»

Intel najel TSMC za proizvodnjo svojih čipov

TG Daily - Zanimivo, da z vsem svojim kapitalom in zmogljivimi tovarnami Intel najema zunanje partnerje za proizvodnjo nekaterih svojih čipov, a po uradnih navedbah se razlog skriva v pomanjkanju znanja na področju system-on-a-chip izdelkov. Intel je tajvanski TSMC najel za proizvodnjo veznega čipovja Langwell, ki je del platforme Moorestown. Slednjega sestavljata 2 čipa, Lincroft, ki ima vgrajene vse pomembnejše dele in katerega srce je druga generacija procesorjev Atom, ter prav čip Langwell, ki skrbi za brezžično komunikacijo, prikaz slike ter skrbi za shranjevanje podatkov.

Ta čip bo TSMC začel proizvajati že v tej četrtini na 65 nm proizvodnem procesu, medtem ko bo Lincroft izdelan v manjšem, 45 nm procesu. Celotna platforma je namenjena mobilnim internetnim napravam, uporabo platforme pa sta že obljubila telekomunikacijska veljaka LG in Nokia.

2 komentarja

Intel nezadovoljen z deljenjem AMDja

bit-tech.net - Dva dni nazaj smo pisali o razpadu podjetja AMD na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Le-to pa gre očitno zelo v nos AMDjevemu največjemu konkurentu, Intelu. Problem so našli v licenci X86, saj le-ta ni prenosljiva (če bi AMD kupilo drugo podjetje, le-to nima pravice izdelovati x86 procesorjev), licenca pa vsebuje tudi določbe glede proizvodnih zmogljivosti.

Vsaj 80 odstotkov proizvodnje naj bi se dogajalo v samem podjetju oz. lahko le manj kot 20% vseh procesorjev izdelajo zunanji partnerji. Razpad podjetja na snovalski (AMD) in proizvodni (The Foundry Company, Livarna) del to očitno krši, saj bo licenco obdržala snovalska veja, vsa proizvodnja pa bo izvedena s pomočjo partnerjev. Intel pa je odločen, da bo branil svojo inelektualno lastnino, ki bi bila z prenosom licence kršena (razen 20 prej omenjenih odstotkov se je AMD namreč zavezal, da ne bo prenašal Intelovih podatkov zunanjim partnerjem).

Po drugi strani pa bi Intel ob propadu AMDja padel v roke protimonopolnih...

30 komentarjev

UMC začel s proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov

X-Bit Labs - Uf, pa sem spet prišel v stadij, ko se mi nič ne da in raje gledam v zrak, kot pa da bi počel kaj koristnega - npr. pisal novice. No, da pa Sergio ne bo kruto smert storil zaradi brain overloada, bom danes jaz poskrbel za novice [:D].
Torej, eden izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu, tajvanski UMC, ki se ga mogoče starejši uporabniki spomnite po naborih za 486-ke, je naznanil, da je začel z masovno proizvodnjo čipov, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. Po podatkih, ki sem jih našel tu, bodo prva večja naročila izpolnjena že do poletja, prva naročnika pa sta Xilinx Inc. in Ricoh.
No, začetek UMC-jeve proizvodnje pa bi lahko bil povezan še z nekom - podjetjem AMD. Namreč že kar nekaj časa se pojavljajo namigovanja na internetu, da naj bi AMD zaradi pomanjkanja proizvodnih kapacitet izdeloval nekatere svoje procesorje kar v UMC. Zadnje čase pa so se pojavila celo namigovanja, da naj bi AMD proizvajal samo še Opterone, medtem ko bodo za druge procesorje poskrbeli...

0 komentarjev

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

AMD išče zunanje partnerje

Slo-Tech - Ja, Slovenija gre naprej! Dolgo časa smo čakali ta zgodovinski dogodek. Ta zgodovinski dogodek je vplival na veliko ljudi - med drugimi tudi na PisuneTM Slo-Techa. To lahko opazite po kar krepko zmanjšanem odmerku dnevnih novic. No, ker pa sem sam še vedno malce opijanjen od veselja (in ker imam v sebi kar nekaj kozarcev rujnega ), sem se odločil, da vam tokrat ponudim novice naših bralcev, ki so bile zadnji čas kar precej zanemarjene. Obljubim, da se bom v kratkem lotil čiščenja nabiralnika in objavil vse novice, ki so jih drugi člani Slo-Tech teama prezrli. Aja, pa še na mnoge zmage in da razgreti navijači vsaj nebi spet popolnoma razbili brniškega letališča .
Novico nam je poslal Koci:

Težka ekonomska situacija je prisilila AMD - podjetje, ki je do sedaj samo proizvajalo lastne procesorje - da poišče zunanje partnerje za proizvodnjo procesorjev. Prvi AMD-jevi procesorji, narejeni izven matičnih tovarn, bodo na police trgovin prispeli čez dobro leto, izdelani pa bodo v 0.09...

0 komentarjev

Matjaž Rogelj prijet

Jaz - Ja, ok, saj vem, da spet zamujam s takimi novicami. So sue me , Kakorkoli, Canser mi je poslal novico, da je Matjaž Rogelj na podlagi razpisane tiralice bil prijet na Brniškem letališču 12. marca.
Torej so ga končno dobili... Mwahah, me prav zanima, kako bo potekalo sojenje (in upam, da bo do njega prišlo). Če bo odprto za javnost se takoj odpravim gledat (pa zraven vzamem kakšen gnili paradajz ali kaj podobnega ).

19 komentarjev