»

GnuCOBOL je dozorel

Slo-Tech - Po 20 letih je odprtokodni prevajalnik iz COBOL-a prek C-ja v izvršljive datoteke nared. Čeprav smo med razvojem ugledali že številne verzije GnuCOBOL-a, si je Fabrice Le Fessant šele sedaj drznil razglasiti GnuCOBOL za industrijsko zrel kos programske opreme, ki lahko konkurira komercialnim izdelkom.

Programski jezik COBOL (Common Business-Oriented Language) ima že častitljivo starost, saj so ga prvikrat predstavili leta 1959. Kot visokonivojski jezik je bil napisan z mislijo na prenosljivost med platformami - to velja še danes - in je vmes postal ne le de facto, temveč tudi de iure standard. Razvoj je svoj čas financiralo ameriško obrambno ministrstvo, danes pa COBOL poznamo zlasti kot jezik, ki še vedno teče v številnih finančnih ustanovah. Njegova razširjenost se v zadnjih letih celo povečuje - vsakokrat ko obiščemo bankomat, se nekje v ozadju izvede tudi koda v COBOL-u.

COBOL danes podpirajo IBM, Micro Focus in Fujitsu. GnuCOBOL je brezplačna odprtokodna implementacija, kar...

3 komentarji

IBM bi staro kodo v COBOL-u v Javo prevajal z umetno inteligenco

Slo-Tech - Eden najstarejših in najrobustnejših programskih jezikov, ki še danes poganja na tisoče produkcijskih sistemov, je COBOL. Jezik je bil dovolj zgoden in zmogljiv, da se je trdno zasidral zlasti v banke in podobne inštitucije, sedaj pa ga je zob časa že pošteno načel. A jezik se je ohranil dlje kot večina njegovih avtorjev in programerjev, zato imajo danes podjetja velikanske težave z vzdrževanjem. Strokovnjakov je malo, njihove cene pa zasoljene. Koda se krpa, dokler je to možno, a dolgoročno bi jo želeli migrirati na kaj modernejšega, recimo Javo.

IBM se je odločil
problem napasti z umetno inteligenco. Proti koncu letošnjega leta bo dostopen watsonx Code Assistant for Z, ki bo namenjen migraciji COBOL-ove kode na mainfraimih Z na Javo. Ocenjujejo, da po svetu teče še okrog 800 milijard vrstic kode v COBOL-u. Novi Watsonov pomočnik bo pomagal pri njeni migraciji, česar ne bo zmogel sam brez človeškega nadzora, bo pa bistveno pospešil postopek. Nova koda bo objektno orientirana in...

97 komentarjev

IBM in Fundacija Linux nudita brezplačne tečaje COBOL-a

Slo-Tech - Teden dni po javnem pozivu guvernerja v New Jerseyju, da primanjkuje programerjev za COBOL, sta IBM in Fundacija Linux v okviru projekta Open Mainframe začela mobilizacijo programerjev za COBOL. Zagnali so tri iniciative: forum za programerje v COBOL-u, kjer se povezujejo delodajalci in delojemalci, tehnični forum za strokovnjake in odprtokodni osnovni in obnovitveni tečaj COBOL-a. Trenutno je na voljo koda na Githubu, maja pa v sodeovanju s Coursero pridejo še videoposnetki.

IEEE že poroča, da so se programerji, tako upokojeni kot mladi, že množično odzvali pozivu. Težav namreč nimajo le v New Jerseyju, kjer so se oglasili prvi, temveč v številnih drugih zveznih državah. Florida, Connecticut in druge države še vedno večino zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost obdelajo v COBOL-u. Po podatkih iz leta 2016 programska oprema v COBOL-u obdela 95 odstotkov vseh transakcij na bankomatih, 80 odstotkov transakcij v živo in poganja 43 odstotkov bančnih sistemov.

10 komentarjev

Guverner New Jerseya urgentno išče programerje za COBOL

Slo-Tech - Guvernerji se običajno ne ukvarjajo s programskimi jeziki, a je v New Jerseyju tamkajšnji guverner poskrbel za presenečenje, ko je na tiskovni konferenci omenil, da v krizi zaradi koronavirusa potrebujejo zdravstvene delavce in programerje kobalta. Vsem je hitro postalo jasno, da misli na programski jezik COBOL (guverner Phil Murphy je sicer nekoč delal v Goldman Sachsu, a očitno za COBOL še ni slišal). Kako se je to lahko zgodilo, da tako nujno potrebujemo programje za obskuren jezik? Predvsem zato, ker ni tako zelo obskuren, kot se zdi.

Programski jezik COBOL je resda star že več kot 60 let, a je še vedno marsikod v uporabi. Številni bančni sistemi in drugi podobni veliki sistemi so bili pred desetletji napisani v COBOL-u in so takšni tudi ostali. Sistem za nadomestila nezaposlenim v New Jerseyju je eden takšnih sistemov, ki so zaradi množičnih odpuščanj spričo širjenja koronavirusa in ustavitve gospodarstva zelo obremenjeni. Število vlog je naraslo za 15-krat. To terja vzdrževanje, a strokovnjakov primanjkuje.

COBOL pa danes ni več priljubljen jezik za učenje, zato je strokovnjakov čedalje manj, večina pa je že upokojenih. Zadnji veliki povratek so izvedli konec 90. let, ko je bilo treba te sisteme pripraviti na...

56 komentarjev

COBOL še vedno v dobri kondiciji

Slo-Tech - Čeprav je programski jezik COBOL star že več kot 60 let, ga še vedno uporablja precej podjetij in to ne le bank. V raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje Micro Focus, so ugotovili, da več kot 71 odstotkov največjih podjetij s seznama Fortune 500 še vedno vsaj ponekod uporablja COBOL. V nasprotju s pričakovanji se vlaganja v ta jezik celo povečujejo. V raziskavi so sodelovala podjetja iz 40 držav.

COBOL je na področju bančništva, ekonomije in trgovine še vedno zelo živahen. Letno se izvede za okoli 3000 milijard dolarjev transakcij, pri katerih so udeleženih sistemi v COBOLu. To ni presenetljivo. V ZDA 92 odstotkov bank uporablja COBOL na svojih osrednjih strežnikih (mainframe), s COBOLom pa se izvede kar 95 odstotkov kartičnih transakcij. Trenutno teče za 220 milijard vrstic kode v COBOLu, ki se še ne bo kmalu poslovila. V resnici se celo povečuje, saj se je v primerjavi s prejšnjo raziskavo leta 2017 število vrstic v poslovnih programih (code base) povečalo z 8,4 na 9,9 milijona....

39 komentarjev

COBOL še vedno poganja precej bančnih sistemov

Slo-Tech - Redko pridejo programski jeziki v novice, še redkeje med novice za splošno javnost. Še redkeje pa pride na prve strani jezik iz 60. let, ki ga danes ne učijo več na skoraj nobeni univerzi. Gre seveda za COBOL, ki še danes poganja ogromno bančnih sistemov po vsem svetu. Ti sistemi so z leti doživeli nadgradnje, a jedro je ostalo, tako da še vedno tečejo na COBOL-u. Sedaj pa je začelo zmanjkovati programerjev, ki ga razumejo.

Za vsakdanjo rabo so COBOL zamenjali modernejši jeziki, kot so Java, C ali Python (ki sedaj že niti niso več novi), v bankah pa je COBOL ostal. Poleg prednosti, med katerimi sta najpomembnejši zanesljivost in pravilno zaokroževanje centov (pri običajnem...

30 komentarjev

Letališča poganja Windows 3.1, vesoljsko sondo Voyager pa Fortran

Slo-Tech - Minuli vikend so na pariškem letališču Orly prizemljili nekaj deset letal, ker so imeli težave z računalniškim sistemom. Se zgodi, a v tej zgodbi je zanimivo, da jo je zagodel program, ki teče na operacijskem sistemu Windows 3.1. DECOR je program, ki ga na pariškem letališču kontrolorji uporabljajo za posredovanje vremenskih podatkov pilotom. Preteklo soboto zaradi težav z operacijskim sistemom pilotom niso mogli posredovati podatka o vidljivosti na vzletni stezi (RVR), zato so vzlete do razrešitve težave prekinili.

Generalni sekretar francoskega združenja kontrolorjev Alexandre Fiacre pojasnjuje, da ima podjetje ADP, ki upravlja največji pariški letališči Orly in Charles de Gaulle, še vedno nekaj računalnikov, ki jih poganjata Unix ali Windows XP, nekaj pa...

52 komentarjev

Odpadna elektronika ni tako velik problem, kot se je zdelo

Bloomberg - Pogosto se v medijih pojavljajo slike, kakršna je spodnja, ki jo je objavil Greenpeace. Z njimi opozarjajo na problem odpadne elektronike, ki naj bi jo zahodne države množično izvažale na Kitajsko in v revne afriške države, tamkajšnji prebivalci pa naj bi jih nabirali na smetiščih in s strupenimi postopki iz njih izluževali koristne kovine. Toda dokazi o tem početju so bili doslej omejeni na anektodske zapise, resnih študij pa ni bilo. Sedaj smo dobili rezultate prve sistematične študije in ta kaže, da je zgodba precej napihnjena. Večina odpadne elektronike ostane lepo v ZDA (študijo so izvedli Američani).

Študijo je naročila ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC). V njej je sodelovalo 5200 podjetij, ki se tako...

32 komentarjev

Microsoft star 35 let

Naslovnica revije Popular Electronics, januar 1975

Slo-Tech - Leta 1975 je pri devetnajstih letih Bill Gates po dveh letih obesil šolanje na Harvardu na klin. Njegov prijatelj, dve leti starejši Paul Allen, je Univerzo Washington State zapustil nekoliko prej, tudi preden bi utegnil diplomirati. Namesto tega se je Allen zaposlil pri podjetju Honeywell v Bostonu, kjer pa ni ostal dolgo. Omenjenega leta 1975 je Gates v reviji Popular Electronics bral o Altairju 8800, ki ga je razvilo podjetje MITS. Z Allenom sta jih...

26 komentarjev

Petdeset let COBOL-a

Prve vrstice v COBOL-u na luknjanih karticah

ComputerWorld - Programski jezik COBOL je dopolnil petdeset let. Daljnega leta 1959 ga je začela razvijati Grace Hopper, častnica ameriške mornarice. Njena ideja je bila zasnovati jezik, v katerem bi lahko programirali v psevdoangleščini namesto v strojni kodi ali zbirniku, kot je bilo tedaj običajno. Kljub svoji starosti pa COBOL še zdaleč ni za odmet. Še vedno poganja na milijone bančnih avtomatov po svetu, v njej je napisanih tri četrtine poslovnih programov itd. Ocenjujejo, da je trenutno v uporabi 200 milijard vrstic kode v COBOL-u, vsak dan pa dobimo na stotine novih. Znanje COBOL-a naj bi bilo eno izmed varnejših znanj v računalniški branži, saj nudi najvarnejša delovna mesta.

Vse najboljše, COBOL!

124 komentarjev