»

Algoritmi in mi

Slo-Tech -

Lansko leto je avstrijska nevladna organizacija AlgorithmWatch razkrila, da slovenska policija od leta 2014 uporablja tehnologije za prepoznavanje obrazov. Slovenija tako sledi trendom na področju nadzornih tehnologij in umetne inteligence, ki ji pomaga pri tem delu. Primer še zdaleč ni končan, saj se je vmes izkazalo, da je bil projekt financiran z evropskimi sredstvi, ki niso bila pravilno porabljena. Več si lahko preberete na spletišču projekta Etičen IT.

V Ljubljano v četrtek, 26.3.2020 v ZRC SAZU na Novi trg 2 prihaja vodja organizacije AlgorithmWatch, Matthias Spielkamp, ki bo predaval na dogodku "Algorithms and us" v organizaciji zavoda Državljan D. AlgorithmWatch se ukvarja z analizo in spremljanjem razvijanja in implementacije algoritmov v procese odločanja in druga področja javnega življenja v naši družbi.

Po predavanju bo sledila okrogla miza na temo algoritmov v naši družbi, na kateri sodelujejo:

  • Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti
  • ...

5 komentarjev

Informacijska družba: Kje smo in kam gremo?

Slo-Tech -

Ob zaključku koledarskega leta se bomo z gostjami in gosti ozrli po iztekajočemu se letu na področju informacijske družbe, analizirali najbolj odmevne dogodke in skušali napovedati prihodnost.


Od varnosti do zasebnosti, od spreminjajočih se razmer na področju digitalnega dela do vedno večjega problema spletnega fevdalizma - vse to bomo predebatirali z gosti iz področij prava, ekonomije, medijev in sociologije.


Seznam sogovorcev:


  • Filip Dobranič, Danes je nov dan
  • Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani
  • Katja Koren Ošljak, Zavod Vsak
  • Aljoša Masten, RTVSLO.si

Moderira: Domen Savič, Državljan D

Okrogla miza bo v sredo, 4.12.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

Vstop brezplačen, prijave niso potrebne!

26 komentarjev

Strah pred umetno inteligenco je odveč

Foto: Zavod 14/Andrej Peunik

Slo-Tech - Ljubljana, 22. november 2019 - "Ko gre za razvoj in uporabo umetne inteligence, je zaupanje javnosti in spoštovanje etičnih načel ključno". Tako so ugotavljali sodelujoči na mednarodni delavnici in okrogli mizi Soobstoj z umetno inteligenco: vizija družbe 5.0*, ki se je v organizaciji Zavoda 14 in Evropskega liberalnega foruma (ELF), 21.11., odvijala v prostorih Poligona v Ljubljani. Dogodek z mednarodno udeležbo strokovnjakov se je začel z delavnicama, ki sta se osredotočili na vprašanje soobstoja človeka in umetne inteligence (UI) ter na regulacijo UI. Nadaljeval pa z okroglo mizo, kjer so se govorci dotaknili tem, kot so prihodnost razvoja algoritmov, UI, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, predvsem iz etično-socialnega vidika.

Po mnenju govorcev je strah pred UI odveč, če bo družba znala vzpostaviti mehanizme, ki bodo omogočali optimalno, a varno rabo tehnologij prihodnosti.

Direktor Zavoda 14 dr. Aleksander Aristovnik je uvodoma izpostavil, "kot v...

59 komentarjev

Face recognition: Prakse in problemi

Slo-Tech - Tehnologije prepoznavanje obraza se iz sveta znanstvene fantastike vedno bolj širijo v svet okrog nas. Telefoni in drugi produkti zabavne tehnologije, nadzorne kamere, plačilni promet - zdi se, kot da brez tehnologije prepoznavanja obraza ni mogoče več živeti. Z razširjeno rabo se odpira tudi vedno več dilem na področju zasebnosti, varnosti in osebnih podatkov. Je tehnologija že zrela za tako široko rabo? So varovala ustrezna? Kako močna je politična volja na tem področju?

V uvodu bo Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd) predstavil primer nadzornih kamer Huawei v mestu Beograd, izpostavil zasebnostne probleme, ki jih tak režim odpira in navedel nekaj aktivnosti boja proti njim.

Na okrogli mizi se bomo z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

Program srečanja

18:10 - 19:00 = Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd): Ko korporacija ugrabi mesto - primer Huawei in Beograd
19:15 - 20:00 =...

6 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Okrogla miza o odvisnosti od elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Svet za elektronske komunikacije Republike Slovenije (SEK-RS) organizira okroglo mizo z naslovom Elektronske komunikacije v sodobni družbi - "odvisnost" od elektronskih komunikacij, ki bo potekala v ponedeljek, 20. 5. 2019, ob 19.00 na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko (Večna pot 113, Ljubljana). Na okrogli mizi se bodo pogovarjali gostje Jaka Erker (ravnatelj Gimnazije Šentvid), Miha Kramli (Center za zdravljenje odvisnosti, ZD Nova Gorica), Dan Podjed (Inštitut za slovensko narodopisje, ZRC SAZU) in Alja Isakovič (Artesia.si).

Govorili bodo o posledicah razvoja tehnologije in infrastrukture, zaradi česar je danes večina elektronske komunikacije preko mobilnih naprav. Spraševali se bodo, kakšne posledice imajo mobilne naprave kot naš intimen spremljevalec in kako vplivajo na družbo. To povzroča namreč tudi težave, s katerimi se srečujejo pedagogi in drugi. Ali elektronske naprave...

4 komentarji