»

Western Digital zaradi prodaje diskov SMR tožen

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem se je razvedelo, da so vsi trije veliki proizvajalci diskov ponujali diske s tehnologijo SMR, ne da bi uporabniki to vedeli. Diski s SMR so za proizvajalca cenejši, saj lahko na magnetno ploščo zapišejo več podatkov, ker se sledi deloma prekrivajo. To pa ima tudi negativne vplive na zmogljivost, saj so taki diski počasnejši in zato manj primerno za vsakodnevno intenzivno rabo. Western Digital, Seagate in Toshiba so se zato znašli pod plazom kritik.

V namizne računalnike so jih vgrajevali vsi, še bolj predrzen pa je bil Western Digital, ki je diske s SMR vgrajeval tudi v sisteme NAS (Network Attached Storage). Konkurenca tega ni počela. Seagate je na primer izrecno zanikal, da bi bili njihovi disk Ironwolf (za NAS) tipa SMR, temveč so konvencionalni CMR. Ker so diski za NAS namenjeni uporabi tudi v RAID-u in podobnih poljih, so potrošniki zoper Western Digital vložili skupinsko tožbo. V njej podjetju očitajo, da je tehnologija SMR in s tem tudi diski družine...

42 komentarjev

Proizvajalci diskov zaloteni pri zavajanju s SMR tehnologijo

Ars Technica - Pred časom se je na spletu pojavila razprava o tem ali ponudniki trdih diskov potihem prodajajo manj zmogljive SMR (Shingled Magnetic Recording) diske kot CMR (Conventional Magnetic Recording). SMR diski so manj zmogljivi, za proizvajalce pa nekoliko bolj profitabilni. Na enako število magnetnih plošč zapisujejo podatke bolj gosto in sicer tako, da vsak naslednji magnetni zapis deloma prekrije prejšnjega. Skratka, več terabajtov na enaki količini materiala. Slednje precej zakomplicira zapisovanje, zaradi česar so SMR diski primerni za bolj zaledne vloge, denimo pri arhiviranju. Početja so osumljeni Western Digital, Seagate in Toshiba.

Šlo naj bi zato, da so proizvajalci SMR diske - ne da bi to omenili - začeli vgrajevati v namizne računalnike, spet drugi so trdili, da so se znašli tudi v nekaterih shrambah NAS, kar je povzročalo težave pri njihovem delovanju v RAID polju. SMR disk namreč podatke pred pisanjem shranjuje v predpomnilnik, ki je del samega diska in jih šele na to...

84 komentarjev

Toshiba pokazala 16-TB disk

Slo-Tech - Toshiba res ne sodi med največje proizvajalce diskov, je pa zato predstavila največji klasični disk doslej. V nemškem Düsseldorfu so predstavili novo serijo diskov MG08, v kateri najdemo tudi 16-TB predstavnika. Novi disk ima plošče, ki se vrtijo s hitrostjo 7200 obratov na minuto, 512 Mb predpomnilnika in deklariran čas med napakami (MTBF) 2,5 milijona ur. Disk meri standardnih 3,5 palca. Na prodaj bo še v tem četrtletju, cena pa še ni znana. Disk bo imel devet plošč.

Za doseganje visokih kapacitet proizvajalci uporabljajo različne tehnologije. Toshibin disk bo uporabljal klasični magnetni zapis (CMR - conventional magnetic recording), je pa polnjen s helijem, da so lahko plošče bliže druga drugi. CMR se je včasih imenoval tudi PMR (perpendicular magnetic recording), a ga danes spričo obstoja še kompleksnejših tehnik imenujemo...

32 komentarjev

Prihodnost diskov svetla in tehnološko zanimiva

Slo-Tech - Mednarodno združenje proizvajalcev opreme in materialov za diske (IDEMA) je izdalo nov časovni okvir, v katerem napoveduje diske s kapaciteto 100 TB v prihodnjih desetih letih. Da se bo to zgodilo, pa bo treba rešiti še nekaj tehnoloških izzivov.

Zviševanje gostote zapisa podatkov na magnetnih ploščah terja domiselne trike, ker preprosto tiščanje bitov čedalje bliže ne deluje. Rekordna gostota zapisa je trenutno okrog enega terabita na kvadratni palec, kar bo treba v naslednjih desetih letih podeseteriti.

O prvih tehnologijah na tej poti smo že pisali. Več magnetnih plošč v enako ohišje lahko shranimo, če jih namestimo bliže, kar terja polnjenje diskov s helijem. Ta ima nižjo gostoto in višjo toploto prevodnost, zato povzroča manj upora in segrevanja, a še...

115 komentarjev

Osem terabajtov brez helija iz Seagata

Seagate - Seagate nadaljuje postavljanje rekordov v gostoti zapisa podatkov. Predstavili so disk, ki zmore shraniti 8 TB podatkov, kar je tretjino več od njihovega dosedanjega rekorderja. Pri tem povejmo, da so se izognili uporabi helija, ki jo je vpeljal Western Digital, ampak so raje uporabili SMR.

Bližanje fizikalnim omejitvam pri gostoti zapisa podatkov na magnetne nosilce terja uporabo trikov, da lahko na enako velike plošče stlačimo več. Konkurenca se je tega lotila s polnjenem diskov s helijem, ki je pravzaprav precej okoren način. Ker je helij lažji in povzroča manj upora, je mogoče v enako prostornino stlačiti več magnetnih plošč za zapis podatkov, medtem ko sama gostota ni kaj večja. Western Digital je tako uspel izdelati 3,5-palčne diske s kapaciteto 6 TB.

V Seagatu so vmes raje izpopolnjevali zapis podatkov SMR, s čimer so letos...

33 komentarjev

Diski s helijem so tu!

ComputerWorld - Približno leto dni po prvih napovedih, da Western Digital razvija diske, polnjene s helijem, so ti prispeli na prodajne police. Western Digital je pričel prodajati največji disk doslej, ki ima kapaciteto kar 6 TB.

WD-jeva podružnica HGST, ki se je ukvarjala z razvojem diskov s helijem, je v ohišje od klasičnega štiriterabajtnega diska družine Ultra stlačila sedem magnetnih plošč, s čimer so njegovo kapaciteto povečali na 6 TB, medtem ko so dimenzije ostale običajne za 3,5-palčno ohišje. Helij ima bistveno nižjo gostoto od zraka (približno sedemkrat), kar povzroča manj upora in vzgona. Vzgon tu ni problematičen, saj bralne glave lebdijo tik nad ploščami, upor pa je bil moteč faktor v teh natlačenih ohišjih. Ima pa helij približno šestkrat višjo toplotno prevodnost od zraka, tako da težav s hlajenjem ni. V resnici manjši upor povzroči za nižjo temperaturi že sam...

39 komentarjev

Seagate razvil tehnologijo gostejšega zapisa podatkov na diske

Extremetech - Kapacitete diskov že nekaj časa ostajajo pribite ob mejo 4 TB, kar proizvajalci dosežejo s štirimi terabajtnimi ploščami. Zadnja večja revolucija se je zgodila leta 2006, ko je vzdolžni (longitudinalni) način zapisa podatkov na disk zamenjal pravokotni (PMR). Magnetizacija domen v disku sedaj namreč kaže navzgor ali navzdol (pravokotno na ravnino plošče in vzporedno z osjo vrtenja), s čimer je mogoče na enak prostor stlačiti več podatkov. A tudi ta tehnologija se zaletava ob fizikalne omejitve, saj je širina sledi (track), kot imenujemo koncentrične krožnice za zapis podatkov, že izjemno majhnih 75 nanometrov. Seagate je razvil tehnologijo, ki bo mejo gostote zapisa premaknila više. Imenuje se SMR (shingled magnetic recording oziroma strešniški magnetni zapis).

Ime je dobil, ker se podatki zapisujejo podobno, kot se na strehe zlagajo...

37 komentarjev