»

Naredite vodno hlajenje z glavo.

Overclockers.com - V času vse hitrejših in bolj električno požrešnih procesorjev in 3D kartic, se vse več ljudi odloča za vodna hlajenja. Ta so v primerjavi z zračnimi veliko bolj učinkovita in ponavadi tudi veliko tišja. Vendar ni vse tako lepo kot se sliši.

Vodno hlajeni sistemi imajo predvsem eno veliko pomanjklivost - veliko možnost okvare. V primerjavi z zračnim hlajenjem, je vodno hlajeni sistem veliko bolj obsežen in tudi bolj kompliciran, kar pa je samo še dodatna možnost da gre kaj narobe. Najbolj pogoste okvare vodnega hlajenja so nedelujoče črpalke, puščanje vode, nedelovanje ventilatorjev na radiatorju, zamašitev cevi ali bloka z raznimi tujki, nabiranje prahu na radiatorju, in še bi lahko naštevali. Vse te okvare pa lahko nakopljejo veliko...

12 komentarjev

Radiatorji na kupu

Overclockers.com - Na Overclockers.com so si ogledali Thermochillovo leglo radiatorjev, ki ga sestavlja pet bratcev, kot ulitih za 80 mm, 92 mm, oziroma 120 mm ventilator, pri čemer je slednji navoljo tudi kot dvojček ali trojček. Testiral je Bill Adams. Vsem, ki se količkaj zanimate za vodno hlajenje, ta podatek verjetno več kot zadostuje in ste se že pognali nad test, ostalim pa naj zaupam, da je to ime sinonim za mnogo grafov, fizikalnih enačb in profesionalno metodologio testiranja. Za vse, ki želijo razumeti, ne le imeti, vodno hlajenje.

2 komentarja

O hladilnih tekočinah

Overclockers.com - Ko delaš vodno hlajenje, je ponavadi zadnja stvar, na katero pomisliš, tekočina, ki bo prenašala toploto po sistemu. Za sisteme, ki uporabljajo osnoven model, se pravi blok, radiator in pumpa, je dovolj destilirana voda z kakim dodatkom proti rjavenju/rasti alg, na primer antifriz. Ko pa se podaš v ekstremne vode, kjer že tekočino shladiš pod temperaturo zmrzovanja - se pa pojavi problem. Kako preprečiti, da bi voda zmrznila? Kater je najboljši dodatek za vodo ali, še bolje, kaj je najboljši nadomestek vode v takem sistemu? To so se vprašali na Overclockers.com in spisali precej poučen članek o hladilnih tekočinah. Pa veselo branje[:)]!

0 komentarjev

Testiranje vodnih hladilnikov

Overclockers.com - Overclockers.com so napisali izjemno poglobljen članek, o testiranju radiatorjev za vodo. Članek se začne z razlago uporabljene teorije pri testiranju, nadaljuje pa se z testiranjem desetih konkretnih radiatorjev, ki pa jih boste pri nas žal bolj težko dobili. Pa te novice niti ne pišem z namenom, da bi brali teste teh hladilnikov, temveč, da boste iz tega članka dobili kakšno dobro idejo za svoje vodno hlajenje.

1 komentar

.Net na tapeti

ZDNet - Naj se zavzeti anti-Microsoftovci še toliko trudijo (ali, kot pravi eden naših rednih bralcev: Karkoli Microsoft stori, se bo našel nekdo in ga kritizial. (ne-dobesedni navedek)), v .Net strategiji nekaj 'je'. Da je temu res, v prid kaže tudi projekt podjetja 'Dollar Rent A Car Systems', ki je ustvarilo program, s katerim si je preko strani Southwest Airlinesa sposoditi avto. Poglobljen članek (na širše o .Net-u) najdete tu!

1 komentar

Zanimiva alternativa radiatorju

Hardware OC - Pri vodnem hlajenju je izdelava radiatorja neizogibna, saj je to ključni del, v katerem se voda ohladi. No, tip na Hardware OC je drugačnega mnenja. V svoje vodno hlajenje ni vgradil radiatorja, ampak precej zanimivo alternativo, ki deluje na podoben način. Največji problem pri radiatorjih je, da veliko hladilne sile poberejo cevi, pri alternativi na Hardware OC pa ventilator deluje na vodo neposredno (torej brez raznih ovir v obliki cevi). Tak pristop se zdi malce boljši in res je tako. Tip, ki je vse skupaj naredil poroča o znižanju temperature za približno 7 stopinj C v primerjavi s klasičnim vodnim hlajenjem. Zanimivo.

1 komentar

Arhitektura P4, 2. del

Ace's Hardware - Ace's Hardware je objavil še drugi del njihovega zelo tehnično poglobljenega članka o Pentiumih4. Spet moram poudariti, da bo članek zanimal predvsem tiste, ki jih dejansko zanima kako in zakaj računalniki delujejo ter v čem so prednosti in pomanjkljivosti arhitekture Pentiuma4. Članek je namreč na nekaterih mestih kar precej tehničen in težaven za razumevanje, tako da lahko večina "navadnih" računalničarjev zadevo kar preskoči. Drugi pa kar kliknite sem.

0 komentarjev