»

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

Spet en poskus zaščite

The Register - Kot sem pred časom že nekajkrat poročal, gre kopiranje glasbenih CD-jev mnogim v nos. Tako sta se pojavili vsaj dve tehnologiji, ki naj bi to onemogočili, verjetno je najbolj znan primer White Lillies Islanda Natalie Imbruglia, ki naj bi bil zaščiten, mp3-ji pa so bili na voljo že pred izidom
No, sedaj se je v (križarsko) vojno odpravil Philips, in sicer s svojo idejo, da naj bi se na zaščitene CD-je (kako naj bi bili zaščiteni, meni v članku ni uspelo razbrati), posebej napisali, da so zaščiteni in umaknili Compact Disk logo.. Če vas zanima več, in se iz članka sploh kaj znajdete, si ga lahko ogledate tukaj.

11 komentarjev

Še eno obsevanje nalepke

The Tech Zone - Kako osvetliti prostor za nalepko (in tudi nalepko samo), ste se lahko naučili že iz prejšnje novice, vendar prej opisan postopek zahteva kar nekaj ročnih spretnosti, kot so vgradnja pleksi stekla in natančen izrez tega kvadratka, ki je kar zahteven, če hočete delo opraviti natančno. Če dvomite v svoje sposobnosti rezanja, pa si lahko ogledate komplet, ki so ga opisali na tej strani. Vse kar morate narediti je, da v prostor za nalepko izvrtate luknjo, vstavite LED diodo in vse skupaj prekrijete z nalepko. Rezultat pri tem kompletu sicer ni tako čudovit, kot pri prej opisanemu AMK-jevemu, vendar saj veste - za malo truda tudi malo muzike. Odločitev, kateri postopek boste uporabili pa je še vedno v vaših rokah.

0 komentarjev

OS diskriminacija

The Register - Še pomnite, tovariši, moje zadnje novice o CDju Natalie Imbruglia, ki naj bi kot prvi uporabljal novo zaščito proti ripanju oz. branju CDja v računalniški enoti?

No, na stran dejstvo, da je bil priložen predvajalnik za Okna ter je bilo branje na drugih operacijskih sistemih 'privzeto nemogoče', pa se je založnik BMG odločil, da bo vsem, ki to želijo, zakodirane CDje zamenjal z nezaščitenimi. V nadalje naj sicer bi uporabljali taisto zaščito, vendar bodo na to, hec, kupce upozarjali z nalepko na škatli. Klik!

Še majčkena zanimivost: ko sem prejšnjo novico pisal, je bila v viru omenjena neka nova zaščita, ki naredi TOC računalniku neberljiv -- tokrat pa na The Register piše, da gre za 'klasično' Cactus zaščito, ki sistematično poškoduje oz. modificira določene sledi, zaradi česar naj bi bilo predvajanje v računalniški komponenti 'pokajoče'. ...

1 komentar

Protipiratska audio zaščita deluje na Linuxu

The Register - Torej, Natalie Imbruglia je izdala svoj album, ki prvi uporablja Cactus Data Shield zaščito proti kopiranju. Slednja deluje tako, da je na CDju 'poškodovan' TOC (table of contents) oz. tabela, kjer so zapisane lokacije podatkov. Ta CD naj bi bil torej ne-delujoč na PCjih.

Ampak. Vrli založnik je pridodal še -- predvajalnik za Okna. CD je zatorej možno uporabljati (ter odluščiti glasbo) na najbolj razširjenem namiznem operacijskem sistemu, medtem ko to ni mogoče (beri: zaščita dejansko deluje) na Macih in Linuxu. Verjetno mi ni potrebno omenjati, da sta omenjena OSa v manjšini. Jok.

3 komentarji

Bertelsmann kupil Cactus licenco

The Register - Gotovo se še spomnite Tomijeve novice, v kateri se je malce dotaknil najnovejšega "anti-rip" sistema Cactus, ki ga je izdelalo izraelsko podjetje Midbar. Okrog Cactusa so se razširile razne govorice, da naj bi uničeval zvočnike, vendar podjetje Midbar zaenkrat vse te govorice zanika. Vendar govorice gor ali dol, Cactus je postal precej zanimiv za nekatere založnike. Prvi ga je opazil Sony, sedaj pa so se zanj odločili še pri Bertelsmannu, kjer ga bodo uporabili v svoji podružnici Sonopress. Kot morda že veste, Cactus uporablja precej zvito zaščito, saj dodaja skladbam šum, ki pa ga sistemi proti šumu v CD predvajalnikih izničijo. Nekateri poznavalci sicer pravijo, da glasba s tako zaščito ni nikoli takšna, kot bi morala biti, vendar za večino uporabnikov kvaliteta ustreza. Kakor hitro pa ploščo vstavimo v računalniško CD enoto, pa le-ta CD-ja predstavi kot skupek podatkov. Če se odločimo, da bomo CD ripali, bomo dobili skladbe, ki bodo vsebovale ogromno šuma. Cactus tehnologija pa...

1 komentar