»

Kitajski Dolgi Pohod 5 naposled opravil misijo brez napake

Spaceflight Now - V petek po našem času so Kitajci izvedli tretjo izstrelitev velike rakete Dolgi Pohod 5 (Chang Zheng 5), ki je svojo nalogo tokrat prvič opravila brez težav. To je ključno za praktično vse načrtovane večje kitajske vesoljske podvige, saj vsi temeljijo na tej nosilni raketi.

Kitajska ima za 2020 in nasploh prihodnje desetletje v vesolju pripravljene ambiciozne projekte; med njimi odpravo na Mars in jemanje vzorcev z Meseca, pa gradnjo kitajske vesoljske postaje. Toda urnik vseh teh misij je bil zadnja leta pod vprašajem, in sicer zaradi težav z nosilno raketo Dolgi Pohod 5 (Chang Zheng 5), ki naj bi naprave ponesla v vesolje. Njen prvi polet pred tremi leti je pestila množica manjših napak in utirjenje satelita v napačno orbito (iz katere so ga potem uspeli naknadno prestaviti). Druga izstrelitev iz julija 2017 pa se je končala katastrofalno, z izgubo rakete in tovora spričo napake na pogonskem motorju. Skoraj dve leti in pol so inženirji potrebovali za odstranitev slabosti in...

6 komentarjev

Raketa Ariane 5 po poldrugem desetletju prvič zatajila

Slo-Tech - Ena najzanesljivejših raket Ariane 5, ki vse od leta 2002 na 82 poletih ni doživela neuspeha pri prevozu tovora v vesolje, je ta teden zatajila. V sredo ponoči so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani v orbito poslali raketo, ki je prevažala telekomunikacijski satelit SES-14 istoimenskega podjetja in Eutelsatov Al Yah 3. Deset minut po vzletu so izgubili stik z raketo in sprva je kazalo, da je tovor izgubljen. Čez nekaj ur...

11 komentarjev

Izstreljena peta kitajska vesoljska misija s posadko

BBC - Včeraj ob 11.38 uri po slovenskem času je Kitajska v vesolje izstrelila plovilo Shenzhou-10, ki je v vesolje poneslo tri kitajske taikonavte. Plovilo se bo spojilo s kitajsko vesoljsko postajo Tiangong-1, ki jo od leta 2011 sestavljajo v vesolju. Tiangong-1 je prvi modul bodoče postaje, ki bo pravzaprav kmalu moral v pokoj. Shenzhou-10 je zadnji obisk tega modula, potem pa ga bodo nadomestili s Tiangongom-2 in Tiangongom-3. Tiangong-1 namreč nikoli ni bil mišljen kot polno funkcionalna vesoljska postaja, temveč zgolj kot tarča za preizkušanje spajanja in manevriranja.

Prava postaja naj bi bila nared do leta 2020, tehtala bo okoli 60 ton in bo omogočala dolgotrajno...

27 komentarjev

Rusija ob izstrelitvi izgubila satelit Meridian

Slo-Tech - Težave Ruske vesoljske agencije z izstrelitvami se nadaljujejo. Le nekaj ur po uspešni spojitvi Sojuza TMA-03M z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kamor je pripeljal tričlansko posadko ekspedicije 30, je bila glavna vest ponesrečena izstrelitev satelita Meridian 5. Telekomunikacijski satelit je bil namenjen za vojaško in civilno rabo in bi krožil po orbiti molnija. Gre za izrazito ekscentrično orbito z inklinacijo 63,4°, v kateri bi bil omenjeni satelit v apogeju na višini 39.000 km in perigeju na 900 km. Trije taki sateliti omogočajo konstantno pokritje ruskega ozemlja z velike višine.

Žal izstrelitev ni uspela. Nosilna raketa Sojuz-2.1b, ki je poleg verzije Sojuz-2.1a edina različica Sojuza-2 trenutno v uporabi, v drugi potisni fazi uporablja motorje...

24 komentarjev

Uspešna izstrelitev vesoljskega plovila Shenzhou-8

Izstrelitev Shenzhou-8 na raketi Long March 2F

vir: Space
Space - Danes ob 22:58 po srednjeevropskem času je bilo iz Kitajskega vesoljskega centra Jiquian na nosilni raketi CZ-2F uspešno izstreljeno vesoljsko plovilo Shenzhou 8. Gre za plovilo brez človeške posadke, katerega naloga je združitev in pristanek na Kitajski vesoljski postaji Tiangong-1, ki je bila izstreljena 29. septembra letos. V kolikor bo misija uspešna, bo Kitajska postala tretja država (po ZDA in Rusiji), ki je osvojila tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti. To znanje je ključno tako za grajenje vesoljskih postaj, kot tudi za opravljanje bolj kompleksnih vesoljskih misij na Luno ali ostala planetarna telesa.

4 komentarji

Kitajska se pripravlja na prvi sprehod po vesolju

New Scientist - Kitajska je pripravljena na njihovo najbolj drzno vesoljsko misijo doslej. V orbito bodo poslali misijo z človeško posadko, katere namen je 40-minutni sprehod okoli orbitalnega modula. Tako bodo lahko preizkusili nove vesoljske obleke, ki so bile načrtovane in izdelane izključno na Kitajskem. Če bodo vremenske razmere ugodne, lahko izstrelitev nosilne rakete opravijo že ta četrtek. Uspešna misija bo temelj za morebitno stalno kitajsko vesoljsko postajo, katere izgradnja je planirana do leta 2020, pa tudi za načrtovano človeško odpravo na Luno leta 2017.

Prva človeška kitajska odprava v orbito je bila leta 2003. Tako je postala ta država tretja sila, ki je zmožna izvesti vesoljske odprave z človeško posadko. Kitajska namerava predvajati posnetek odprave v živo, kar bodo storili z majhno sondo, ki bo lebdela v bližini glavnega modula. URL prenosa še ni znan, zato se splača pogledati spletno stran Šanghajske akademije za vesoljsko tehnologijo (SAST):

26 komentarjev