»

Comdex ... bo

X-Bit Labs - Z jutrišnjem se bo uradno začel veliki IT sejem poimenovan Comdex. V Las Vegasu naj bi se zgodil pravi tehnološki boom, saj proizvajalci obljubljajo predstavitve ter napovedi vseh mogočih čudes, mi pa si oglejmo tiste najpomembnejše napovedi za jutri:
  • Intel nam bo predstavil naslednika svojega strežniškega Itanium procesorja, procesor Itanium 2. Predstavili bodo še 533 MHz Quad Pumped Bus čipovje za strežnike ter visoko zmogljive delovne postaje, seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez tehnologij kot so HyperThreading ter HyperThreading II.
  • AMD bo predstavil ClawHammer ter Opteron procesorja, tiktakajoča blizu dveh gigahertzev.
  • nVidia bo končno pokazala svoj NV30 grafični procesor, uradno poimenovan GeForceFX, na žalost pa benchmarki ne bodo dostopni.
  • Ati nima pokazati nič novega, reklamirali bodo pač Radeona 9700 Pro ter 9500 inačico.
  • Govori pa se tudi, da naj bi vsi večji proizvajalci matičnih plošč končno razkrili svoje nForce2 osnovne plošče
Vsekakor bo na sejmu veliko zanimivih...

6 komentarjev

Zopet navijanje TBreda

Overclockers Australia - Da so 0.13 mikronski Athloni, ki jih nekateri imenujejo kar TBread praktično pred vrati, priča kar nekaj člankov, ki se ukvarjajo z navijanjem tega obetavnega procesorja. Enega izmed teh člankov si lahko preberete na tej strani. Tip se je spravil na inženirski primerek TBreda 1900 (1600 MHz) in ga uspel naviti na neverjetnih 2100 in še nekaj MHz. Sicer ni odveč poudariti, da se je navijanja lotil z odličnim Vapochillovim hlajenjem, vendar pa gre vseeno za dober rezultat, do katerega je prišel tudi z dvigom voltaže iz 1.6 na 2.1 V.
Vse skupaj da vedeti, da bo TBred odličen procesor, ki bo najbrž zopet osvojil srca številnih navijalcev, ki so zaradi omejitev Palominov že začeli prestopati med lastnike Intelovih 0.13 mikronskih Pentiumov4.

10 komentarjev

Kompatibilnost novih Athlonov

X-Bit Labs - Novi 0,13 mikronski Athloni naj bi bili povsem kompatibilni s starejšimi matičnimi ploščami, v katere smo lahko vtaknili 0,18 mikronske predhodnike s Palomino jedrom. Na x-bit labsih to sklepajo po tem, da se jedro novih XPjev ni spremenili veliko in po podatkih proizvajalcev matičnih plošč, ki trdijo, da ne bodo veliko spreminjali zasnove svojih plošč.

Edino kar bi lahko bil problem, je napetost jedra. Toda ker se večini matičnih plošč da le-to nastavljati, ne bi smelo biti problema. Sam mislim, da bo potreben samo flash BIOSa, ali pa še to ne. Abit ima celo že popravljene BIOSe za nove procesorje, tako da je vsaka skrb odveč. Celotna novica tukaj.

3 komentarji

COMDEX je tu

več strani - Mogoče tole novico najavljam malce pozno, vendar bolje pozno, kot nikoli. V glavnem: trenutno se odvija (če se že ni odvil) COMDEX na katerem številni proizvajalci pokažejo svoje izdelke. Če na hitro povzamem, je Nvidia kazala svoj najnovejši NV17M o katerem sem se razpisal v eni izmed prejšnjih novic, AMD je kazal prve primerke 0.13 mikronskega Athlona, ki sicer niso delovali, vendar dajejo vedeti, kako bo procesor izgledal, Coolermaster pa je kazal svoje najnovejše hladilnike. To je samo kratek oris, kaj se je dogajalo na sejmu. Veliko več informacij o vsem skupaj boste našli na straneh, kjer so se lotili pisanja člankov na to temo. Članke najdete na sledečih naslovih:

0 komentarjev

Predogled NV17M

Amdmb.com - Nvidia zadnje čase kar uspešno osvaja trg grafičnih kartic, vendar pa ji pot do popolne dominacije onemogoča ATI s svojimi odličnimi Radeoni 2, ki se lahko brez težav postavijo po robu procesorjem GeForce3. Prav tako je Nvidia naletela na prepreko v obliki ATI-ja na "mobilnem" delu računalniškega tržišča, zato so Nvidiini inženirji precej hitro ugotovili, da s samo hitrejšimi procesorji tu ne bodo uspeli. Uspeli bodo samo z rešitvami, ki ponujajo dovolj ugodnosti tako za proizvajalce kot tudi kupce. Nadmočna rešitev za trg prenosnikov pa naj bi bil čip NV17M. Le ta ne bo samo hitrejši kot predhodnik GeForce 2 GO, ampak bo ponujal še kar nekaj dobrot. Prva bo 0.15 mikronska tehnologija izdelave, ki bo močno vplivala na porabo procesorja. K večji varčnosti NV17M pa bo pripomogla še tehnologija PowerMizer, ki je podobna Intelovemu SpeedStepu in AMD-jevemu PowerNOW!. Nvidia bo v čip vključila tudi podporo Anti-Aliasingu, ki bi v prenosnikih še kako pomemben. To bodo dobrote, ki bodo...

1 komentar

Še malo objasnitve

Slo-Tech - Kot ste, zavzeti forumaši pač, že opazili, je zadnje dni v našem Forumu dosti stvari bolj slabo delujočih. Da ne boste živeli v nevednosti, vam bom razložil kapitalni razlog. Primož je dobil kronični napad pridnosti in se lotil pisanja Foruma popolnoma na novo. Ker pa ne more vsega narediti naenkrat, ste včeraj opazili, da se ni dalo popravljati ter brisati tem inu sporočil. Vse to je danes že popravljeno, avtomatska prijava pa še sledi. Bodite potrpežljivi . Če slučajno opazite še kakšno anomalijo v delovanju Foruma, to napišite v oddelek "Slo-Tech" in stvar bo popravljena tekom dneva. Hvala lepa.

0 komentarjev

Radovednost

M3DZone - Na mobilnem trgu grafičnih kartic se pripravljajo na boj. Hud boj. ATI bo poskušal ohraniti svoj prestol kralja mobilnih grafičnih kartic za leptope, medtem ko bo Nvidia z vsemi mogočimi prijemi poskušala prevzeti ta prestol.
Nvidii bo pri njeni misiji občutno pomagal nov mobilni čip. Ime mu je NV17M (NV17 je oznaka GeForce3. Dodatna črka M očitno pomeni mobility) in ima 128bit-ni DDR RAM interface na zelo malo prostora (NV17M je velik samo 31x31mm!). Veliko je izboljšav, ki bodo NV17M naredile precej boljšega od GeForceGO družine. O vseh novih funkcijah si preberite tukaj. Gre za zaupni, neuradi, neobstajajoči dokument do katerga so se fantje pri M3DZone nekako dokopali.

0 komentarjev