»

6. obletnica spletnega časopisa ŽVPL

Slo-Tech - Danes praznuje 6. obletnico delovanja spletni časopis ŽVPL, ki je luč sveta ugledal 18. maja 1998 ob približno enih zjutraj. Sprva ljubljanski spletni vodnik po dogodkih se je po dveh letih razširil na celotno Slovenijo, najdete pa ga na spletnem naslovu www.zvpl.com.

ŽVPL je eden izmed najstarejših še živečih slovenskih (zabavnih) spletnih časopisov, ustanovljen pa je bil 18. maja 1998. Vse skupaj se je začelo na pivski odisejadi, ko sta sedanji urednik Davorin Pavlica in njegov prijatelj / programer Luka Ferlan ugotovila, da Ljubljana / Slovenija nima pravega vodnika po dogodkih. Pivo je zamenjala tipkovnica in v enem tednu je bil ŽVPL spočet.

ŽVPL je okrajšava za besedno zvezo Žurerski vodnik po Ljubljani, kar je ŽVPL sprva bil, a je kratica ŽVPL kmalu prevzela dominantno vlogo pri prepoznavnosti spletopisa in ostala, kljub temu, da ŽVPL ni samo vodnik po Ljubljani ampak po celotni Sloveniji. Idejo za ime je inspiriral Štoparski vodnik po Galaksiji, kultna znanstvena...

1 komentar

Zakaj krivulje?

Dan's DATA - Ste se kdaj vprašali zakaj so električni vodniki na tiskanih vezjih matičnih plošč pogosto zaviti in delajo krivulje kot so na primer tele: Odgovor tiči v dolžini vodnikov. Vsi vodniki od ene do druge točke, ki morajo priti natančno v enakem času skupaj do različnih pinov morajo pač potovati enako veliko časa. Zato vodnike, ki so prekratki enostavno zakrivijo in jih peljejo "po ovinkih". Zelo dober odgovor na vprašanje bralca si oglejte na Dan's Data.

0 komentarjev

Zadnja riba Adamsa Douglasa

Slashdot - Za vse Adamsove fane. Kljub temu, da je rekel zbogom in, da se je zahvalil za vse ribe (slava mu!), vse kaže, da bo posthumno izšla njegova poslednja stvaritev. Na njegovem računalniku naj bi našli razne datoteke, ki predstavljajo šesti del triologije štoparskega vodnika. Knjiga je nastajala 11 let in na disku so našli nešteto njenih različic. Pisatelj nikoli ni bil zadovoljen s svojim delom, zato je ni hotel izdati.
Knjiga bo sicer urejena, a ne bo dokončana. Luč sveta bo ugledala znotraj celovite zbirke avtorjevih del, med katerimi bo kar nekaj še neobjavljenih. Izid je napovedan za mesec maj, naslov šestega dela vodnika pa bo "Losos dvoma" (Salmon of doubt).

Mimogrede, bi se vam zdelo fer, da vam brskajo po računalniku, ko umrete?

11 komentarjev

Malo drugačna anketa

Slo-Tech - Preden se pojavi slycer z njegovim paketom novic, pa še obrazložitev ankete. Enostavno se mi ni več dalo spraševati specifikacij vašega računalnika, zato sem kar ukradel Douglas Adamsovo idejo iz Štoparskega vodiča po galaksiji - in vas vprašal, kaj menite o digitalnih urah. Sodeč po trenutnih rezultatih, je imel žal že preminuli gospod Adams prav.

1 komentar

Film Lord of the Rings

Geek News - Za vse oboževalce Tolkienovega Gospodarja prstanov: na geeknews sem zasledila eno stran, kjer so objavili nekaj slik iz prihajajočega filma, posnetega po tej knjigi. Tudi sicer je na tej spletni strani precej informacij o filmu Lord of the Rings, priporočen ogled za vsakega pravega oboževalca! Klik!

10 komentarjev