»

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

Facebooku shekali profila na Twitterju in Instagramu

vir: BBC

Slo-Tech - Hekerska skupina OurMine, po poreklu iz Dubaja, je včeraj popoldne za kratek čas prevzela Facebookova profila na družabnih omrežjih Twitter in Instagram in pustila sporočilo: "Even Facebook is hackable but at least their security is better then Twitter." Torej, tudi v Facebook je moč vdreti, a je njihova varnost vsaj boljša od Twitterjeve. Kar ni povedano čisto po resnici, saj OurMine dejansko ni vdrl v računa na obeh omrežjih, pač pa se tja dokopal prek platforme Khoros. Slednjo podjetja uporabljajo za centralno upravljanje svojih družabnih profilov in posledično ima taka platforma dostop do podatkov za prijavo v uporabniške račune. Predstavniki Khorosa za zdaj ne odgovarjajo na novinarska poizvedovanja.

Oba vdora sta trajala le kratek čas, so pa uporabniki Twitterja poročali o komičnem tekmovanju med vdiralci, ki so puščali sporočila in Facebookovimi uslužbenci, ki so jih hiteli brisati. Twitter je nato z začasnim zaklepom računov brž vzpostavil red.

OurMine trdi, da je bil...

9 komentarjev

Facebook bo združil sporočanje WhatsAppa, Messengerja in Instagrama

vir: Pixabay

vir: The New York Times
The New York Times - Kot so razkrili pri NYT, gre za zamisel samega Marka Zuckerberga, po kateri naj bi trojico med seboj konkurenčnih aplikacij povezali z enotnim sistemom za neposredno sporočanje. Povedano drugače, uporabnik Facebooka bo lahko komuniciral z nekom, ki uporablja samo WhatsApp.

Dela na združevanju so se že začela, a ker gre po besedah neimenovanih predstavnikov Facebooka za zahteven proces, naj bi končno rešitev predstavili šele konec tega oz. v začetku prihodnjega leta.Taka združitev bo po pričakovanjih v bodoče precej poenostavila delo njihovih programerjev, saj bodo iz skupnega jedra vsem trem aplikacijam lažje dodajali nov funkcionalnosti. Drugi tak verjeten plus bo deljenje uporabniških podatkov čez vse tri platforme,...

26 komentarjev

Nemčija: profil na Facebooku se deduje

Slo-Tech - Družbena omrežja, kot je Facebook, so sicer mlada, a sčasoma bo postajalo čedalje pomembnejše vprašanje, kaj se zgodi s profilom uporabnika po njegovi smrti. Nemško sodišče je sedaj razsodilo, da se profili lahko dedujejo, podobno kot se dedujejo pisma, knjige, dnevniki itd. To je precejšnja sprememba v primerjavi s Facebookovo dosedanjo prakso, ki je račune po smrti zaklenil in spremenil v spominske, dediči pa so lahko bodisi zahtevali izbris bodisi minimalno spreminjali spominski račun.

Facebookova dosedanja obravnava profilov preminulih je bila takšna. Takoj ko je Facebook kakorkoli izvedel za smrt lastnika profil, ga je spremenil v...

10 komentarjev

Velika čistka na Instagramu zdesetkala sledilce

Slo-Tech - Instagram je udejanjil svojo obljubo, da bo letos decembra počistil lažnive račune, ki ne služijo ničemur drugemu kot pošiljanju spama. Formalno so dejali, da so odstranili račune, ki niso upoštevali smernic skupnosti. Uporabniki Instagrama, ki je v lasti Facebooka, so to najpogosteje odkrili tako, da je število njihovih sledilec vidno upadlo. Ironično je največji padec utrpel prav uradni Instagramov račun, kjer se je njihovo število zmanjšalo za 18 milijonov.

Zach Allia je pripravil lep statističen pregled zdesetkanja. Izvzemši Instagramov uradni račun, je največ sledilcev izgubil Justin Bieber (tri milijone in pol, kar predstavlja petnajst odstotkov). Največji delež pa je gotovo izgubil chiragchirag78, ki jih je imel dobre tri milijone in pol, sedaj pa jih ima - pičlih osem. Račun je...

34 komentarjev

Odprti profili s Facebooka v enem torrentu

Slashdot - Res se že ponavljamo, ko vedno znova opozarjamo, da je Facebook odlično orodje za iskanje davno izginulih kontaktov in vzdrževanje stikov, a za dobro uporabniško izkušnjo zahteva pravilno nastavitev zasebnosti. Letos so upravljavci Facebooka že nekajkrat spremenili sistem nastavitev zasebnosti podatkov, zato ni odveč pogledati, ali podatke res vidijo le tisti, ki si to zaslužijo.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se znajdete v ogromni datoteki, ki se te dni distribuira prek torrentov. Ron Bowes s Skull Security je v 2,8 GB veliko datoteko stisnil URL-je vseh profilov uporabnikov na Facebooku, ki so v iskalnikih, imena vseh teh uporabnikov, potencialna uporabniška imena za prijavo itn. Zbrani podatki niso zelo občutljivi ali uporabni, so bolj indikacija, kaj vse je moč najti in povsem legalno zbrati na internetu.

5 komentarjev