»

Satya Nadella postal še Microsoftov predsednik

Satya Nadella

vir: Wikipedia
CNet - Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella je ta teden postal še novi predsednik. Upravni odbor ga je soglasno potrdil kot predsednika odbora, s čimer bo imel Nadella še več vpliva na vodenje podjetja. John Thompson, ki je doslej opravljal funkcijo predsednika, bo dobil eno izmed direktorskih mest v podjetju. Thompson je bil predsednik od leta 2014, pred tem pa je bil izvršni direktor Symanteca.

Nadella, ki je v Microsoftu zaposlen od leta 1992, je izvršni direktor postal leta 2014, ko je dobil zahtevno nalogo izboljšati kondicijo podjetja. Windows kot glavni izdelek je tedaj izgubljal zagon, zato je moralo podjetje stopiti v korak s časom in se deloma preusmeriti na druga področja, zlasti storitve v oblaku in umetno inteligenco. Preskok je uspel in Microsoft je danes drugo podjetje, ki se spogleduje z borzno vrednostjo dveh bilijonov dolarjev. Microsoft je lani kljub epidemiji beležil 14-odstotno rast prihodkov. Nadella se je rodil v Indiji in se je v ZDA preselil po diplomi, ko...

3 komentarji

Bill Gates zapušča Microsoftov upravni odbor

Slo-Tech - Microsoftov ustanovitelj Bill Gates zapušča upravni odbor podjetja, ki ga pred 45 leti ustanovil. Do leta 2008 je podjetje vodil kot izvršni direktor, nato pa se je posvetil dobrodelni organizacija Bill and Melinda Gates Foundation. Podjetje od leta 2014 kot direktor vodi Satya Nadella, Gates pa je bil med leti 2008 in 2014 predsednik upravnega odbora, pozneje pa le še član. Sedaj ne bo niti to.

Gates ne bo popolnoma zapustil podjetja, saj bo nadaljeval kot tehnološki svetovalec za izvršnega direktorja. Razlog za odstop je enak, kot je bil leta 2008, in sicer si želi več časa za delo v svoji Fundaciji. Zapisal je, da bo posvetil več časa dobrodelnosti, med drugim javnemu zdravju, razvoju, izobraževanju in boju proti podnebnih spremembam. Dodal je, da nikakor ne izstopa iz podjetja, saj bo Microsoft vedno pomemben del njegovega življenja in da bo še naprej sodeloval s Satyo Nadellom pri oblikovanju vizije in doseganju ambicioznih ciljev podjetja.

Upravni odbor podjetja bo imel...

46 komentarjev

Microsoft kupil LinkedIn

Slo-Tech - Čisto sveža in presenetljiva novica prihaja iz Redmonda, kjer so danes sporočili, da bo Microsoft kupil LinkedIn. Programski gigant bo za družabno omrežje, ki se uporablja v poslovne namene, odštel 26,2 milijarde dolarjev. To pomeni, da bodo za delnico odšteli 196 dolarjev, kar predstavlja 50-odstotno premijo glede na ceno v petek, ko se o prevzemu še ni vedelo nič. Microsoft bo podjetje kupil z denarjem, torej ne bo šlo za nobeno zamenjavo delnic ali kaj podobnega. LinkedIn bo obdržal svojo blagovno znamko in bo tudi znotraj Microsofta živel kot precej samostojna enota znotraj oddelka Productivity and Business Processes. Jeff Weiner, ki je trenutno izvršni direktor LinkedIna, bo ostal vodja. Dogovor sta potrdila oba...

58 komentarjev

Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad

Microsoft Surface 3 Pro

Slo-Tech - Paul Allen se je rodil leta 1953 v Seattlu, dve leti pozneje se je v istem kraju rodil še Bill Gates. Spoznala sta se na elitni zasebni srednji šoli Lakeside School, kjer ju je družilo navdušenje nad računalniki. Po stoodstotnem rezultatu na maturi je šel Allen študirat na Washington State University, Gates pa se je odpravil na drug konec države na Harvard, a sta z Allenom vseskozi ostala v stikih. Leta 1974 je Allen obesil študij na klin in šel delat kot programer v podjetje Honeywell, Gates pa mu je med počitnicami občasno pomagal. Januarja 1975 je izšel računalnik MITS Altair 8800, ki je uporabljal Intelov procesor 8080 in ki je spremenil zgodovino računalništva.

Dvaindvajsetletni Allen in devetnajstletni Gates sta 4. aprila 1975 v Novi Mehiki ustanovila...

54 komentarjev

Microsoft bo odpuščal

Bloomberg - Očitno je po prevzemu Nokie v Microsoftu napočil čas, da malo prevetrijo svoje vrste in začno odpuščati. Načrti še niso uradni, a Bloomberg že poroča, da bo Microsoftov novi izvršni direktor Satya Nadella že prihodnji teden najavil največji paket presežnih delavcev po čistki iz leta 2009.

Trenutno je v Microsoftu več kot 127.000 zaposlenih, saj je prevzem Nokie prinesel 30.000 novih, kar bodo znižali za nekaj odstotkov. Leta 2009, ko so zadnjikrat opazneje odpuščali, so se poslovili od 5800 zaposlenih, tokrat pa naj bi jih bilo še več. V okviru prestrukturiranja bodo odpuščali inženirje, tržnike in menedžerje, katerih delo se po nakupu Nokie sedaj podvaja. Predvsem inženirji, ki so se...

37 komentarjev

Uradno: najvplivnejša človeka v Microsoftu Satya Nadella in Amy Hood

Satya Nadella

Microsoft - Microsoft je danes uradno potrdil napovedi dobro obveščenih virov iz preteklega tedna. Vodenje podjetja bo po Ballmerjevem odhodu prevzel Satya Nadella.

Upravni od bor je odločil, da imenuje Satyo Nadello na mesto izvršnega direktorja podjetja. Funkcijo bo začel opravljati nemudoma. Nadella se je podjetju pridružil davnega leta 1992 in se v tem času uveljavil kot velik strokovnjak na svojem področju. Njegove zasluge so predvsem vstop podjetja na trg oblačnega računalništva in njegova implementacije v Bing, Xbox, Office ter ostale izdelke. Ko je bil Nadella vodja oddelka za strežnike, je uspel preobrniti upad prihodkov in zabeležiti visoko rast.

O Nadelli imata Bill Gates in odhajajoči izvršni direktor Steve Ballmer povedati veliko dobrega. Gates je dejal, da v tem obdobju...

20 komentarjev

Iskanje novega Microsoftovega šefa se bliža koncu

Bloomberg - Iskanje novega izvršnega direktorja, ki bo na čelu Microsofta nadomestil Steva Ballmerja, je pri koncu, poroča Bloomberg. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi ga nasledil Satya Nadella, ki je v Microsoftu že 20 let.

Nadella je pred prihodom v Redmond delal v Sunu, sedaj pa je zaposlen v enoti za oblačno računalništvo. Med vsemi kandidati za Microsoftovega novega šefa (poleg njega še vodja Nokie in nekdanji microsoftovec...

4 komentarji