»

V iOS 16 podatki še vedno polzijo mimo VPN

Slo-Tech - Tudi v najnovejši verziji Applovega operacijskega sistema iOS 16 je VPN implementiran s pomanjkljivostmi, ki omogočajo odtekanje podatkov mimo tunela VPN, četudi vključimo način Lockdown. Že pred dvema letoma je ProtonVPN opozarjal, da v iOS 13.3.1 lahko vzpostavljamo povezave mimo VPN, na kar se je Apple odzval s funkcionalnostjo Kill Switch, ki blokira vse povezave ob izgubi povezave prek VPN. A to ne odpravlja vseh težav.

Povezave, ki so bile vzpostavljene pred vključitvijo VPN, ostanejo aktivne tudi po vzpostavitvi VPN. To omogoča nadaljevanje pošiljanja nezaščitenih podatkov po omrežju, česar se uporabnik ne zaveda. A tudi ko je VPN vzpostavljen, se telefon z Applovimi strežniki pogovarja tudi mimo VPN. Mimo pronicajo tudi zahtevki DNS.

Zanimivo je, da tudi varni način Lockdown ne popravlja napake, temveč ima popolnoma enake težave kot običajni način. Situacija je še slabša, saj prepušča več podatkov kakor v normalnem načinu. To ni tako presenetljivo, saj Lockdown uporablja...

6 komentarjev

Severnokorejski hekerji čedalje uspešnejši

S takšnimi stranmi so prežali na uporabnike

Slo-Tech - Severnokorejski hekerji so izrabili svoj čas nezakrpano ranljivost CVE-2022-0609 v Chromu (zero-day vulnerability), s čimer so napadli več zahodnih podjetij, vključno z bankami, mediji in IT. Šlo je za delo dveh skupin. Operation Dream Job je napadla 250 računalnikov v 10 različnih podjetij, skupina AppleJeus pa 85 računalnikov. Googlov Adam Weidemann meni, da sta ekipi uporabljali isto kodo, a sta ciljali druge tarče in z drugimi vektorji.

Raziskovalci spremljajo Operation Dream Job od leta 2020, ko so jo v podjetju ClearSky opazili v napadih na obrambne pogodbenike in druga podjetja, ki sodelujejo z ameriško državo, denimo Boeing in McDonnell Douglas. Zbirali so poslovne skrivnosti in druge tajne podatke, napade pa so prožili s socialnim inženiringom prek LinkedIna, elektronske pošte, sporočil na WhatsAppu in podobno. AppleJeus je nekoliko starejši, saj so ga prvikrat opazili leta 2018, ko je napadal menjalnico kriptovalut. Znan je tudi kot ena prvih skupin, ki je z APT...

2 komentarja

Ranljivost v izvedbi VPN v Linuxu in Unixu

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Novi Mehiki so v večini distribucij Linuxa in nekaterih drugih izpeljankah iz Unixa (FreeBSD, OpenBSD, macOS, iOS, Android) odkrili ranljivost v načinu, kako se vzpostavljajo povezave prek navideznih zasebnih omrežij (VPN). Ranljivost napadalcem omogoča, da ugotovijo, ali je uporabnik povezan v VPN, kateri naslov IP mu je bil dodeljen in ali je aktivno povezan na neko spletno stran. S štetjem paketkov in analizo njihove velikost je moč izluščiti vrednosti seq in ack. V nekaterih primerih je mogoče vrivati podatke v povezavo. Ranljive so distribucije, ki uporabljajo systemd od lanskega 28. novembra (izklop reverse path filtering); prav tako je ranljivost tudi v IPv6.

Ranljivost je tako neodvisna od konkretne implementacije VPN, torej je vseeno, ali uporabljamo OpenVPN, WireGuard ali IKEv2/IPSec. Kaže pa, da se s Torom izognemo ranljivosti, ker uporablja SOCKS in se ugotavljanje pristnosti in šifriranje izvajata v uporabniškem delu in ne v jedru. Da napad...

24 komentarjev

Britanski obveščevalci svarijo pred ranljivostmi v VPN omrežjih

vir: Pexels

Slo-Tech - Britanski NCSC (National Cyber Security Centre), ki deluje v okviru obveščevalne agencije GCHQ (Government Communications Headquarters) je izdal posebno opozorilo za uporabnike SSL VPN omrežij ponudnikov Pulse Security Systems, Fortinet in Palo Alto, saj so pri njih odkrili kritične varnostne luknje. Razkrite ranljivosti lahko napadalcu omogočijo dostop do katerekoli datoteke v sistemu, pa tudi do uporabniškega imena in gesla za VPN, s čimer lahko ta spremeni konfiguracijo omrežja in si pridobi dostop do notranje infrastrukture. Z uporabo sekundarnih exploitov pa lahko nato pridobi tudi administratorske pravice.

Vse prizadete aplikacije so zaprtokodne, raziskovalci pa so v njih - ob menda številnih manjših hroščih - posebej izpostavili šest ranljivosti: dve v Pulse Secure, tri v Fortinetu in eno v Palo Altu. Vsi trije ponudniki so že izdali ustrezne popravke, uporabnikom pa svetujejo tudi pregled zabeležk prijav, morebitnih neavtoriziranih sprememb nastavitev, ki bi lahko kazale...

6 komentarjev

Spectre in Meltdown zakrpana na ravni operacijskih sistemov

Slo-Tech - Tudi Apple je sledil Microsoftu in Linuxovi skupnosti ter izdal popravke za svoja operacijska sistema, s katerimi odpravlja ranljivosti Spectre in Meltdown v skoraj vseh modernih procesorjih. V iOS 11.2.2 in macOS High Sierra 10.13.2 sta luknji zakrpani. Apple poudarja, da je v novem iOS, ki je kot OTA-posodobitev na voljo za iPhone 5S, iPad Air in iPod šeste generacije ter novejše, zakrpan Spectre, medtem ko so Meltdown zakrpali že v iOS 11.2. Za Spectre sicer popoln popravek ne obstaja, zato smo obsojeni na boljše in slabše poizkuse. Podobno velja za macOS, kjer so Meltdown odpravili že prej, sedaj pa so otežili še izrabo Spectra. Apple Watch ni ranljiva, še dodajajo.

...

82 komentarjev

Huda varnostna luknja v macOS

Slo-Tech - V najnovejši različici Applovega operacijskega sistema macOS High Sierra so odkrili veliko luknjo, ki omogoča prevzem nadzora nad računalnikom vsakemu mimoidočemu. Ranljivost je znana že dva tedna, a se je resnost luknje razkrila šele sedaj. Apple je že izdal popravek, ki jo odpravlja.

Izkaže se, da ima macOS sicer onemogočen administratorski račun (root), a ta ni zaščiten z geslom in ga je mogoče omogočiti, kar omogoča zlorabo. Če ugasnjen računalnik vključimo, se lahko ob pozivu za vnos gesla preprosto vpišemo kot root in pustimo polje za geslo prazno, pa nas bo sistem ob nekaj zapornih pritiskih na vnašalko spustil mimo. Ranljivost je pred dvema tednoma povsem brezbrižno omenil eden izmed uporabnikov kot rešitev težave, če nas macOS zaklene...

21 komentarjev

Huda ranljivost v vseh napravah z Wi-Fi

Slo-Tech - Včeraj dopoldne smo izvedeli za ranljivost, zaradi katere so brezžična omrežja precej manj varna, kot smo to mislili. V protokolu WPA2, ki ga uporabljajo številna omrežja Wi-Fi, so raziskovalci odkrili resno ranljivost, ko omogoča prisluškovanje prometu med napravami, ki so povezane v omrežje. Napad se imenuje KRACK (Key Reinstallation Attacks) in sta ga v danes objavljenem članku opisala raziskovalca z belgijske KU Leuven Mathy Vanhoef in Frank Piessens.

Čeprav je ranljivost velika in so prizadete skoraj vse naprave (od Androida...

72 komentarjev