»

Za nami je najbolj vroče poletje v dobi meritev

Slo-Tech - Pravzaprav se že ponavljamo, a ponovno so za nami najbolj vroči meseci, od kar merimo temperaturo. Po rekordno toplem juniju in juliju, ki je bil najtoplejši mesec v zgodovini, se je tudi avgusta nadaljevalo segrevanje. Letošnji avgust je bil po podatkih Copernicusa najtoplejši avgust doslej, s čimer je letošnje poletje (junij-avgust) osvojilo naslov najbolj vročega poletja, odkar organizirano merimo temperaturo.

Povprečna temperatura tega poletja je znašala 16,77 °C, s čimer je bistveno odstopala od rekordov v letih 2019 (16,48 °C), 2016 (16,45 °C) in 2022 (16,44 °C). Najbolj vročih dvajset poletij, od kar merimo temperaturo, se je zvrstilo v letih 1998-2023. Letošnja povprečna temperatura je poleti dolgoletno povprečje presegala za 0,66 °C, v Evropi pa kar za 0,83 °C. Posebej zaskrbljujoče je rekordno segrevanje oceanov, še zlasti Severnega Atlantika. Hkrati je letošnje poletje postreglo še s številnimi ekstremnimi dogodki, kot so suše in močna dežja s poplavami.

Tudi podatki...

37 komentarjev

Letošnji januar najtoplejši od začetka meritev

Slo-Tech - Po podatkih ameriške Nacionalne oceanografske in atmosferske agencije (NOAA) je za nami najtoplejši januar, odkar organizirano merimo temperaturo na celotnem planetu. Globalna temperatura (nad kopnim in morjem) je bila januarja za 1,14 °C višja od dolgoletnega povprečja 20. stoletja, s čimer je presegla dosedanji rekord iz leta 2016. Takrat je bil januar za 1,12 °C toplejši od povprečja. Trend je očiten: vsi štirje najtoplejši januarji doslej so bili po letu 2015, najtoplejših deset pa je se zgodilo v tem tisočletju.

To seveda ne pomeni, da je bilo čisto povsod topleje od povprečja. Najbolj so se letos januarja temperature dvignile v Rusiji, Skandinaviji in vzhodni Kanadi. Zelo toplo je bilo tudi v Aziji, Indijskem oceanu, zahodnem Pacifiku, obeh Amerikah in Atlantskem oceanu. Medtem pa je bilo na Aljaski in na zahodu Kanade hladneje kot sicer. Ni presenetljivo, da je bil tudi obseg ledu na severnem tečaju rekordno majhen. Poledenitev na Arktiki je bila za 5,3 odstotka nižja od...

155 komentarjev

Za nami je najtoplejši izmerjeni junij

Slo-Tech - Letošnji junij je poskrbel za nekaj temperaturnih rekordov, poročajo iz Copernicus Climate Change Service v okviru Evropska centra za srednjeročne vremenske napovedi. Program Copernicus je del programa za satelitsko opazovanje Zemlje in vremena, ki ga izvaja Evropska unija. Največje odstopanje od dolgoletnih povprečij smo zabeležili v Evropi, ki jo je v drugi polovici meseca doletel močan vročinski val zaradi vročega zraka, ki ga je prineslo iznad Sahare. V petih dneh vročinskega vala (25.-29. junij) so bile v zahodni in srednji Evropi (Francija, severna Španija, severna Italija, Švica, Avstrija, južna Nemčija) temperature tudi do 10 °C višje od dolgoletnega povprečja....

75 komentarjev

Lani že tretjič zapovrstjo najtoplejše leto, odkar merimo

vir: NASA
NASA - Kakor je bilo leto 2014 in potem leto 2015 najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, smo lani trend nadaljevali. NASA in NOAA sta iz celoletnih meritev izračunali, da je bilo leto 2016 globalno najtoplejše leto od leta 1880, ko se temperatura sistematično meri.

Lanska povprečna temperatura je bila za 0,99 °C višja od povprečja iz sredine 20. stoletja - kar je za 0,09 °C več kot predlani. Da je bilo leto 2016 najtoplejše potrjujeta tako NASA kakor NOAA, ki podatke zbirata in obdelujeta povsem neodvisno. Vroče je bilo skozi celo leto. Od januarja do septembra (razen junija) so bili čisto vsi meseci najtoplejši v zgodovini, oktober, november in december pa so bili drugi najtoplejši meseci v zgodovini - gledano primerjalno iste mesece. Oscilacija El...

65 komentarjev

Januar nov rekordno topel mesec

NASA - Komaj smo si oddahnili od vročega leta 2015, ki je bilo po meritvah svetovnih meteoroloških organizacij globalno najtoplejše leto od začetka organiziranih meritev, že smo dočakali nov rekord. Sveži podatki iz NASE kažejo, da je bil januar 2016 najtoplejši januar od leta 1880. Prav tako nosi naziv najtoplejšega meseca v zgodovini, če gledamo odklon temperature od povprečja za isti mesec za leta 1951-1980.

Globalna temperatura je bila letos od tega povprečja višja za 1,13 °C, medtem ko je dosedanji rekord znašal 0,97 °C in je bil dosežen januarja 2007. Pomembno vlogo je igral El Nino, ki je januarja dosegel svoj vrhunec, a lahko 80 odstotkov segrevanja pripišemo...

48 komentarjev

Leta 2015 najtoplejše od začetka meritev

Slo-Tech - Ameriška oceanografska in podnebna agencija je izmerila, da je bilo leto 2015 najtoplejše leto na Zemlji, od kar sistematično merimo temperaturo. S tem smo nadaljevali trend, saj je bilo tudi leto 2014 dotlej najtoplejše leto. Prav tako je bil december 2015 najtoplejši mesec v zgodovini. NOAA analizira podatke od leta 1880, vsako leto pa objavi podrobno poročilo.

Povprečna temperatura je bila 2015 za 0,90 °C višja, kot znaša povprečje v 20. stoletju, kar je za 0,16 °C več od povprečja v letu 2014. To je tudi najvišja razlika, s katero je katerokoli leto preseglo dotedanji rekord. To je povprečna temperatura na kopnem in morju. Povprečno je bilo kopno sicer za 1,33 °C toplejše...

91 komentarjev

Julij najtoplejši mesec od začetka meritev

Slo-Tech - Preteklo leto je bilo najtoplejše leto v zgodovini organiziranih meritev temperature površja Zemlje, torej od leta 1880 dalje. Že letos pa utegnemo ta rekord podreti, saj je bil julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev, leto 2015 pa bo toplejše od lanskega, če se bo trenutni trend nadaljeval.

Povprečna temperatura na Zemlji je bila julija 16,61 °C, kar je 0,08 stopinje več kot doslej rekordnega julija 1998, so sporočili iz ameriške oceanografske in podnebne agencija (NOAA). Slaba desetinka stopinje se sliši malo, a je za celomesečno povprečje na celem planetu statistično pomemben porast. Tudi NASA in japonska meteorološka agencija sta potrdili, da je bil zadnji julij najtoplejši mesec v zadnjih sto letih.

Prav tako smo na...

34 komentarjev