torej na 5,6 milijarde dolarjev.

Prodaja Surface 3 teče odlično, saj so prihodki iz te skupine (vse...

3 komentarji

Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

GameSpot - September je bil po dolgem času spet izjemno uspešen za prodajalce računalniških iger, konzol in pripadajoče opreme. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja v ZDA zrasla za 27 odstotkov in dosegla 1,1 milijarde dolarjev; če pa prištejemo še prodajo rabljenih iger in izposojo, se približamo že 1,9 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je celotna rast prodaje posledica enega samega naslova. Gre seveda za Grand Theft Auto 5, ki je v pičlem tednu nabral milijardo dolarjev prihodkov. Tako je bila celotna rast skoncentrirana na konzolski trg, ki je zrasel za 52 odstotkov na 750 milijonov dolarjev. (Pozor, prodaja GTA 5 velja za cel svet, podatki o rasti in skupnem znesku pa se nanašajo na ZDA.) Prodaja...

21 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

Paramount dovolil posodo filmov

Los Angeles Times - Hollywoodski studii se počasi le privajajo na možnosti interneta in nove načine služenja denarja, ki jim jih ta ponuja. Warner Bros., Universal Pictures in 20th Century Fox so že pred časom uvideli uporabnost, a so dobro idejo realizirali slabo. Z Netflixom in Redboxom so podpisali dogovore o izposoji novih filmov, a so postavili nerazumno omejitev, da je ta dovoljena šele 28 dni po izidu filma na DVD-ju. Četrti studijski velikan Paramount se je odločil za drugačno taktiko in te omejitve niso zahtevali.

Podpisali so pogodbo z Redboxom, po kateri bodo njihovi filmi takoj po izidu na DVD-ju na posodo. Kot pravijo, so izvedli analize in ugotovili, da 28-dnevno okno ne bi povečalo prodaje filmov. Nasprotno, posojanje filmov na Redboxu pravzaprav povečuje njihov zaslužek, so ugotovili.

Pogodba velja do konca leta 2014, v tem času pa bo Paramount dobil odstotke od vsakega izposojenega naslova in zagotovljen prodajni prostor v Redboxovih kioskih. V štirih letih naj bi s tem zaslužili...

8 komentarjev