»

Hekerji so se izdajali za mlada dekleta in napadli telefone izraelskih vojakov

Slo-Tech - Več izraelskih vojakov je na svoje pametne telefone nevede spustilo zlonamerno programsko opremo (malware), ko so nasedli palestinskim hekerjem iz organizacije Hamas. Ti so se na internetu izdajali kot privlačna mlada dekleta, so sporočili iz izraelskih oboroženih sil (Israeli Defence Force). Hamasovi hekerji so ustvarili profile na Facebooku, Instagramu in Telegramu ter nato začeli komunicirati z izraelskimi vojaki. Predstavljali so se kot mlada dekleta, ki so se šele nedavno priselila v Izrael, zato še ne obvladajo jezika. Poimenovali so se Sarah Orlova, Maria Jacobova, Eden Ben Ezra, Noa Danon, Yael Azoulay in Rebecca Aboxis. Vojake so nagovorili v namestitev aplikacij za pomenkovanje Catch & See, Grixy in Zatu, kjer naj bi dobili še več fotografij.

Aplikacije pa niso bile namenjene pogovarjanju, temveč vdoru. Ob zagonu so izpisale napako, kakor da se ne morejo zagnati, in nato odstranile svojo okno. V resnici pa so ostale na telefonu in spremljale fotografije, sporočila,...

15 komentarjev

Zakaj Apple noče odkleniti iPhona?

vir: NBC
Slo-Tech - V ZDA se organi pregona spet pregovarjajo z Applom, ali bi jim odklenil iPhone domnevnega terorista. Zagata ni nova. Že pred leti sta FBI in sodišče želela, da bi Apple odklenil telefon strelca iz San Bernardina, česar Apple ni želel storiti. In na koncu mu ni bilo treba, ker je to delo opravilo izraelsko podjetje. A ti kot kaže niso usposobljeni za najnovejše telefone.

Tudi to pot svoje zahteve predstavljata pod paravanom nacionalne varnosti, saj gre za dva iphona savdijskega vojaka Mohammeda Saeeda Alshamranija, ki je decembra lani v bazi na Floridi v strelskem pohodu ubil tri ljudi in jih rani osem. Telefona, ki ju je za seboj pustil strelec, sta zaklenjena. Ob poizkušanja odklepa imamo le deset poizkusov, potem pa se telefon nepovratno pobriše.

Zakaj Apple nasprotuje uvedbi stranskih vrat (backdoor), je povsem jasno. To bi namreč na eni strani sesulo njihov poslovni model, ki temelji na varnosti, po drugi strani pa je to res zelo slaba popotnica za kakršnokoli varnost. To bi...

56 komentarjev

Nezakrpana ranljivost v Androidu se že izrablja

Slo-Tech - Maddie Stone iz Googlovega Project Zero je v Androidu odkrila resno ranljivost, ki hekerjem omogoča prevzem nadzora nad nekaterimi telefoni z Androidom. Ranljivost se tudi v praksi že izrablja, pri čemer Project Zero s prstom kaže na NSO Group. Gre za izraelsko podjetje, ki je specializirano za iskanje, zbiranje in preprodajo ranljivosti. NSO se brani, da omenjena ranljivost ni v nikakršni povezavi z njimi. Google je obstoj ranljivosti potrdil in obljubil, da oktobra izide popravek.

Trenutno kaže, da je prizadetih več telefonov številnih proizvajalcev. Med drugim je moč zlorabiti Pixel 1 in 2, Huawei P20, Redmi 5A in Redmi Note 5, Xiaomi A1, Oppo A3, Moto Z3 in Samsung S7, S8 in S9. Googlov popravek bo neposredno uporaben za Pixel, medtem ko bodo morali ostali proizvajalci poskrbeti za njegovo integracijo v sistemsko posodobitev. Ranljivost je del Linuxovega jedra, kjer so jo odpravili v verziji 4.14 (v začetku leta 2018). Popravljena je tudi v novejših jedrih Androida, ni pa...

0 komentarjev

Izraelci z bombami nad informacijski napad

vir: Flickr (slika je arhivska)

Slo-Tech - Izraelske obrambne sile so se pohvalile, da so uspešno preprečile Hamasov poskus kibernetskega napada na neimenovano izraelsko omrežje. To so izpeljale tako, da so po zaustavitvi napada iz zraka z droni napadli stavbo v Gazi, v kateri naj bi bil sedež Hamasove vojaške obveščevalne službe. Od tam naj bi bil napad namreč sprožen. "HamasCyberHQ.exe je bil odstranjen," so se nato pohvalili na Twitterju.

Izraelska vojska ni želel povedati kaj več podrobnosti o tem, kam je bil informacijski napad uperjen, saj bi to po njihovih besedah lahko razkrilo informacijske zmožnosti njihove države. Se je pa poveljnik informacijske divizije pohvalil, da so ves čas za korak pred Palestinci in da je bilo tokrat prvič, da so informacijski napad odbili s pomočjo resničnega vojskovanja.

Kljub drugačnemu...

54 komentarjev

Kdo je FBI-ju odklenil iPhone? Izraelci očitno ne

Washington Post - FBI je uspel dobiti podatke s šifriranega iPhona, ki je pripadal ubitemu napadalcu iz San Bernardina, ni pa jasno, kako so to storili. Apple jim ni želel olajšati dela, zato so se zatekli k zunanjemu sodelavcu. Najprej se je špekuliralo, da gre za izraelsko podjetje Cellebrite, a so se kmalu pojavili tudi pomisleki glede te teorije. Sedaj Washington Post piše, da je šlo za klasičen nakup odkrite ranljivosti, ki jih na sivem trgu kupujejo vse večje države.

Po neuradnih podatkih Washington Postovih virov so hekerji imeli ranljivost že na zalogi in so jo za primerno kompenzacijo delili z FBI-jem. Potem ni bilo težko pripraviti namenske programske opreme, ki je preverila vseh 10.000 možnih PIN-kod in v...

15 komentarjev

Izraelsko-arabska vojna se bije tudi na medmrežju

Ars Technica - Novi časi in nove tehnologije prinašajo tudi nove možnosti vojskovanja na novih bojiščih, tako da pravzaprav ni presenetljivo, da se trenutni konflikt med Izraelom in Palestinci bije tudi na spletu. Tuji mediji tako poročajo, da so hekerji izraelske vojske večkrat vdrli v TV-postajo Al-Aqsa, ki jo vodi Hamas, in širili proizraelsko propagando. Napadi so se vrstili prejšnji teden in cel vikend, ko so vdor izkoristili za predvajanje kratkih filmčkov, kjer npr. Hamasove voditelje postrelijo in javnost opomnijo, da se čas izteka. Na nekem drugem posnetku se pojavi zvoneči telefon, na katerega se nihče ne javi, z besedilom: Hamasovi voditelji so se skrili in vas pustili na bojni črti.

Poleg teh paravojaških taktik so se lotili tudi nekaj uradnejših, med drugim so odprli kanal na YouTube, kjer prikazujejo posnetke akcij in druge materiale, ki - po njihovih besedah - pričajo o humanosti akcije in vojaških uspehih izraelske vojne.

Hamas jim seveda ni ostal dolžan. Na propagandni program...

116 komentarjev