»

Algoritmi in mi

Slo-Tech -

Lansko leto je avstrijska nevladna organizacija AlgorithmWatch razkrila, da slovenska policija od leta 2014 uporablja tehnologije za prepoznavanje obrazov. Slovenija tako sledi trendom na področju nadzornih tehnologij in umetne inteligence, ki ji pomaga pri tem delu. Primer še zdaleč ni končan, saj se je vmes izkazalo, da je bil projekt financiran z evropskimi sredstvi, ki niso bila pravilno porabljena. Več si lahko preberete na spletišču projekta Etičen IT.

V Ljubljano v četrtek, 26.3.2020 v ZRC SAZU na Novi trg 2 prihaja vodja organizacije AlgorithmWatch, Matthias Spielkamp, ki bo predaval na dogodku "Algorithms and us" v organizaciji zavoda Državljan D. AlgorithmWatch se ukvarja z analizo in spremljanjem razvijanja in implementacije algoritmov v procese odločanja in druga področja javnega življenja v naši družbi.

Po predavanju bo sledila okrogla miza na temo algoritmov v naši družbi, na kateri sodelujejo:

  • Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti
  • ...

5 komentarjev

Cryptoparty Slovenija 2020: Zasebnost in razosebljanje

Slo-Tech -

Zasebnost in varnost državljana v informacijski družbi bo tema že šeste Cryptoparty Slovenija konference, ki se bo odvila v ponedeljek, 2.3.2020 ob 18h v Računalniškem muzeju na Celovški 111 (poleg Kino Šiška). Vstop je prost.

Pet predavateljic se bo v svojih predavanjih dotaknilo problema zasebnosti in identitete (Nika Mahnič), težav s tehnologijami prepoznavanja obrazov (Lottle Houwing / Bits of freedom), vedno bolj aktualnega kibernetskega vojskovanja (Kaja Ciglic / Microsoft) , izziva nadzorne oglaševalske industrije (Karolina Iwańska / Panoptykon Foundation) ter poslovne varnostne kulture (Taja Andrej / Lawisec).

Konferenca Cryptoparty Slovenija nastaja v organizaciji zavoda Državljan D in je od leta 2015 ena redkih konferenc, na katerih poglede srečujejo različne interesne skupine, od industrije do nevladnih organizacij in drugih strokovnjakov. "Pomembno se nam zdi, da so konference dejansko stičične točke različnih pogledov in idej, ne pa da na konferencah o zasebnosti in...

3 komentarji

Informacijska družba: Kje smo in kam gremo?

Slo-Tech -

Ob zaključku koledarskega leta se bomo z gostjami in gosti ozrli po iztekajočemu se letu na področju informacijske družbe, analizirali najbolj odmevne dogodke in skušali napovedati prihodnost.


Od varnosti do zasebnosti, od spreminjajočih se razmer na področju digitalnega dela do vedno večjega problema spletnega fevdalizma - vse to bomo predebatirali z gosti iz področij prava, ekonomije, medijev in sociologije.


Seznam sogovorcev:


  • Filip Dobranič, Danes je nov dan
  • Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani
  • Katja Koren Ošljak, Zavod Vsak
  • Aljoša Masten, RTVSLO.si

Moderira: Domen Savič, Državljan D

Okrogla miza bo v sredo, 4.12.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

Vstop brezplačen, prijave niso potrebne!

26 komentarjev

Face recognition: Prakse in problemi

Slo-Tech - Tehnologije prepoznavanje obraza se iz sveta znanstvene fantastike vedno bolj širijo v svet okrog nas. Telefoni in drugi produkti zabavne tehnologije, nadzorne kamere, plačilni promet - zdi se, kot da brez tehnologije prepoznavanja obraza ni mogoče več živeti. Z razširjeno rabo se odpira tudi vedno več dilem na področju zasebnosti, varnosti in osebnih podatkov. Je tehnologija že zrela za tako široko rabo? So varovala ustrezna? Kako močna je politična volja na tem področju?

V uvodu bo Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd) predstavil primer nadzornih kamer Huawei v mestu Beograd, izpostavil zasebnostne probleme, ki jih tak režim odpira in navedel nekaj aktivnosti boja proti njim.

Na okrogli mizi se bomo z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

Program srečanja

18:10 - 19:00 = Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd): Ko korporacija ugrabi mesto - primer Huawei in Beograd
19:15 - 20:00 =...

6 komentarjev

Prepovedi uporabe prepoznavanja obrazov se širijo

Slo-Tech - Potem ko je San Francisco pred dvema mesecema postal prvo mesto, ki je prepovedalo uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov, zgledu sledijo še druga mesta. Drugi je bil Somerville v Massachusettsu, tretji pa postaja Oakland. Mestna oblasti so zakonodajo sprejele v torek in z njo prepovedale "pridobivanje, posedovanje, uporabo ali dostop" do opreme za avtomatsko ali polavtomatsko prepoznavanje obrazov, ki služi identifikaciji posameznika.

Oakland je imel že doslej precej stroga pravila, saj so morali morebitni uporabniki tehnologij za nadzor predhodno dovoljenje Komisije za zasebnost, kar je veljalo tudi za državne in zvezne oblasti ter financiranje. Predsednica mestnega sveta pojasnjuje, da je zanesljivost...

8 komentarjev

Na križarke prihajata prepoznavanje obrazov in umetna inteligenca

Slo-Tech - Medtem ko je San Francisco prepovedal uporabo tehnologije za samodejno prepoznavanje obrazov, je na križarkah prepoznavanje obrazov zelo aktualno. Primer je denimo družba Royal Carribean, ki je na svoje križarke začela nameščati to in sorodne tehnologije, da bi pospešila vkrcavanje potnikov. Podpredsednik za digitalizacijo Jay Schneider je pojasnil, da so s tem skrajšali čas vkrcavanja s poldruge uro na piškavih deset minut.

Novejše križarke uporabljajo mobilne vstopne kupone in avtomatično prepoznavanje obrazov, kar omogoča hitrejše vkrcanje, hkrati pa posadka ob vstopu že takoj dobi informacije o potniku. Ob tem Schneider zagotavlja, da se po vsaki plovbi zajete obrazne fotografije izbrišejo. Royal Carribean preizkuša...

4 komentarji

Kitajska preizkuša neprekinjen videonadzor dijakov

Slo-Tech - V 11. srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou uvajajo tehnologijo prepoznavanja obrazov, ki pa je ne bodo uporabljali za identifikacijo ali prepoznavanje nepridipravov, temveč za nadzor nad pozornostjo dijakov v realnem času. S to tehnologijo bodo vsakih 30 sekund analizirali izraze na obrazu dijakov, ki jih bodo razvrstili kot vesel, jezen, prestrašen, zbegan ali razburjen. Prav tako bo sistem beležil, kako pogosto dijaki zapisujejo snov, berejo, postavljajo vprašanja ali spijo med poukom. Gre za sistem inteligentne učilnice, ki bo nadgradil obstoječe prepoznavanje obrazov, ki ga uporabljajo za beleženje prisotnosti, zaračunavanje obrokov in pri izposoji knjig iz knjižnice.

Podatki se bodo hranili na lokalnem strežniku, učitelj pa bo imel do njih dostop v realnem času kar izza...

65 komentarjev

Singapursko letališče bo s prepoznavanjem obrazov iskalo zamudnike

BBC - Identifikacija s prepoznavanje obrazov na letališčih ni nič posebej novega, a v večini primerov služi preverjanju istovetnost med kontrolo dokumentov. Na letališču v Singapurju pa preizkušajo tak sistem za skrajševanje zamud letal. Eno največjih letališč na svetu Changi v Singapurju, ki na novem terminalu T4 prepoznavanje obrazov že uporablja pri prijavi na let, oddaji prtljagi in kontroli dokumentov, bo sedaj sistem uporabljalo za iskanje zablodelih potnikov. Testiranje že poteka.

Zamude letov se dogajajo tudi zato, ker potniki ne najdejo vrat za vkrcanje oziroma iz kakršnegakoli drugega razloga zamudijo na vkrcanje, potem ko so prtljago že oddali. Na letališču bodo sistem integrirali z nadzornimi kamerami po letališki...

18 komentarjev

Nemški ISP proti pedofilom

The Register - Nemški ISP Uni-X je prvi, ki se je dejansko aktivno zavzel za zamnjšanje pedofilskega materiala na internetu. S pomočjo podjetja Autem so namreč razvili poseben web crawler z imenom Perkeo, ki skenira razne novičarske skupine in web strani ter s pomočjo posebne tehnologije prepoznavanja vzorcev ali pixlov ugotavlja kje se nahaja pedofilski material. Uni-X potem pridobi podatke o podjetju, ki povezuje dotičnega uporabnika in podatke posreduje nemški policiji. Do sedaj so s to metodo našli nekega Japonskega ogabneža, ki je na internet spravil preko 750 pedofilskih datotek.

Dejansko je pedofilija na internetu zelo razširjena in lepo je videti, da se je nekdo aktivno zavzel za nje zmanjševanje. Čeprav so se razne tehnologije prepoznavanja vzorcev in pikslov (kot recimo tiste, ki preprečujejo otrokom, da bi gledali porno strani) izkazale za neuspešne, je mogoče, da je Autemu uspelo sestaviti pravilen algoritem. Uporabnost Perkea se bo pokazala skozi čas in resnično upam, da jim bo...

12 komentarjev