»

Pametni pomočniki shekani na daljavo s pomočjo laserja

Slo-Tech - Raziskovalci z univerz v Michiganu in Tokiu so uspešno demonstrirali napad na pametne pomočnike večih znanih proizvajalcev, in to s pomočjo laserskega žarka. Ranljive so pravzaprav vse naprave, ki zvočne ukaze uporabnikov sprejemajo prek mikrofonov z mikro-elektromehaničnim sistemom (MEMS), te se namreč na svetlobo odzovejo enako kot na zvok. V njih je drobna membrana, ki se zatrese, ko jo zvok doseže, nato pa vse to pretvori v električni signal in ga pošlje sistemu. Raziskovalci so preizkusili Siri, Alexo, Google Assistanta, Facebook Portal in še peščico telefonov in tablic, pri čemer so skoraj z gotovostjo prepričani, da se ranljivosti ne da odpraviti drugače, kot z vgradnjo drugače zasnovanega mikrofona.

Vse skupaj je zanimivo zato, ker se na ta način da na daljavo in tudi skozi okenska stekla prižigati luči, odpirati garažna vrata, opraviti spletni nakup na tuj račun, pa tudi odkleniti in celo zagnati motorno vozilo. Vse to z nizkoenergijskim laserjem (raziskovalci so...

8 komentarjev

Zvočno ribarjenje z asistenco pametnih pomočnikov

vir: Flickr

vir: threatpost
threatpost - T. i. Whitehat hekerja pri nemškem Security Research Labs (SRLabs) sta prikazala nov način, s katerim je Amazonovo Alexo in Googlovega Smart Home assistanta uporabiti za prisluškovanje ali pa celo za phishing napad, s katerim je moč pridobiti uporabnikove občutljive podatke. Napad v resnici uporablja že znan koncept aplikacije, razvite s strani zunanjih razvijalcev, v ta namen so raziskovalci izdelali po štiri Alexine "skille" in štiri Google Home "actions". Vsa osmerica je brez težav prešla varnostno preverjanje pri obeh podjetjih, saj tam običajno preverjajo le prvo različico vsakega izdelka, ne pa tudi nadaljnjih nadgradenj.

Šlo je za bazične aplikacije, ena od njih je bila denimo horoskop, spet druga pa generator naključnih števil, vse pa so glede zavajanja uporabnikov delovale po istem principu. Belim hekerjem je bilo v pomoč odkritje napake pri obeh asistentih, ki sta potem, ko sta v svojih text-to-speech navodilih zagledala zaporedje "�." (U+D801, pika in presledek) za...

15 komentarjev

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

Apple - Za nami je Applova vsakoletna konferenca, namenjena razvijalcem, skratka, tematsko pretežno softversko obarvan dogodek, poln napovedi, ki pa bodo uporabnikom zares na voljo šele jeseni.

Med ključne novosti sodi novi iOS, njegova dvanajsta inkarnacija, ki se bo osredotočil predvsem na hitrost delovanja naprav, še posebej tistih starejših. Pač, zaradi pritoževanja uporabnikov, da vsaka nova različica operacijskega sistema ubije zmogljivosti njihovega mlinčka. Aplikacije na iPhonu 6 plus naj bi ste tako odpirale kakih 40 % hitreje. Druga omembnejša novost je zaščita uporabnikov pred pretirano uporabo naprav. Da, Apple si z naborom ukrepov, ki bodo aplikacijam preprečevali nadlegovanje, denimo s pop up opozorili, morda nekoliko pljuva v...

44 komentarjev

Razkrite manjkajoče specifikacije Google Glass, pridobljen root

Ars Technica - Nekatere specifikacije Google Glass so znane že skoraj dva tedna, saj jih je podal kar Google približno teden dni po predstavitvi in omejeni dobavljivosti za razvijalce. Vemo tako, da ima vgrajenega 16 GB pomnilnika, da kamera zmore snemati s 720p in slikati s 5 Mpixli, ima zaslon z ločljivostjo 640 x 360 pik, zvok bo omogočen s prenašanjem prek kosti, itd. Zdaj vemo še nekoliko več, saj so se razvijalci dodobra zakopali v raziskovanje zmožnosti Googlovih očal Glass. Eden izmed razvijalcev, ki je prejel Google Glass, je Jay Lee. Na napravi je uporabil je Android Debug Bridge, orodje, ki omogoča komunikacijo z Android napravo in računalnikom, na katerem je nameščen razvojni paket za Android.

Odkril je, da Glass poganja Android 4.0.4 (to ni presenečenje, saj so...

34 komentarjev

Predogled Windows 8 na voljo

engadget - Microsoft Windows 8 Consumer Preview je od danes na voljo za prenos. Osemka predstavlja prvo večjo revizijo uporabniškega vmesnika po Oknih 95, na Metro, ki smo ga že videli v zadnjih Windows Phone modelih. Mišljen je tako za namizne računalnike kot tudi za na tablete, netbooke in druga računala z na dotik občutljivim zaslonom, tako na x86 kot tudi vse bolj popularnem ARM.

O novem vmesniku smo že pisali med januarskim CES-om, Engadget pa je pripravil (ne tako kratke) prve vtise te javnosti namenjene različice. Testirali so na Samsungovi tablici namenjeni razvijalcem z 1.66GHz i5 Intelom, 4GB rama in priključeno zunanjo tipkovnico in miško.

Kot že vemo, se klasični Start meni poslavlja, namesto njega pa pride zaslon s pravokotnimi ploščicami, ki predstavljajo...

421 komentarjev